Tujina

Nemirna tla zanetila preplah

Džakarta/Peking, 28. 08. 2009 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Indonezijo in Kitajsko sta stresla močna potresa. Kitajci že ocenjujejo škodo v rudnikih. O morebitnih žrtvah in gmotni škodi še ne poročajo.

S centra za opozarjanje pred cunamiji na območju Tihega oceana so sporočili, da je bil potres pregloboko pod površino zemlje, da bi lahko sprožil cunami. Tresljaje naj bi kljub temu čutili prebivalci vseh okoliških otokov, tudi na Vzhodnem Timorju. O škodi in žrtvah ne poročajo.

Vzhod Indonezije je danes stresel močan podvodni potres, ki je po podatkih ameriškega geološkega centra dosegel moč 6,8 stopnje po Richterjevi lestvici.

Epicenter potresa, katerega moč je indonezijska agencija sicer ocenila na 6,9 stopnje po Richterjevi lestvici, je bil 200 kilometrov stran od obalnega mesta Baubau na indonezijskem otoku Sulawesi. Namerili so ga na globini okoli 600 kilometrov, je še sporočil ameriški center.

Tresla se je tudi Kitajska

Nekoliko šibkejši potres je danes stresel tudi severozahod Kitajske, odkoder za zdaj prav tako ne poročajo o žrtvah ali gmotni škodi. Epicenter potresa je bil 165 kilometrov severovzhodno od mesta Golmud v provinci Činghai, so sporočili z ameriškega geološkega centra.

Potres se je sprožil na globini desetih kilometrov, sledil pa mu je še popotresni sunek z močjo 5,6 stopnje po Richterjevi lestvici.

Območje ima sicer razvito rudarsko industrijo, zaradi česar so lokalne oblasti zaskrbljene, da je ob potresu utrpelo škodo območje rudnikov in tamkajšnja infrastruktura in že preverjajo razmere.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Covid 19 2021
28. 08. 2009 15.42
V Ljublani bo tud enkrat tak potres! Bodite pripravljeni! Saj vam gor piše da je bil prvi potres9,9 stopnje po rihterju in je kaj hitro
Maltežan
28. 08. 2009 12.20
saj so navajeni potresov... jih imajo vsak dan... sončni mrk pa nič ne vpliva na potrese... Indonezija leži na t.i. ognjenem obroču, kjer je povečana dejavnost tako potresov kot viulkanov...
redinmir
28. 08. 2009 10.13
Ni še konec vpliva sončnega mrka iz Azije. Nekje okoli dveh mesecev po mrku bo šele vrhunec.
jezni_jezek
28. 08. 2009 09.32
Pri nas v Krškem pa vsak dan ob 15.30 se trese da vsi sosedi smo prestrašeni zide imamo čisto popokane pa en mesec niso objavili da minirajo ko smo pa prijavili na policijo so končno dali obvestilo.Minirajo v guntah dejte še o tem pisat kaj pa mene briga kitajska.No ali pa malo počakajte ko bojo nas iskali pod ruševin takrat pa pridite pogledat.
warezovc@email.si
28. 08. 2009 08.47
VEDNO HUJE BO, PRIJATELJCKI