Tujina

Ni želel na sodišče

Bagdad, 07. 12. 2005 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Sojenje Huseinu so preložili na 21. december, ker nekdanji iraški diktator ni želel pred sodišče.

Sadam Husein ne priznava sodišča
Sadam Husein ne priznava sodišča FOTO: Reuters
Nekdanjemu iraškemu diktatorju in njegovim sedmim sodelavcem, med katerimi sta nekdanji iraški podpredsednik Taha Jasin Ramadan ter Huseinov polbrat in svetovalec Barzan Ibrahim Hasan, za zdaj sodijo zgolj za pokol 143 prebivalcev šiitske vasi Dudžail leta 1982, saj je to edini primer, za katerega so zaključili preiskavo. V tem kraju je bil Husein tarča poskusa atentata, maščeval pa se je s pobojem vseh prebivalcev.

Že tako velikokrat kaotično sojenje nekdanjemu iraškemu diktatorju Sadamu Huseinu se je še bolj zapletlo, ker glavni obtoženec ni želel pred sodišče. Obravnavo so zato prestavili na 21. december.

Husein je napovedal svojo odločitev

Opazovalci ZN in predstavniki človekoljubnih organizacij menijo, da je le malo možnosti, da bi sodišče doseglo mednarodne standarde. Vprašljivi so zaščita prič, varnostni ukrepi in dejstvo, da smrtne kazni ni mogoče omiliti.

Ob koncu torkovega zaslišanja, se je sicer nekdanji iraški predsednik od prisotnih poslovil z besedami “Pojdite k vragu!” in dejal, da ne bo več sodeloval z “nelegalnim sodiščem”. Poudaril je, da je sojenje le "ameriška farsa".

Husein se je pritožil tudi, da mu več dni niso dovolili oprhati se in da si ni mogel niti preobleči perila. Sodnika je vprašal, ali želi izčrpati obtožene.

Britanski talec poziva k umiku britanske vojske

Britanska vlada ne more izpolniti zahtev iraških ugrabiteljev, ki zadržujejo britanskega državljana Normana Kemberja, je izjavil britanski zunanji minister Jack Straw. Po njegovih besedah so ugrabitelji postavili zahteve, ki jih ni mogoče izpolniti. "Gre za strašno situacijo, v kateri so se znašli Kember, ostali talci in njihovi svojci," je dejal Straw. Ugrabitelji so sicer zahtevali izpustitev vseh iraških zapornikov.

Britanec Norman Kember, ki so ga skupaj s še tremi uslužbenci neke krščanske nevladne organizacije pred dnevi ugrabili v Bagdadu, pa je prek videoposnetka pozval britanskega premiera Tonyja Blaira, naj umakne svoje vojake iz Iraka. "Od Balira zahtevam, naj umakne britanske čete iz Iraka in pusti iraškemu prebivalstvu sprejemati odločitve glede svoje vlade," na posnetku pravi 74-letni Kember.

Ugrabitelji so v zameno za Normanovo življenje zahtevali izpustitev vseh iraških zapornikov. Zdaj so njegovo usmrtitev, če njihove zahteve ne bodo izpolnjene, prestavili na soboto.

V Iraku so danes zajeli še štiri tujce. Šlo naj bi za turiste z Zahoda.