Tujina

Aretirani uslužbenci britanskega veleposlaništva

Teheran, 28. 06. 2009 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V iranski prestolnici naj bi aretirali najmanj osem uslužbencev britanskega veleposlaništva, ker naj bi ti odigrali pomembno vlogo v nasilnih protestih. Velika Britanija je ogorčena.

Iranske oblasti so včeraj aretirale osem uslužbencev britanskega veleposlaništva v Teheranu, ker naj bi odigrali pomembno vlogo v povolilnih nemirih. Po besedah britanskega zunanjega ministra Davida Milibanda naj bi bilo aretiranih devet njihovih uslužbencev, vendar naj bi jih nekaj že izpustili. "Še vedno smo zaskrbljeni za nekaj uslužbencev, ki so po naših informacijah še vedno pridržani. Podatki o njihovem številu se spreminjajo iz ure v uro.“

Aretacije je sicer označil za 'nadlegovanje' in dejal, da so obtožbe brez prave podlage. "Trditev, da je britansko veleposlaništvo kakor koli sodelovali v demonstracijah v Teheranu v zadnjih nekaj tednih, je popolnoma neutemeljena.“

Britanske oblasti so ostro protestirale pri iranskih, vendar pa se te še niso odzvale.

Novico o aretacijah je sporočila iranska tiskovna agencija Fars, ne da bi pri tem navedla vir.

Štetje 10 odstotkov glasov ni dovolj

Svet varuhov je sporočil, da se je odločil oblikovati posebno komisijo političnih voditeljev in predstavnikov kandidatov, ki so nasprotovali izidom volitev, da bi odpravili vsakršne dvoumnosti in vprašanja glede volitev. V prisotnosti komisije bi ponovno prešteli deset odstotkov glasov in nato o tem objavili poročilo.

Medtem se glavni poraženec iranskih predsedniških volitev Mir Hosein Musavi ne strinja z ustanovitvijo posebne komisije, ki bi nadzorovala ponovno štetje desetih odstotkov glasovnic, ki so bile oddane na volitvah 12. junija. Moti ga namreč omejitev preiskave glede nepravilnosti na štetje zgolj 10 odstotkov. To po njegovem mnenju ne more povrniti zaupanja ljudi. Musavi je ob tem znova zahteval razveljavitev volitev, saj naj bi bil to najprimernejši način za rešitev nastalega položaja. Nekdanji premier meni tudi, da bi morali vprašanje predati organu, ki bi upošteval šeriatsko pravo, ki bi imel pravni status in bi bil neodvisen.

Drugi poraženec predsedniških volitev Mehdi Karubi se je medtem zavzel za ustanovitev posebnega organa, ki bi preučil vse vidike volitev. Samo vnovično delno štetje glasov po mnenju Karubija ni dovolj. Karubi bi v primeru ustanovitve neodvisnega organa v njem imenoval svojega predstavnika.

Četrti kandidat na nedavnih volitvah Mohsen Rezaj je že včeraj sporočil, da je pripravljen sodelovati v komisiji, če se ji bosta pridružila tudi druga dva poražena kandidata Musavi in Karubi.

Člani milice Basidž v črni opravi patruljirajo po ulicah Teherana.
Člani milice Basidž v črni opravi patruljirajo po ulicah Teherana. FOTO: Reuters

Nevarnost v bolnišnicah?

Kot trdi Amnesty International (AI), so po Irance, ki so bili ranjeni v protestih in so se zdravili v bolnišnicah, prišli člani islamske milice Basidž. AI se sklicuje na poročanja ljudi, ki so zapustili Iran in tiste, ki imajo tam sorodnike. Basidž sicer ukaze dobiva od iranske revolucionarne garde, ki jo vodi ajatola Khamenei.

AI pravi, da je Basidž prepovedal zdravniškemu osebju, da zberejo osebne podatke ranjenih protestnikov. Hkrati naj jih ne bi smeli vprašati, kje in kako je prišlo do poškodb. Potem ko jih oskrbijo, pa naj bi jih milica prepeljala na neznano lokacijo.

Tovrstne informacije je težko preverjati. Iran je zelo omejil delo novinarjev, tako da tudi največje svetovne medijske hiše dobijo iz Irana le močno okrnjene informacije.

Sicer ameriški CNN poroča o pričanju ženske, ki je pripotovala v ZDA z zlomljenim gležnjem in palcem. Dejala je, da je bila poškodovana v protestih, a se je zaradi lastne varnosti bala oditi v bolnišnico. Prav tako kot naj bi imeli tamkajšnji novinarji navodila, da ne poročajo o tem, kar vidijo, naj bi tudi osebje bolnišnic dobilo ukaz, naj se izogibajo javnosti.
AI sicer poroča tudi o številnih osebah, ki jih je Iran pridržal. Šlo naj bi za okrog 70 intelektualcev, osem politikov, hkrati pa tudi veliko aktivistov opozicije in mednarodnih novinarjev.

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gozdar1
29. 06. 2009 12.00
Vsekakor nebi bilo prvic, tako da imajo iranci kar veliko razlogov da ne zaupajo britancem in USA (beri operacija ajax).
Ro-Zy-YoZi
29. 06. 2009 09.42
Skrajneži....
dr.psiho
29. 06. 2009 09.11
Resnica pa je da Iran nujno potrebuje atomsko bombo za svoj obstoj!!V kolikor nebo imela atomske bombe v bližnji prihodnosti ,bo to pomenilo nekaj kakor Irak v sedanjosti! Človeštvo je največja bolezen tega sveta. Ubijej da lahko živiš,nepusti drugim živeti.....
dr.psiho
29. 06. 2009 09.08
Ja želja britanije je da se uniči Iran...zato se takšna dejanja izvajajo v Iranu...zdaj pa kdo je to vse organiziral???Mogoče imajo Iranci prav ,saj tako kažejo na domnevnega krivca razmer!!
Ca6e
29. 06. 2009 08.36
"damirg" dej si malo preber saj imaš internet. Kdo je bil prvi predsednik Iranske islamske republike še zmerom je Mahmud Ahmadinedžad, ki je na preds. mesto prišel na ne-demokratičen način. Kdaj je pa bila vera demokratična. Pa ne umešavajte Amerike, ker zmerom v drek rinejo tistega ki je najmočnejši in najbolj razvit. Amerika še nikoli ni napala Irana pa čez njih govorijo kot da so jih. Vojno so imeli z Irakom, v Ameriški invaziji so jim pa pomagal, zakaj zaradi tega ker oni so verski fanatiki in ni važno koliko jih pobiješ če si musliman si njihov prijatelj. Še eno vprašanje za bodoče "voditelje države": Vi bi pomagal da se naredi mir nasvetu? Kako z besedami? In kaj bi zahtevali za povrnitov stroške kampanje? pomoje nič Seveda amerika zahteva nekaj za povračilo ker je stabilizirala situacijo v državah kjer se neintelegentni ljude med sabo mečejo u luft zaradi neke namišljene osebe ki mu pravijo Alah.
Bolivar
29. 06. 2009 01.19
Pomoje Ahmadineđad in njegov režim samo trosita neke zgodbice svojemu ljudstvu o vpletenosti Američanov in Britancev ,zato da bi imeli vzrok zakaj se ne pogovarjati z ZDA in nasploh mednarodnim organizacijami in IAEA o jedrskem programu ,kajti potem ko je Obama pozval Iran k toplejšim odnosom pač rabijo "vzrok" in "opravičilo" pred lastnim ljudstvom ,zakaj tega ne storiti in naprej kljubovati! ADMIN ,NE BRIŠI TEGA!!!
Bolivar
29. 06. 2009 01.16
Kje pa so dokazi ,da so tile Britanci odgovorni za to ,akr jih obtožujejo!?
bre11
28. 06. 2009 21.29
zapret gamat britansko
1pipi
28. 06. 2009 20.17
do prihoda muslimanov v 6. stoletju je bila v Perziji prva monoteistična vera -zoroastrstvo in bog Ahura Mazda. Islam je bil temu ljudstvu vsiljen -kot se mnogo drugje po svetu. Duh Ahure Mazde je še živ in obstajajo manjši teritoriji in svetišča te vere-pripadnce pa se v javnosti morajo zakrivati po muslimanskih zakonih. V njihovih svetiščih pa so lahko brez pokrivala in tudi mi obiskovalci smo jih lahko sneli. Sicer pa so v absolutni manjšini-veliko se jih je izselilo in živijo po celem svetu- v Kanadi čez milion menda. Da pa mladi prestopajo v krščanstvo pač verjamem- po nekaj urnem pogovoru z mladeničem v enem od večjih mest je pokazal verižico s srebrnim križem za vratom-kar se mi je zdelo dokaj nenavadno. Siti so vere, ki jim postavlja toliko omejitev in diktira kako naj živijo.
bigich
28. 06. 2009 17.09
jezek_pika_poka ce ne ves se vsak dan to dogaja... busman postane italijan. kristijan musliman in obratno. jud butdist itd... bv da to izpostavljas. pac 100 ljudi 100 cudi in en bedak :D ti
gozdar1
28. 06. 2009 16.22
Glede na zgodovino (ZDA in VB sta vsaj posredno krivi za sedanjo oblast - nafta,...) me nebi cisto nic presenetilo ce je v tem zrno resnice
jezek_pika_poka
28. 06. 2009 15.40
YouTube: Muslims are converting into Christianity
jezek_pika_poka
28. 06. 2009 15.33
Sploh se ne čudim, da veliko mladih v Iranu prestopa v krščanstvo. YouTube: Secret Society in Iran / Persian converting to Christianity
deadea
28. 06. 2009 14.21
zda nima demokraticne ureditve. nobena drzava nima demokraticne ureditve. v demokraciji ne sme biti zelo velikih in vplivnih podjetij(privatnih), ne sme biti velikih oblastnikov, ne sme biti poklicnih politikov itd. zda je dalec od demokrACIJE. demokracija je zelo podobna socializmu.. ne pa kapitalizmu
VIADUKT
28. 06. 2009 13.46
Ne vem kako lahko nekateri tukaj trdite da amerika ni demokratična država.Za iran pa pravite da je demokkratičen. Jaz bi si malo na vašem mestu prebral komentarje ,ki ji daje amnesty international,kaj se tam dogaja.Pa če prepovejo obisk tuji novinarjev ter prepovejo poročanjem domačim novinarjem se mi zdi da to ni najbolj demokratična država. Kaj se vam bičnje ,kamenjanje žensk ter javno obešanje politični nasprotnikov zdi demokratično???? Jaz mislim da tega ne boste videli v ZDA ali Izraelu.Pa ne enačit politiko z vero,saj politiki izkoriščajo vero za svoje bolane in pokvarjene cilje.
damirg@email.si
28. 06. 2009 13.12
zupancicevajama, ZDA ni demokratična država, zato ker so glasovi državljana glede na velikost zvezne države več ali manj vredni kot drugje. Tako recimo je glas kalifornijca manj vreden kot glas ohiočana. potem mora pa še senat potrditi predsednika.
534bgb
28. 06. 2009 13.03
Kdorkoli zmaga je itak verski fanatik. Tako da je ameriki skoraj vseno
zupancicevajama@email.si
28. 06. 2009 13.03
Nic , zato jih naj pustijo vsi na miru. Joseff.G 28.06.2009, 09:21 -6 PA KAJ BI TI IRANCI SPLOH RADI???????????????
zupancicevajama@email.si
28. 06. 2009 13.01
Jaz pravim, NAJ SE IRANCI SAMI ZMENIJO MED SABO.Americani naj bodo doma in skrbijo za svoje probleme. Americani,ki sami za sebe trdijo, da so najbolj demokraticna drzava na svetu delajo najvec terorja po celem svetu.
bostjan@kocevje.com
28. 06. 2009 12.56
sploh ne vem kwa se ti kawbojci vmešavajo...iran ma pač tak volilni sistem. pika. ko je pred leti na ameriških volitvah en kandidat sicer dobil več glasov od drugega, ampak je mel nesrečo z elektorskimi glasovi, je bil pa cel svet tiho, in u belo hišo so ustoličili kawbojca! komu je iran odgovoren??? pomoje nobenmu. živel iran! živel ahmadineđad!