Tujina

Ni dokazov o smrti

Washington, 24. 09. 2006 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Smrti Osame bin Ladna ni potrdil še nihče, ameriški obveščevalci pa zagotavljajo, da to ne bi pomenilo konca grožnje.

Nihče ni niti potrdil niti zanikal Bin Ladnove smrti
Nihče ni niti potrdil niti zanikal Bin Ladnove smrti FOTO: POP TV
Bin Ladna si podajamo kot vroč krompirček, Afganistanci pravijo, da je v Pakistanu, Pakistanci, da je v Afganistanu. Sedaj pa je tu še nov zaplet v zgodbi, novica o njegovi smrti. Bilo bi lepo, če bi to lahko potrdili. V Pakistanu, Afganistanu, New Yorku, kjer koli. Toda mislim, da gre za neosnovano zgodbo. Ne verjamem, da je resnična. Pakistanski veleposlanik v ZDA, Mahmud Ali Durani

Savdska vlada se je distancirala od navedb francoskega časnika L'Est Republicain, ki izhaja v Nancyju, o domnevni smrti vodje teroristične mreže Al Kaida, Osame bin Ladna. "Kraljevina Savdske Arabije nima nobenih dokazov, ki bi podpirali nedavno poročanje medijev, da je Osama bin Laden mrtev. Informacije o nasprotnem so popolna špekulacija in jih ni mogoče neodvisno preveriti," je v izjavi za javnost zapisalo veleposlaništvo te države v ZDA.

Pred tem je L'Est Republicain s sklicevanjem na dokument francoskih obveščevalnih služb, ki naj bi temeljil na podatkih savdskih obveščevalcev, poročal, da je bin Laden 23. avgusta v Pakistanu umrl za posledicami trebušnega tifusa.

Ameriški Time, ki citira savdske vire v današnji številki piše, da so velike možnosti, da je Bin Laden res mrtev.

Od poročanja časnika so se že distancirali tako francoski predsednik Jacques Chirac kot tudi ameriške, pakistanske in afganistanske oblasti. Navedbe o smrti enega najbolj iskanih teroristov na svetu sicer večinoma niso povsem zanikali, vendar pa jih niso mogli potrditi. Zato pa je ameriška obveščevalna agencija CIA navedbe odločno zavrnila.

Novinar zagovarja trditve


Francoski novinar Laid Sammari, ki je napisal članek o domnevni smrti Osame bin Ladna, trdi, da so njegove informacije verodostojne.

Živ ali mrtev, vojan proti terorizmu se nadaljuje
Živ ali mrtev, vojan proti terorizmu se nadaljuje FOTO: Reuters

Še enkrat je poudaril, da je citiral dokumente francoske obveščevalne agencije DGSE. “Menim, da ne moremo spodbijati verodostojnosti dokumenta DGSE. Označen je z datumom 21. september in je tako avtentičen, da je celo francoski predsednik napovedal preiskavo o tem, kako je prišel v javnost,” je dejal.

Poudaril je, da novica o smrti vodje Al Kaide niti ni nepričakovana. “Je na begu, zadržuje se v okolju, kjer higiena ni najboljša, razmere morajo biti zelo težke. Poleg tega vemo, da je bolan,” pravi novinar. Bin Laden naj bi imel težave z ledvicami in naj bi vsak dan potreboval dializo.

Ameriški obveščevalci opozarjajo

Ameriški obveščevalci so opozorili, da tudi če bi novica bila resnična, smrt najbolj iskanega svetovnega terorista ne bi pomenila konca grožnje z napadi. Prav tako ne bi prinesla zaključka ameriške vojne proti terorizmu, ki ima v mednarodni skupnosti vedno več kritikov.

Sicer pa naj bi bil Osama bin Laden v Al Kaidi vedno bolj simbolna figura, ki v aktivnosti mednarodne teroristične mreže skoraj ni več vpleten.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.