Tujina

Nemške volitve brez Turkov

Berlin, 16. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Okoli 20 tisoč Turkov z nemškim potnim listom ne bo moglo glasovati na nedeljskih parlamentarnih volitvah.

Nemški kancler Gerhard Schröder pred turško zastavo
Nemški kancler Gerhard Schröder pred turško zastavo FOTO: Reuters

Več kot 20.000 Turkov, ki so pridobili nemško državljanstvo, ne bo moglo oddati svojega glasu na nedeljskih parlamentarnih volitvah, ker imajo še vedno turški potni list, so povedali nemški uradniki.

Po zakonu, ki ga je nemški zvezni parlament sprejel pred petimi leti, imajo lahko nemški državljani en, nemški, potni list. Če imajo še kakšnega, pomeni, da nimajo urejenega statusa, in zato nimajo volilne pravice.

Nemško notranje ministrstvo ocenjuje, da zaradi tega zakona okoli 20.500 nemških Turkov v nedeljo ne bo moglo voliti. Turške skupnosti govorijo o veliko višji številki, svojega glasu naj ne bi smelo oddati okoli 50.000 ljudi.

Medtem ko javnomnenjske raziskave kažejo napeto tekmo med sedanjim kanclerjem Gerhardom Schröderjem in njegovo izzivalko Angelo Merkel, bi lahko bili glasovi nemških Turkov pomemben dejavnik na volitvah, zlasti za Schröderjeve Socialne demokrate (SDP) in njihove koalicijske partnerje Zelene.

V Nemčiji je okoli 600.000 turško-nemških volivcev.

Anketa, ki jo je objavil turški dnevnik Hurriyet, je namreč pokazala, da bi za SPD volilo 77 odstotkov nemških Turkov, le 4,8 odstotkov pa za Krščanskodemokratsko unijo (CDU) Merklove.

Merklova tesno vodi

Angela Merkel in Gerhard Schröder
Angela Merkel in Gerhard Schröder FOTO: Reuters

Dva dni pred parlamentarnimi volitvami v Nemčiji kršanskodemokratska unija Angele Merkel po raziskavah javnega mnenja še vedno vodi pred Schröderjevimi Socialnimi demokrati, vendar pa je razlika minimalna. Tako naj bi CDU in njene koalicijske partnerice po raziskavi inštituta Allensbach dobile 49,5 odstotka glasov nemških volivcev, kar je po tamkajšnjem volilnem sistemu dovolj za minimalno večino. SPD in stranke, ki bi v primeru zmage z njimi srestavljale koalicijo, pa naj bi dobile 48-odstorno podporo volivcev.

Oba pretendenta za položaj kanclerja sta zato že napovedala, da svoje predvolilne kampanje čez vikend ne bosta ustavila, kot je to v navadi, ampak se bosta za glasove volivcev potegovala vse do zaprtja volišč.


SORODNI ČLANKI