Tujina

Neodvisnost za Kosovo

New York, 15. 03. 2007 17.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Dopolnjen Ahtisaarijev predlog o statusu Kosova naj bi prvič jasno zahteval neodvisnost pokrajine.

Ahtisaarijev predlog bo v ZN predstavil njegov namestnik Albert Rohan
Ahtisaarijev predlog bo v ZN predstavil njegov namestnik Albert Rohan FOTO: Reuters

Na sedežu svetovne organizacije bodo predstavili dokončen predlog posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija o prihodnji ureditvi statusa te pokrajine. V dodatku k 58 strani dolgem dokumentu, ki ga je razkril februarja, je po trditvah virov v Prištini Ahtisaari prvič nedvoumno zahteval, naj Kosovu podelijo neodvisnost. Predlagal naj bi "neodvisnost pod mednarodnim nadzorom".

Ahtisaari je sicer v ponedeljek dejal, da bo predložil poseben dokument, v katerem se bo jasno opredelil glede prihodnjega statusa Kosova in to tudi utemeljil.

V prvem predlogu Ahtisaari neodvisnosti ni omenjal, čeprav so si besedilo tako v Prištini kot v Beogradu razlagali v tej smeri. Končno besedo pa bo imel Varnostni svet, kjer se utegne postopek še zavleči. Rusija namreč trdi, da bo podprla le resolucijo, ki bo odgovarjala tako Prištini kot Beogradu, kjer pa Ahtisaarijevemu predlogu enoglasno nasprotujej. V nasprotnem primeru bodo izkoristili pravico do veta, napovedujejo.

Ahtisaari naj bi Kosovu namenil neodvisnost
Ahtisaari naj bi Kosovu namenil neodvisnost FOTO: Reuters

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.