Tujina

Neusmiljeni teroristi

Dubaj/Kirkuk/Bagdad, 28. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Teroristična skupina Ansar al-Suna je sporočila, da je usmrtila japonskega talca in posnetek trupla že objavila.

Teroristična skupina Ansar al-Suna ni pokazala usmiljenja
Teroristična skupina Ansar al-Suna ni pokazala usmiljenja FOTO: Reuters

Akihika Saita, ki je v Iraku delal kot varnostnik, so teroristi ugrabili 8. maja in za njim se je izgubila vsaka sled. Sedaj pa je teroristična skupina Ansar al-Suna objavila posnetek, na katerem so videti dokumenti talca in njegovo truplo. V ozadju se sliši glas ugrabitelja, ki pravi, da je usmrtitev kazen za nezvestobo.

Mlajši brat talca trdi, da je truplo na posnetku brez dvoma Saitovo, kar so potrdile tudi japonske oblasti.

Iraški uporniki so med vojno v Iraku ugrabili šest japonskih civilistov.


Ustrelili arabskega voditelja

Oboroženi neznanci so v Kirkuku ustrelili nekdanjega člana mestnega sveta. Arabca Naifa Sabana al-Jibourija so ustrelili na pragu njegovega doma, je sporočila policija in dodala, da so razlog za umor najverjetneje al-Jibourijevi dobri odnosi s kurdskimi uradniki.

Pred bazo ameriške vojske sta eksplodirala dva avtomobila bombi. V napadu je umrlo pet oseb, 45 ljudi pa je ranjenih.

V zadnjih mesecih je bilo v Kirkuku umorjenih več visokih uradnikov. Vedno slabše vzdušje na tem območju bi lahko pripeljalo do večjega etničnega konflikta. Kurdi predstavljajo 20 odstotkov vsega iraškega prebivalstva, naseljeni pa so večinoma na severu države. Kurdi si zavzemajo, da bi Kirkuk postalo glavno mesto kurdske regije, čemu pa arabski voditelji ostro nasprotujejo.

V treh samomorilskih napadih z avtomobilom bombo na območju iraškega vojaškega oporišča Sindžar v bližini Mosula je bilo danes ubitih najmanj šest Iračanov, med njimi več vojakov, 58 oseb pa je ranjenih.

Ubili šiitske romarje

Iraški skrajneži naj bi ubili 10 šiitskih romarjev, ki so se vračali iz Sirije. Sorodniki umrli pravijo, da so skrajneži ustavili njihov konvoj ter na zaslišanje odpeljali deset oseb. Čez nekaj dni so se zaskrbljene družine vrnile na kraj dogodka in pričele iskati pogrešane. Uporniki naj bi jih nato odpeljali h grobu, kjer so pokopali trupla nesrečnežev.