Tujina

Neodvisnost v nekaj dneh

Bruselj, 24. 01. 2008 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Razglasitev neodvisnosti Kosova je vprašanje nekaj dni, je v Bruslju napovedal kosovski premier Thaci.

Razglasitev neodvisnosti Kosova je vprašanje nekaj dni, je danes v Bruslju napovedal kosovski premier Hashim Thaci po srečanju z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Javierjem Solano.

Evropski komisar Olli Rehn, ki se je danes prav tako sestal s Thacijem, pa je poudaril podporo "usklajenemu procesu" za dokončanje reševanja kosovskega vprašanja, je povedala Rehnova tiskovna predstavnica Krisztina Nagy.

Thaci napoveduje razglasitev neodvisnosti
Thaci napoveduje razglasitev neodvisnosti FOTO: Reuters

"Komisar Rehn je ponovil, da je EU pripravljena prevzeti odgovornost pri usmerjanju usklajenega in upravljanega procesa za dokončanje reševanja statusa Kosova," je pojasnila Nagyjeva.

Ob tem prosim za "razumevanje, to je zelo občutljiva zadeva, smo v zelo občutljivem političnem procesu, v katerem se je bolje zateči k diplomatskim sredstvom kot javnim izjavam," je še poudarila.

Volitve v Srbiji in vprašanje Kosova

V Srbiji prav te dni pričakujejo drugi krog predsedniških volitev, ki bo 3. februarja. V prvem krogu 20. januarja je največ glasov dobil radikalec Tomislav Nikolić, v drugi krog pa se je uvrstil tudi proevropski kandidat Boris Tadić.

Pri izbiri novega predsednika bo ključno vlogo odigralo vprašanje Kosova, do katerega sta za zdaj oba kandidata zavzela enako stališče: Srbija je proti poseganju v njeno ozemeljsko celovitost, torej proti neodvisnosti Kosova. Nikolićevo stališče je sicer radikalnejše in protievropsko, med drugim v primeru zmage napoveduje prekinitev sodelovanja s haaškim sodiščem, medtem ko je Tadić, kandidat demokratske stranke, proevropsko usmerjen.

Pri izbiri novega predsednika bo ključno vlogo odigralo vprašanje Kosova
Pri izbiri novega predsednika bo ključno vlogo odigralo vprašanje Kosova FOTO: Reuters

EU želi tako v podporo Tadiću s Srbijo še pred volitvami podpisati sporazum o stabilizaciji in pridruževanju, vendar za to za zdaj še nima soglasja vseh članic. Nizozemska za podpis vztraja pri predaji haaškega obtoženca Ratka Mladića.

Tudi Slovenija, predsedujoča EU, poziva k skorajšnjemu podpisu sporazuma s Srbijo, saj bi to pomagalo zmanjšati negativne posledice, ki jih bo imel novi status Kosova na notranje razmere v Srbiji.

"Reševanje vprašanja Kosova ne more biti osamljeno dejanje. Upoštevati moramo tudi Srbijo in njene občutljivosti," je danes v Evropskem parlamentu na predstavitvi prioritet predsedstva poudarila slovenska predstavnica v Politično-varnostnem odboru (PSC) Metka Ipavic.

Thaci se je sicer v Evropskem parlamentu danes sestal s člani delovne skupine za Zahodni Balkan. Evropski poslanec iz Slovenije Jelko Kacin, parlamentarni poročevalec za Srbijo, mu je ob tem izrekel priznanje za oblikovanje vlade.

Izpostavil je pomen multietničnega značaja vlade, ki vključuje tudi dva ministra iz srbske skupnosti in ministra iz turške manjšine, ter pohvalil prizadevanja za normalizacijo težavnih razmer v oskrbi z električno energijo, ki je ena od štirih prioritet nove vlade.

Thaci, ki se je sicer danes z Rehnom sestal prvič po prevzemu položaja, je v sredo ob prihodu v Bruselj poudaril, da je Kosovo pripravljeno na neodvisnost. V sredo se je v Bruslju srečal tudi z vodjo slovenske diplomacije Dimitrijem Ruplom.

Usklajena razglasitev neodvisnosti

Usklajena razglasitev neodvisnosti, ki jo je danes podprl Rehn, pomeni, da bo razglasitvi takoj sledilo priznanje velikih mednarodnih sil, predvidoma naj bi bila na čelu Velika Britanija z nekaterimi neevropskimi državami.

Razglasitev naj bi sledila kmalu po drugem krogu volitev v Srbiji, vzporedno pa naj bi EU na Kosovo napotila tudi svojo civilno misijo. Predvidoma naj bi bila odločitev o napotitvi misije sprejeta še pred razglasitvijo neodvisnosti.

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
07. 02. 2008 21.37
MALO ZGODOVINE--HEC--VOJVODINA NI BILA SRBIJA --KOSOVO IN METOHIJA NI SRBIJA SRBSKA REPUBLIKA V BOSNI NI SRBIJA --PA KAJ SE JAJCATE--POD HABZBURŽANI PA SO SE ZDRUŽILE SLOVENSKE DEŽELE---,,,,....----,,,,....---,,,,....----,,.,.... SEM ZA POMAGAT ZATIRANIM-IN SRBIJA JE AGRESOR
dr.psiho
03. 02. 2008 18.28
ha ha ha ha bolje se nemorem počutiti kosovo bo samostojno ha ha ha ha srbija bo pikica na zemljevidu. slovenija bo večja hahahahahahahhahahhahahaha. živela slovenija živelo kosovo. kaj je še lepše srbi nebojo mogli ulagat v kosovo slovenija pa bo hahahaha
sk8ica@email.si
25. 01. 2008 13.07
Še vedno trdim da je Kosovo srce Srbije. Kosovo ne sme postat samostojno nikakor!
vodka-don
25. 01. 2008 10.36
aha pol srbija preda albancom kosovo in to je to ? hahaha , palestinci ka jih ni nc pa nimajo nobenga proracuna vsak dan ze pedeset let mecejo pa stimajo bombe po velesili izraelu,in pol da srbija lastnorocno preda srbsko ozemlje albancim zato ka bi en finc tko reku,ko preda kitajska taiwan takrat se lahk pridejo albanci pogovarjat hehe,drugac pa nevidm nobenih slo korenjakov na blogu ko so zapleti iz hrvati pr dragonji,piranu.........
mikis@mail386.com
25. 01. 2008 03.56
Skoda, ker EU nima lastnih oboroženih sil., da bi lahko posredovala v takšnih enostranskih zadevah .Tako je krvavo dvisna od Nato pakta..
kosir_maks
24. 01. 2008 21.53
Pravno gledano bi seveda moralo Kosovo ostati v Srbiji . Vendar to je kazen za politiko , ki jo je gonila Srbija dolga leta. Ata Bush je svoje povedu! Srbi so se zamerl ameriki in to bodo plačal !!
svaba
24. 01. 2008 19.01
ni sumljivo, slovenci so vedno drzali z mocnejsimi, da nebi naje*al. vojne ne bo in bolje je tako. rusi itak samo trenirajo svoje upiranje zda in ne bojo nc konkretnega nardil. nazalost. dvojna merila veljajo za Srbe in to je pac tko. Krivica. Vi pa kr ploskite kreteni
bohorec@gmail.com
24. 01. 2008 17.29
Meh, rusi bojo pomagali samo moralno, tko da vojna odpade. Je pa sumljivo slinjenje določenih naših politikov okrog albancev.
goran1_15@hotmail.com
24. 01. 2008 17.10
če nikolić zmaga na volitvah bo vojna definitivno ,sestanek je napovedan v teh dneh v moskvi -putin-jeremić-koštunica-lavrov v glavnem ne bo šlo kr tko na izi kot si šipci predstavljajo pa ameri in še nekateri.
Uroš S.
24. 01. 2008 16.56
Janezki ste najebal zato ker ste pizde vedno drzal fige v zepu in ste imel svoje plane, sipci pa zato ker niso razumel ukazov in so zamujal. Odvisno kako je bil razpolozen plemenski poglavar, ce mu je sel ukaz hitro v usesa, je pravocasno prevedel, drugace so bili nesporazumi. Uglavnem, skupaj ste bili cudovit tandem, A je to
Uroš S.
24. 01. 2008 16.41
24ur --------------Bosanski Srbi so konstitutiven narod, Albanjerosi v Kim so konstitutivna manjsina. Razlika je v pravnem statusu, katerega determinira Internacionalno pravo. Konstitutiven narod je enakopraven del s preostalimi konstitutivnimi narodi v drzavi. Tvoja Bosna je recimo federacija. Belgija je federacija. Rusija je federacija. Konfederacija je manj vezana celota, enote imajo priznano pr. subjektiviteto v mednarodnih vodah, skupno imajo ponavadi vojsko, odvisno od pogodbe. -------------------Manjsina pa ves kaj je. Italiani, mađari, avstrijci so konstitutivna manjsina v Slo, srbofobni janezki v austria, italia,madar, sedaj tudi hrvaska. --------------- Republika Srbska in albanska manjsina na Kosovu dve popolnoma razlicne pravne instance. Nic skupnega.------------------Gre le za politicno dejstvo, da ce se bo albanska manjsina odcepila ceprav ji to pravico strogo zanika mednarodno pravo, bomo Srbi imeli "moralni" ne vec samo pravni argument da se odcepimo, ker mi pa imamo pravico po mednarodnem pravu, kljub vasi prepovedi po notranjem pravu. Vprasanje bi se lahko vodilo izkljucno o teritoriji, pa se to dvomim da bi mi kaj nazaj dobili saj ste velikodusno kimali ko so bili nasi pregnani na sedanjo ozemlje Rep. Srbske.
manjakranjc@hotmail.com
24. 01. 2008 15.24
Pozdrav, Absolutno ne podpiram neodvisnost Kosova, dejstva so na strani Srbije in tu ni debate. Pozdrav M.K
bikec_1@email.si
24. 01. 2008 15.13
Pol sva že dva degena ne! AH daj idi se raje jokat,smilijo se samo tisti ljudje ki nikol niso bili za vojno,takšne kot si pa ti pa bi mogli poslat na fronto. Lahko je tebi tukaj pisat komentarje "tako i ovako",pa pametuješ nekaj sto na uro,dejansko pa nimaš pojma. Oprosti ampak ne deluješ mi kot odrasla oseba,prej kot najstnik.........
Prvo Bore
24. 01. 2008 14.29
bikec_1 daj se zase brigaj degenček. Maksi Maksi kakšen hinavc si, medtem pa hodiš k Srbom na Carico Milico. Desničarji so sami hinavci , ni kaj !!!!
mikis@mail386.com
24. 01. 2008 14.18
V zahodni evropi smo pač imeli to srečo, da se je zgodovinski proce združevanja narodov v države končal tam nekje sredi 19. stoletja. saj se šs spomnite pomlčadi narodov leta 1848.Narodi na vzhodnem koncu naše celine so pa pač molo v zaostanku in to počnejo danes Jebiga , zgodovinski proces pač. Sicer so pa Srbi Kosovo zgubili že leta 1389 in res ne vem zakaj so si leta 1912 nakopali še eno težavo za vrat. Saj kosovskih aAbancev takrat ni o tem , če hočejo živeti Srbiji, ni prav nihče nič vprašal. Podobno je bilo s koroškim plebiscitom Samo tam živeči Slovenci tega niso hoteli in mirna Bosna. Ne vem zakaj zdaj Srbi na ves glas "kukajo" , pač žanjejo tisto kar so takrat sejali.
generalpostmail@hotmail.com
24. 01. 2008 13.09
Gre za teritorialno okupacijo in prevzem s strani šipš. Enako bi bilo, če bi se slovenci v istri tako namnožili, da bi bili večinsko prebivalstvo in potem bi se odcepili nato pa priključli sloveniji. Ko bo enkrat kosovo samostojno se bodo začeli problemi drugod (makedonija, ČG, bosna)... Idiot Rupsi bo seveda analni alpinist in bo slovenija zaradi tega prva kot predsedujoča EU priznala samostojnost! S tem bodo trpeli naši gospodarski interesi v Srbiji itd... Žalostno!
24ur@windowslive.com
24. 01. 2008 13.07
Točno tako Algebra Bilman. Se prvič strinjam s tabo. Albanci so narod, ki imajo svojo državo in se imenuje Albanija. Tako si pa dal odgovor na vprašanje. Srbi so narod, ki imajo svojo državo R Srbijo ne pa da jo delajo na prostoru BiH. Je tako ?
Uroš S.
24. 01. 2008 11.22
Grem, mi brisejo komentarje, se mi ne da potem pisat. Da se ponovim, igor_smon, Albanci so narod in ze imajo svojo drzavo, imenuje se Albanija. Kosovski albanci bodo tako imeli dve drzave, ki bosta mejili ena na drugo.
Uroš S.
24. 01. 2008 11.14
Chickfight chickgight! Samo jedna napomena ko krene nekoga imensko vredja, leeeeeetiiiii, I AM SUPER ADMIN GOOOO! Pih piiiih mjau Wtf
kosir_maks
24. 01. 2008 10.54
Prvo borčić : Šta galamiš , mudonja ??? a boš jokcu ,,, šmrk ,šmrk