Tujina

Nevarnost novih napadov v vzhodni Afriki

Washington/ Mogadiš, 01. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški State Department je včeraj opozoril državljane na povečano nevarnost terorističnih napadov v vzhodni Afriki, še posebej v Džibutiju.

Po navedbah State Departmenta so ZDA prejele informacijo, katere verodostojnost še ni potrjena, da bi se lahko podobni napadi, kot so bili minuli četrtek proti izraelskim interesom v kenijski Mombasi, zgodili proti ameriškim interesom v Džibutiju, "eni od številnih vzhodnoafriških držav, kjer obstaja povečana teroristična grožnja". Džibuti je država med Somalijo in Etiopijo, kjer je precej ameriških marincev in pripadnikov posebnih enot, ki iščejo pripadnike teroristične mreže Al Kaide.

Preiskovanje kraja eksplozije v hotelu Paradise v Mombasi
Preiskovanje kraja eksplozije v hotelu Paradise v Mombasi FOTO: Reuters

V Džibutiju, nekdanji francoski koloniji, je tudi ameriški vojaški poveljniški center za boj proti terorizmu, država pa preko Rdečega morja meji na Jemen, kjer naj bi se skrivalo precejšnje število pripadnikov Al Kaide. State Department je ob tem ponovil še opozorilo pred potovanji v Jemen, ki ga je prvič izdal marca. V Jemnu je oktobra leta 2000 Al Kaida izvedla bombni napad na ameriški rušilec Cole, v katerem je umrlo 17 mornarjev. Ameriška obveščevalna služba CIA pa je novembra letos z brezpilotnim letalom napadla in uničila avtomobil skupaj s šestimi osumljenimi pripadniki Al Kaide.

Somalija velja za možno skrivališče teroristov

Za napade na izraelske cilje v Keniji je osumljena somalska islamistična skupina Al Itihad al Islamija, ki naj bi bila del teroristične mreže Al Kaida, zato je somalska prehodna vlada pozvala k sodelovanju v boju proti terorizmu. Somalija, ki je od strmoglavljenja diktatorja Siada Barreja leta 1991 razdvojena, velja za možno skrivališče teroristov. Tudi po imenovanju prehodne vlade pred dvema letoma v državi vladata anarhija in kaos, saj številni voditelji klanov ne priznavajo predsednika Salada Hasana.

Preiskovalci v Keniji našli dele bombe

Tri dni po napadu na izraelski hotel v kenijskem mestu Mombasa so preiskovalci danes v ruševinah hotela našli dele bombe. Eden od delov je opremljen s številko, ki bi lahko pomagala napredovati v preiskavi.

SORODNI ČLANKI