Tujina

Nemiri na vzhodu Šrilanke

Kolombo, 09. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V incidentu med kristjani in hindujci na vzhodu Šrilanke so bile v soboto ubite najmanj tri osebe, najmanj 37 je ranjenih.

Incidenti med kristjani in hindujci na Šrilanki so sicer precej redki, saj obe skupini pripadata tamilski manjšini (Foto: Reuters)
Incidenti med kristjani in hindujci na Šrilanki so sicer precej redki, saj obe skupini pripadata tamilski manjšini (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Na vzhodu Šrilanke, ki si še ni opomogel od razdejanja, ki so ga povzročili katastrofalen potres in cunamiji pred dvema tednoma, se je v soboto zvečer zgodil incident med kristjani in hindujci. V eksploziji dveh ročnih granat so bile po navedbah policije ubite najmanj tri osebe, 37 ljudi je bilo ranjenih. V zvezi z dogodkom sta bila aretirana dva osumljenca.

Katastrofalni cunami je prizadel tudi območje, ki je pod nadzorom Tamilskih tigrov (Foto: Reuters)
Katastrofalni cunami je prizadel tudi območje, ki je pod nadzorom Tamilskih tigrov (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Po uradnih podatkih v incident niso bili vpleteni mednarodni reševalci, ki pomagajo žrtvam cunamijev, ki so v tej državi zahtevali več kot 30.000 življenj. Na Šrilanki se je sicer v teh dneh mudil generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan, ki je bil v času eksplozije v prestolnici Kolombo.

Incident se je zgodil v mestu Valaichchenai, ki leži na območju pod nadzorom tamilskih upornikov. Zakaj je prišlo do obračuna z granatami, še ni točno znano, policija pa domneva, da so kristjani napadli hindujce, ker so ti porušili njihovo cerkev.

Spopadi med kristjani in hindujci so na Šrilanki redki, saj obe skupini pripadata tamilski manjšini. V vrstah Tamilskih tigrov, ki si že dve desetletji prizadevajo za svojo državo, se proti singalski budistični večini borijo tako kristjani kot hindujci.