Tujina

Nemiri se širijo

Pariz, 04. 11. 2005 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Pariška predmestja že več kot teden dni pretresajo nemiri, minulo noč so izgredniki zažgali 600 avtomobilov.

Gasilec gasi požar
Gasilec gasi požar FOTO: Reuters

Predsednik Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Rene van der Linden je pozval francoske oblasti, naj čim prej oblikujejo možnosti za dialog in naj pokažejo odločnost v odnosu do povzročiteljev neredov.

Po besedah van der Lindna si je potrebno prizadevati za varnostno in integracijsko politiko, s katerimi bi prizadetim prebivalcem dali določeno perspektivo. Pristojne politike pa je pozval, naj se organizirajo na vseh ravneh, lokalni, nacionalni in evropski ravni.

Osma noč nemirov

Prioriteta je ponovno vzpostavitev javnega reda in miru. Teh izbruhov nasilja ne bomo trpeli, smo pa za dialog, ki bo pripeljal do rešitve. Francoski premier Dominique de Villepin

Spopadov med nezadovoljnimi mladimi, večinoma muslimani severnoafriškega porekla, ki so sicer rojeni v Franciji, in policijo naj bi bilo sinoči manj, a oblasti so upale na mirnejšo noč ob koncu muslimanskega praznika Ramadana. Najhuje je še vedno v četrti, ki leži med letališčem Charles de Gaulle in centrom Pariza, znova naj bi bilo slišati strele.

Izgredniki so kljub okrepljenemu policijskemu nadzoru zažgali 600 vozil in v avtobuse metali goreče molotove koktejle. Razdejali naj bi tudi neko šolo in zažgali skladišče preprog. Nemiri so se razširili tudi v mesto Dijon, ki leži jugovzhodno od Pariza.

Pariz
Pariz FOTO: Reuters

Najhuje že mimo?

O rešitvah so razpravljali tudi v parlamentu.

Pariške oblasti zagotavljajo, da je najhuje že mimo. Prebivalci so naveličani vsakonočnih divjanj, oblastem naj bi poskušali pomagali tudi starši, ki najstnikom ne dovolijo na ulice.

Vlada pod udarom kritike

Nemiri v Parizu
Nemiri v Parizu FOTO: Reuters

Desnosredinska francoska vlada se je zaradi izgredov znašla pod udarom kritike. Pariški župan, socialist Bertrand Delanoe, je dejal, da vladi "ni uspelo zagotoviti reda in miru ter zaščiti državljanov". Ob tem je dodal, da je vlada "bistveno zmanjšala prispevke za policijo v mestih". Delanoe je posredno kritiziral tudi francoskega notranjega ministra Nicolasa Sarkozyja, ko je dejal, da je vlada "celo izzvala določeno število incidentov". Ministra so v preteklosti že kritizirali zaradi izjav, ko je izgrednike označil za "huligane in izmečke".

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA