Tujina

Nemiri v Lyonu

Pariz, 12. 11. 2005 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V Lyonu so pred policijsko uro izbruhnili nemiri. Dve osebi so aretirali.

Mladostniki še vedno razgrajajo po Franciji
Mladostniki še vedno razgrajajo po Franciji FOTO: Reuters

V zgodovinskem središču francoskega mesta Lyon so popoldne izbruhnili spopadi med izgredniki in varnostnimi silami. Množica mladih je proti policistom metala molotovke in smeti, zaradi česar so varnostne sile uporabile solzivec. Gre za prve nemire v središču kakega večjega francoskega mesta.
Spopadi so izbruhnili okoli 17. ure, policija pa je aretirala dve osebi. Večina trgovin v središču mesta je zaradi tega zaprlo vrata, zaključili pa so tudi knjižni sejem, ki poteka v središču Lyona. 

Okoli osrednjega trga so v skladu s preventivnimi ukrepi proti urbanemu nasilju pred tem namestili okrepljene enote policije in žandarmerije. Prefekt departmaja, v katerega spada Lyon, je že davi uvedel policijsko uro, ki mladoletnim do ponedeljka prepoveduje zbiranje med 22. in 6. uro. 

Policijska ura v 11 departmajih

Francoska policija je sporočila, da so policijsko uro v noči na soboto uvedli v 11 departmajih, pri čemer je prvič stopila v veljavo tudi v Lyonu, kjer so izgredniki ponoči zažgali 101 avtomobil, v vsej državi pa sta v 16. nemirni noči zagorela 502. Aretiranih je bilo v noči na soboto 206 oseb, kar je več kot v prejšnjih dveh nočeh. 

Izgredniki so v mestu Savigny-Le-Temple opustošili osnovno šolo, v Amiensu pa so mladostniki uničili transformatorsko postajo in tako celotno mesto pahnili v temo. V kraju Rambouillet pa so izgredniki svojo jezo usmerili na trgovine.

Odločitev za prepoved zbiranja v Parizu so sprejeli, da bi preprečili nasilje, ki se je zadnjih nekaj dni napovedovalo prek svetovnega spleta in SMS sporočil.

Neznanec je v petek vrgel dve zažigalni bombi na mošejo v kraju Carpentras na jugu Francije. Napad sta takoj obsodila predsednik Jacques Chirac in premier Dominique de Villepin. Zaenkrat sicer še ni jasno, ali je napad neposredno povezan z nemiri, ki že dva tedna divjajo po državi.

Sicer pa so francoske oblasti te dni, ko v državi praznujejo obletnico konca prve svetovne vojne, močno poostrile varnostne ukrepe, v Parizu pa so za ta konec tedna prepovedale vsakršno zbiranje. Po vsej državi bo ta praznični konec tedna za varnost skrbelo kar 12.000 policistov in žandarjev.

Shodi proti nasilju 

Nasilje v Franciji se ne umirja, kljub shodom aktivistov
Nasilje v Franciji se ne umirja, kljub shodom aktivistov FOTO: Reuters

V Parizu se je popoldne nabralo okoli dvesto ljudi, ki so organizirali miren shod v znak protesta proti nasilju. V oranžnih majicah in z belimi zastavami v rokah so ljudje različnih narodnosti skušali opozoriti na nesmiselnost nasilnih nemirov. 

Demonstrirale so različne družbene skupine, ne le v Parizu, tudi v Toulusu se je zbralo štiristo aktivistov. Vsi pa so demonstracije organizirali v duhu premirja, ki je končal prvo svetovno vojno. V želji, da bi se tako končalo tudi nasilje, ki divja po Franciji.

Zagorelo tudi v Belgiji

V noči s petka na soboto so neznanci zažgali okoli 15 vozil. Od tega jih je osem zgorelo v Bruslju, je sporočilo belgijsko notranje ministrstvo. Policija trdi, da gre za osamljene primere in da naj ne bi šlo za val nasilja, ki bi se iz Francije razširil v Belgijo. Kljub temu so oblasti na povečale število policijskih enot na terenu, predvsem v Bruslju in Anversu.

SORODNI ČLANKI