Tujina

Nesposobnost zaščite lastnega prebivalstva

Abuja/Oslo, 06. 09. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mirovna pogajanja med sudansko vlado in uporniki v Darfurju, ki pod pokroviteljstvom Afriške unije potekajo že dva tedna, so zašla v slepo ulico.

Sudansko ljudstvo v enem izmed begunskih taborišč (foto: Reuters)
Sudansko ljudstvo v enem izmed begunskih taborišč (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Na pogajanjih se je zataknilo ob ključnem vprašanju razorožitve. Uporniki namreč vztrajajo, da bodo orožje odložili šele takrat, ko bodo to storile tudi provladne arabske milice džandžavid. Posebni odposlanec Združenih narodov za Sudan Jan Pronk pa je po pogovorih s predstavniki Norveške v Oslu dejal, da je za uvedbo sankcij proti Sudanu zaenkrat še prezgodaj, da pa se mora pritisk na to državo vsekakor nadaljevati.

Tako izgleda "kuhinja" mnogih sudanskih družin (foto: Reuters)
Tako izgleda "kuhinja" mnogih sudanskih družin (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Pogajalci so ob zastoju pogovorov v Abuji za pomoč zaprosili Oluseguna Obasanja, nigerijskega predsednika in trenutno predsedujočegaAfriški uniji (AU). Kot je povedal tiskovni predstavnik sudanskih upornikov Ahmed Tugod, je Obasanjo tako upornike kot tudi sudansko vlado osebno pozval, naj se v nadaljevanju pogajanj poskušata približati stališčem nasprotne strani. Vlada v Kartumu in uporniški "Gibanje za pravico in enakost" ter "Gibanje za osvoboditev Sudana" sta namreč na predlog posrednikov odgovorili s povsem nasprotnimi stališči.

Posebni odposlanec Združenih narodov za Sudan Jan Pronk (foto: Reuters)
Posebni odposlanec Združenih narodov za Sudan Jan Pronk (foto: Reuters) FOTO: Reuters

"Imamo dolgo zgodovino prelomljenih obljub s strani sudanske vlade," je po pogovorih z norveškim zunanjim ministrom Janom Petersenom in ministrico za mednarodni razvoj Hilde Frafjord Johanson, dejal Jan Pronk. "Če niso sposobni zaščititi lastnega prebivalstva, potem bodo morali sprejeti tujo pomoč," je nasprotovanje Kartuma, da bi na svojem ozemlju sprejel mednarodne opazovalce, komentiral posebni odposlanec ZN. Kot je še menil, predstavljajo mednarodni opazovalci za civiliste veliko boljšo zaščito kot pa sankcije, kljub temu pa sankcij zaenkrat še nikakor ni za izključiti.

Sudanski moški pri muslimanski petkovi molitvi (foto: Reuters)
Sudanski moški pri muslimanski petkovi molitvi (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Varnostni svet ZN se je minuli četrtek prvič po izteku 30-dnevnega roka posvetoval o krizi v pokrajini Darfur.

Sudanska ženska daje roko v posodo s črnilom. S tem bo označena, da je že prejela hrano za svojo družino.
Sudanska ženska daje roko v posodo s črnilom. S tem bo označena, da je že prejela hrano za svojo družino. FOTO: Reuters

Svoje poročilo o humanitarnem položaju v Darfurju je tudi takrat predstavil Pronk, ki je ocenil, da je sudanska vlada sicer sprejela nekatere ukrepe za olajšanje trpljenja ljudi v Darfurju, vendar pa ni uresničila temeljnih zahtev predvidenih v resoluciji VS ZN 1556, po kateri bi morala predvsem preprečiti napade arabskih milic džandžavid.

V omenjeni resoluciji je VS ZN sudanski vladi 30. julija postavil 30-dnevni rok za razorožitev milic v Darfurju, preiskavo primerov kršenja človekovih pravic, kaznovanje kršiteljev, napotitev policije v regijo in prost dostop humanitarnih delavcev na območje. V nasprotnem primeru je Kartumu zagrozil z uresničevanjem 41. člena ustanovne listine ZN, ki dovoljuje uvedbo gospodarskih ukrepov in prekinitev diplomatskih odnosov.