Tujina

Nič več kajenja v parlamentu

Ljubljana, 02. 01. 2007 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci Evropskega parlamenta, ki si radi prižgejo cigareto ali dve, bodo morali to odslej početi zunaj.

Kadilcem v evropskih institucijah sicer najbolje kaže na Sodišču Evropskih skupnosti v Luxembourgu, kjer uradne prepovedi kajenja (še) ni
Kadilcem v evropskih institucijah sicer najbolje kaže na Sodišču Evropskih skupnosti v Luxembourgu, kjer uradne prepovedi kajenja (še) ni FOTO: Reuters

Poslanci Evropskega parlamenta, ki si radi prižgejo cigareto ali dve, bodo morali odslej to početi zunaj parlamentarne zgradbe. Od 1. januarja letos namreč ni več dovoljeno kaditi v nobeni od zgradb Evropskega parlamenta. Poslanci se tako pridružujejo kolegom v Evropski komisiji, za katere prepoved kajenja, razen na terasah in dvoriščih kavarn, velja že dlje časa.

V Sloveniji velja popolna prepoved kajenja le v prostorih javnega zdravstva, izobraževalnih ustanovah in sredstvih javnega prevoza. Kajenje ni prepovedano le v barih, medtem ko morajo biti povsod drugje za kadilce urejeni posebni prostori.

Kadilcem v evropskih institucijah sicer najbolje kaže na Sodišču Evropskih skupnosti v Luxembourgu, kjer uradne prepovedi kajenja (še) ni. Kaditi je dovoljeno tudi v poslopjih Sveta EU in Računskega sodišča v Bruslju in Luxembourgu, a le v posebnih prostorih za kadilce.

Odločitev o prepovedi kajenja v parlamentu, ki je bila sprejeta že leta 2004, so novembra 2006 potrdili voditelji poslanskih skupin. Ob tem so se morda zgledovali po Češki, Finski, Irski, Luksemburgu, Španiji in Škotski, v katerih prepoved že velja v prostorih državnih organov. Tej skupini se z letom 2007 pridružujejo še Anglija, Severna Irska in Francija.

Kot izhaja iz lanskoletnega poročila Help, pobude Evropske komisije za boj proti tobaku, je v prepovedi kajenja nesporna voditeljica med državami članicami EU Irska, ki je v tej družbi edina, v kateri velja popolna prepoved na vseh javnih mestih. Takoj za njo sta Finska in Španija, v katerih se lahko kadi le v posebnih prostorih restavracij, večjih od 50 oziroma 100 kvadratnih metrov. V Španiji ta izjema velja še za letališča ter avtobusne in železniške postaje.

Zaradi kajenja je leta 2000 po svetu po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) umrlo 4,2 milijona ljudi. Napovedi za prihodnost pa so še bolj črne - WHO namreč pričakuje, da bo med letoma 2025 in 2030 zaradi kajenja umrlo celo deset milijonov ljudi.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anzi_mahackala
02. 01. 2007 16.32
Prav je! Kr nej si gredo riti hladit vn. Se bojo vsaj malo skuliral.
victoriosus
02. 01. 2007 12.46
In prav je tako!!