Tujina

Neodvisnost ob mednarodni podpori

Pariz, 20. 05. 2007 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kosovo bo ob ustrezni podpori kljub nasprotovanju Rusije razglasilo neodvisnost, je napovedal Ceku.

Če bodo imeli mednarodno podporo bodo na Kosovu ne glede na nasprotovanje Rusije razglasili neodvisnost, napoveduje premier Ceku
Če bodo imeli mednarodno podporo bodo na Kosovu ne glede na nasprotovanje Rusije razglasili neodvisnost, napoveduje premier Ceku FOTO: Reuters

Kosovski premier Agim Ceku je za današnjo izdajo francoskega časnika Journal du Dimanche povedal, da bo Kosovo kljub nasprotovanju Rusije razglasilo neodvisnost, a le v primeru, da jih bodo pri tem podprli ZDA, Evropska unija in Združeni narodi. "Naše ravnanje bo odvisno od priporočil Američanov, Evropejcev in generalnega sekretarja ZN," je poudaril Ceku in dodal, da brez njihovega strinjanja neodvisnosti ne bodo razglasili.

Vlada je popolnoma enotna in odločna kar zadeva stališče, da Srbija nikoli ne bo privolila, da ji odvzamejo Kosovo v zameno za evropske povezave. Srbski premier Vojislav Koštunica

V pogovoru za Journal du Dimanche je Ceku tudi ocenil, da je vse pripravljeno za hitro sprejetje resolucije o prihodnjem statusu Kosova, ki so jo Varnostnemu svetu ZN pred dobrim tednom predlagale ZDA in njene evropske zaveznice, ter za razglasitev neodvisnosti te uradno še vedno srbske pokrajine. Kot je dejal, pričakuje, da se bo slednje zgodilo "do konca junija".

Osnutek resolucije predvideva mednarodno nadzorovano neodvisnost Kosova, kot je v svojem načrtu predlagal posebni odposlanec ZN za Kosovo Martti Ahtisaari. Rusija je že sporočila, da je osnutek resolucije zanjo nesprejemljiv, obenem pa znova pozvala k nadaljevanju pogovorov, s katerimi bi dosegli kompromis med Srbi in kosovskimi Albanci.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mire@email.si
20. 05. 2007 13.15
Naše ravnanje bo odvisno od priporočil Američanov, Evropejcev in generalnega sekretarja ZN," heh, kako se nekateri skrivajo za temi američani in njihovimi podrejenimi. ČE SO ŽE TAKO HUDI IN BORBENI BI MORALI IZGLASIT SAMOSTOJNOST TUDI ČE JIH NE PODPIRA AMERIKA, ah kajčeš eni imajo jajčka drugi ne.
victoriosus
20. 05. 2007 12.38
Jaz vidim analogijo v tem, da nam Bosanci kolonizirajo Jesenice in pol zahtevajo osamosvojitev cele občine od Slovenije. Sem strogo proti! (pa nisem noben srbofil)