Tujina

Neznana usoda voditeljice opozicije

Yangon, 09. 06. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Posebni odposlanec generalnega sekretarja Združenih narodov od vojaške hunte v Mjanmaru ni uspel doseči izpustitve voditeljev opozicijske lige za demokracijo. Aretacija mjanmarske Nobelove nagrajenke je naletela na ostre obsodbe po svetu.

Vojaška hunta je prišla na oblast leta 1988 z zadušitvijo demokratičnega gibanja, v katerem se je proslavila Aung San Suu Kyi. Potem ko jo je leta 1989 spravila v hišni pripor, kjer je ostala do leta 1995, je vlada leta 1990 razpisala splošne volitve, na katerih je zmagala stranka NLD, vendar vojaška hunta volilnih rezultatov ni priznala in stranki NLD ni prepustila oblasti. Aung San Suu Kyi so leta 2000 znova zaprli v hišni pripor, iz katerega so jo izpustili 6. maja lani.

Posebni odposlanec generalnega sekretarja ZN Razali Ismail je dejal, da se je sestal z generaloma Maung Ayeom in Khin Nyuntom, ki zasedata drugi in tretji najvišji položaj v državi, in da je bilo srečanje "ohrabljujoče". Tega, da je dobil zagotovila o izpustitvi voditeljice mjanmarske opozicije Aung San Sun Kyi, ni hotel potrditi. Dejal je le, da upa, da bo lahko izpolnil enega ali dva cilja svojega obiska v Mjanmaru. Usoda Aung San Sun Kyi tako ostaja še vedno neznana.

Ismail je v Mjanmar prispel 6. junija. Eden izmed namenov njegova obiska naj bi bilo srečanje z Aung San Suu Kyi. Njena usoda ni znana, odkar jo vojaška hunta že od konca maja zadržuje na neznani lokaciji.

Aung San Suu Kyi in 19 vodilnih članov njene Nacionalne lige za demokracijo so oblasti "začasno priprle" 30. maja, potem ko so v spopadih med privrženci opozicije in vlade na severu države umrle štiri osebe, 50 pa je bilo ranjenih. Po podatkih opozicije bi sicer lahko bilo mrtvih tudi do 70 ljudi.

Dejansko stanje Aung San Suu Kyi je težko ugotoviti, saj je od aretacije ni videl še nihče in se ni pojavila v javnosti. Mjanmarska oporečniška vlada na Tajskem je ob tem sporočila, da naj bi bila v omenjenih spopadih huje ranjena v glavo, kar pa režim v Yangonu zanika. Aretacija mjanmarske Nobelove nagrajenke je naletela na ostre obsodbe po vsem svetu, ameriški kongres pa je pozval k trgovinskim sankcijam proti Mjanmarju.