Tujina

Nikolić odstopil

Beograd, 13. 05. 2007 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik srbske skupščine Tomislav Nikolić je pred glasovanjem o razrešitvi odstopil s položaja.

V torek izvoljeni predsednik srbske skupščine, vodja Srbske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić, je danes odstopil s položaja. Nikolić je ob tem, ko je nagovoril skupščino dejal, da njegovo sprejetje funkcije predsednika ni bilo "naivno, ampak pošteno dejanje“ in dodal, "da je poštene osebe vedno mogoče preveriti“ ter zatrdil, da "vas pošteni ljudje ne bodo nikoli prevarali".

Srbska skupščina je razpravljala o razrešitvi v torek izvoljenega predsednika Tomislava Nikolića, kar je predlagala nova skupščinska večina, ki jo sestavljajo Demokratska stranka (DS) srbskega predsednika Borisa Tadića, Demokratska stranka Srbije (DSS) premiera Vojislava Koštunice in G17 plus Mladjana Dinkića. Nikolič je ponudil odstop pred glasovanjem o razrešitvi.

Nikolič je ponudil odstop pred glasovanjem o razrešitvi.
Nikolič je ponudil odstop pred glasovanjem o razrešitvi. FOTO: Reuters

Z odstopom predsednika skupščine je današnji dnevi red zaključen, saj se o odstopu ne razpravlja. Kot je bilo slišati po zadnjem premoru, so se vse stranke na njem dogovorile o nadaljnjem delu parlamenta. Nikolić je izpolnil obljubo, da bo odstopil danes do 18. ure. V ponedeljek naj bi o predlogu zakona o ministrstvih razpravljali od 10. do 14. ure. Po preteku omenjenih 24 ur pa naj bi se v torek lotili razprave o dopolnilih k zakonu, ki bi trajala od 14. do 18. ure, nato pa bi prišla na dnevni red izvolitev nove vlade, kar naj trajalo najpozneje do polnoči.

Izvolitev vlade na majavih temeljih

Poslanci morajo tako do torka opolnoči izvoliti novo vlado, sicer bo moral predsednik države v skladu z ustavo razpisati nove volitve. Vodja srbskih radikalcev (SRS) Nikolić je večkrat poudaril, da ne bo dopustil, da bi ga nova skupščinska večina razrešila, ampak bo sam odstopil, ko se bodo vsi radikalci in socialisti (SPS) izrekli glede njegove obrambe.

Poslanci iz vrst nove skupščinske večine so vseeno prepričani, da bo vlada izvoljena do 15. maja opolnoči
Poslanci iz vrst nove skupščinske večine so vseeno prepričani, da bo vlada izvoljena do 15. maja opolnoči FOTO: Reuters
Nikolić je bil izvoljen na položaj po dvodnevni konstitutivni seji, na kateri je njegovo kandidaturo nenadno podprla Koštuničeva DSS, zanj pa so glasovali še socialisti in radikalci, ki so ga tudi predlagali. Za Nikolića je glasovalo 144 od 250 poslancev, kolikor jih šteje sedanji skupščinski sklic.

Do vnovičnega preobrata je prišlo v četrtek zvečer, ko so se tri stranke demokratskega bloka, ki imajo skupno 130 mandatov, dogovorile o proevropsko usmerjeni vladi. Trojka je predlog za razrešitev Nikolića poslala skupščini šele v petek zvečer, Nikolić pa je strogo spoštoval skupščinski poslovnik, ki določa, da seje ni mogoče začeti pred iztekom 24 ur pred sprejetjem pobude oziroma v soboto ob 20.30.

Novi koaliciji ni uspelo naknadno uvrstiti na dnevni red tudi predloga o kandidatu za novega predsednika parlamenta Oliverju Duliću iz DS, za njegovo izvolitev pa bodo morali po vsej verjetnosti sklicati novo zasedanje ali kako drugače rešiti ta problem. Poslanci iz vrst nove skupščinske večine so vseeno prepričani, da bo vlada izvoljena do 15. maja opolnoči, čeprav je do takrat preostalo manj kot 57 ur. Nekateri namigujejo, da to ne bo mogoče, četudi bi skupščina zasedala brez premora vse do omenjenega roka, in da bo Tadić moral razpisati nove volitve.

Predsednik vlade naj bi bil Koštunica

DS, DSS in G17 plus so se na podlagi v petek podpisanega koalicijskega sporazuma dogovorile, da bo predsednik nove vlade sedanji premier Koštunica, razdelile pa so si tudi ostalih 24 ministrskih položajev. Tadićeva stranka bo imela položaj podpredsednika vlade, ki naj skrbel za evropske povezave, in 12 ministrstev, med njimi večino najbolj pomembnih, kot so obrambno, zunanje in finančno ministrstvo.

DSS in njeni zaveznici Novi Srbiji (NS), ki jo vodi Velimir Ilić, je poleg položaja premiera pripadlo sedem ministrstev, vključno z notranjim, ki je sicer bilo najbolj sporno. Dinkićeva G17 plus, ki je imela v prejšnji Koštuničevi vladi nadzor nad celotnimi financami države, je tokrat dobila štiri ministrske resorje.

Škodljiva izvolitev

Predsednik Srbije in vodja Demokratske stranke (DS) Boris Tadić je Nikoličevo izvolitev ocenil kot "zelo škodljivo za interese države" in pozval stranke, ki so podprle vodjo radikalcev, naj do petka predlagajo tudi skupnega kandidata za predsednika vlade, sicer bo imenoval mandatarja ali pa razpisal predčasne volitve.

V precej neprijetnem položaju so poslanci iz vrst Koštuničeve DSS, ki so se branili pred napadi radikalcev zaradi "izdaje", nič bolje pa se jim ne bo godilo, ko bodo morali pojasnjevati, zakaj jim je zdaj bolj sprejemljiv Dulić kot Nikolić.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.