Tujina

Nevarnost novih terorističnih napadov

Washington, 20. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

ZDA in Velika Britanija so napovedale, da bodo zaradi nevarnosti novih terorističnih napadov od srede zaprle vsa svoja veleposlaništva in konzulate v Savdski Arabiji. Ustanov ne bodo ponovno odprli pred 25. majem.

ZDA so zaradi groženj novih terorističnih napadov, dvignile stopnjo nevarnosti na "visoko". Predstavniki ministrstva državne varnosti dviga stopnje alarma ni želel potrditi.

Kot je sporočil State Department, ameriško veleposlaništvo v Rijadu še naprej dobiva verodostojne obveščevalne podatke o možnih novih terorističnih napadih po napadih minuli teden. Neimenovani predstavnik ameriškega zveznega preiskovalnega urada (FBI) je podobno opozoril, da so v tujini možni napadi na ameriške in ostale zahodne cilje, pri čemer ni izključil možnosti, da bi do teh napadov prišlo tudi na ameriškem ozemlju.

Britansko zunanje ministrstvo je sporočilo, da bo od srede zaradi "neposredne" teroristične grožnje za javnost zaprto britansko veleposlaništvo v savdski prestolnici Rijad. London bo prav tako zaprl britanski konzulat v Džedi na zahodu Savdske Arabije in trgovinsko predstavništvo v Kobarju na vzhodu države. Že pred tem so ZDA za sredo napovedale zaprtje veleposlaništva in kozulatov.

Po besedah neimenovanega predstavnika FBI zadnji samomorilski atentati v Rijadu kažejo, da je mednarodna teroristična mreža Al Kaida še vedno dejavna in zelo sposobna izvesti atentate. Po uradnih podatkih savdskih oblasti so sicer trije napadi v Rijadu 12. maja zahtevali življenja 34 ljudi, med katerimi je bilo tudi osem Američanov. Ranjenih je bilo 200 ljudi.

Tudi savdski zunanji minister, princ Saud al-Fajsal je danes povedal, da še vedno obstajajo grožnje terorističnih napadov v Savdski Arabiji in drugih državah Perzijskega zaliva.

Kot je povedal savdski predstavnik, ki ni želel biti imenovan, pa naj bi bilo 50 islamskih skrajnežev pripravljenih sodelovati pri novih samomorilskih napadih, podobnih kot so bili nedavni napadi v savdski prestolnici. Vir ni pojasnil, ali so ti skrajneži povezani z Al Kaido.