Tujina

Ni povezave z Al Kaido

Mombasa, 30. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kenijske oblasti za zdaj niso odkrile dokazov, ki bi četrtkov napad na izraelske turiste v Mombasi povezal s teroristično mrežo Al Kaida.

V napadu na hotel v Mombasi je umrlo 16 ljudi
V napadu na hotel v Mombasi je umrlo 16 ljudi FOTO: Reuters

Državljana ZDA in Španije, ki so ju aretirali po napadu, so že izpustili saj so izključili njuno povezanost z napadoma na hotel in letalo. Policija še vedno zaslišuje 10 osumljencev, šest Pakistancev in štiri Somalce.

Kenijski predsednik Daniel Arap Moi je zatrdil, da bo kenijska vlada ozadje napada skrbno preiskala, da bi ugotovili, kdo so napadalci in pod čigavim poveljstvom so delovali.

Ameriški preiskovalci, ki z izraelskimi pomagajo Kenijcem, so za napada osumili somalsko skupino Al Itihad al Islamija, ki naj bi bila del Al Kaide.

V bližini letališča, kjer sta bili izstreljeni raketi na letalo, so našli dva lanserja in še dve neuporabljeni raketi zemlja-zrak.

Medtem je izraelsko zunanje ministrstvo posvarilo svoje državljane pred terorističnimi napadi v afriških in azijskih državah, predvsem v Keniji, Južnoafriški republiki, Etiopiji, Eritreji in Egiptu, kjer letujejo številni izraelski turisti. Oblasti Izraelcem svetujejo, da se v teh državah obnašajo diskretno, se izogibajo političnim pogovorom in se v hotelih, restavracijah in ob turističnih atrakcijah ne zadržujejo v skupinah.