Tujina

Nestrinjanja z rezultati preiskave

Rim, 29. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Ameriške in italijanske oblasti se ne strinjajo z zaključki skupne preiskave uboja italijanskega agenta Nicole Caliparija v Iraku.

Kdo je torej kriv za smrt italijanskega agenta Nicola Caliparija?
Kdo je torej kriv za smrt italijanskega agenta Nicola Caliparija? FOTO: Reuters

Kot sta v skupni izjavi sporočila ameriški State Department in italijansko ministrstvo za zunanje zadeve, "preiskovalci niso prišli do enakih končnih zaključkov, vendar pa so se po skupni preiskavi dokazov strinjali glede dejstev in priporočil v zvezi s številnimi vprašanji." Državi sta ob tem poudarili, da kljub temu ostajata trdni zaveznici. Ostalih podrobnosti nista navedli.

Ameriški vojaki so 4. marca blizu Bagdadskega letališča ustrelili italijanskega obveščevalca, ki je iz iraškega ujetništva rešil italijansko novinarko Giuliano Sgrena. Novinarka je bila pri tem ranjena. Dogodek je v Italiji zanetil veliko razburjenja in pojavile so se številne zahteve, da naj se italijanska vojska umakne iz Iraka.

Italijansko-ameriška komisija, ki je preiskovala dogodek, je v torek Američane oprala vsake krivde. Patrulja naj bi ravnala v skladu s pravili, glavni krivec za incident pa naj bi bil Calipari.


Ameriška vojska trdi, da so vojaki streljali na vozilo, ker se je to z veliko hitrostjo približevalo ameriški nadzorni točki in se kljub opozorilom ni ustavilo. Sgrena in italijanski agent, ki je vozil omenjeno vozilo, pa vztrajata, da se niso vozili prehitro in da so Američani streljali istočasno kot so izdali opozorilo.

Državi bosta po objavljenem sporočilu prepustili nadaljnje preiskave dogodka posameznim državnim oblastem.

SORODNI ČLANKI