Tujina

Jezni na južne sosede

Pjongjang, 28. 10. 2008 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

'Ljubljeni vodja' je kljub svojemu slabemu zdravstvenemu stanju še vedno sposoben sprejemati odločitve. Medtem pa so Severni Korejci zelo jezni na svojo južno sosedo.

Kim Džong Il. naj bi enkrat že doživel infarkt in bil operiran.
Kim Džong Il. naj bi enkrat že doživel infarkt in bil operiran. FOTO: Reuters

Japonski premier Aso je pred japonskim parlamentarnim odborom za zunanje odnose dejal, da "ima informacije, da je Kim Džong Il. najverjetneje v bolnišnici". "Njegovo zdravstveno stanje ni dobro, vendar pa menimo, da ni v stanju, da ne bi mogel sprejemati odločitev," je še dejal in poudaril, da bi se v nasprotnem primeru stvari razvijale drugače.

Na Kimovo zdravstveno stanje pa se je navezal tudi vodja južnokorejske obveščevalne službe Kim Sung Ho. V pogovoru s poslanci je poudaril, da si je severnokorejski voditelj očitno dovolj opomogel od kapi, da lahko brez težav vodi državo. "Fizično še ni povsem okreval, vendar nima težav pri opravljanju svojih dolžnosti," je poudaril prvi mož južnokorejskih obveščevalcev.

Ob tem je dodal, da obveščevalna služba verjame, da je Kimov najstarejši sin Kim Džong Nam nedavno odpotoval v Francijo, kjer se je srečal z nevrokirurgom, kot smo že poročali. Vendar pa o tem ni želel razkriti drugih informacij.

Severna Koreja nezadovoljna z južno sosedo

Severna Koreja je sicer s poročanjem južnokorejskih medijev o Kimovem zdravstvenem stanju izredno nezadovoljna, jezijo pa jo tudi letaki s protisevernokorejsko vsebino, ki jih na obmejnih območjih razpečujejo južnokorejski aktivisti in skupine.

Svoji južni sosedi je zato danes zagrozila in jo posvarila pred hudimi posledicami, če ne bo prenehala po mnenju Pjongjanga s svojo politiko konfrontacij. "Marionetne oblasti v Seulu naj imajo raje v mislih, da bo opozorilni napad po naše vse spremenil v ruševine, ne samo prilil olja na ogenj," je sporočila severnokorejska vojska.

Tuje agencije ob tem poročajo, da je neki severnokorejski vojak nedavno dezertiral iz severnokorejske vojske in zbežal preko močno zavarovane meje v Južno Korejo. Južnokorejske oblasti je že zaprosil za azil in dejal, da je zaskrbljen zaradi prihodnosti v komunistični državi. Severnokorejca zaenkrat še preiskujejo, ne želijo pa razkriti njegove identitete. Gre za šele drugi tovrstni primer dezertacije v zadnjem desetletju.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smrekar1
28. 10. 2008 13.32
Drugi dezerter v tem desetletju - striktno gledano drži. Je pa tudi drugi dezerter letos in drugi dezerter v zadnjih 6 mesecih, kar se sliši precej drugače...