Tujina

Nemiri na Tempeljskem griču in Zahodnem bregu

Jeruzalem/Nablus/Ženeva, 04. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Izraelska policija je s solzivcem razgnala skupino Palestincev na Tempeljskem griču, ki je metala kamenje na judovske vernike ob Zidu objokovanja. V več ločenih incidentih na Zahodnem bregu pa je bilo ranjenih pet Palestincev.

Petki so na Bližnjem vzhodu še posebej burni
Petki so na Bližnjem vzhodu še posebej burni FOTO: Reuters

V nemirih po petkovi molitvi muslimanov pa ni bilo poškodovanih. Tempeljski grič v Jeruzalemu, kjer je tudi mošeja Al Aksa, je tretji najsvetejši muslimanski kraj, ki leži nasproti judovskega Zidu objokovanja.

V dveh incidentih na Zahodnem bregu pa je bilo ranjenih pet mladi Palestinci, med katerimi je eden, ki so ga izraelski vojaki ranili v Nablusu, v kritičnem stanju. Po navedbah palestinskih virov so izraelski vojaki streljali, ker so Palestinci proti njim metali kamenje. Izraelska stran poudarja, da so le odgovorili na strele s palestinske strani.

V dveh letih je bilo ranjenih 7000 palestinskih mladostnikov

Dve nevladni organizaciji, Mednarodna obramba za otroke in Center za otroke za zaščito pravic Palestincev, sta sporočili, da je bilo od septembra 2000 v izraelskih akcijah na palestinskih ozemljih ubitih 340 otrok, 350 Palestincev, starih od 14 do 17 let, pa je zaprtih v izraelskih zaporih. V spopadih je bilo ranjenih 7000 otrok in mladih.

Vsakdan palestinskih mladostnikov je daleč od zavidljivega
Vsakdan palestinskih mladostnikov je daleč od zavidljivega FOTO: Reuters

Poudarjajo, da je kar 80 odstotkov otrok umrlo na mestih, kjer bi pravzaprav morali biti varni. Predstavniki organizacij so tudi zavrnili izraelske trditve, da Palestinci otroke namenoma postavljajo v prve bojne vrste. Med zaprtimi Palestinci je največ takih, ki so metali kamenje ali vzklikali protiizraelska gesla, za kar so obsojeni tudi na enoletne zaporne kazni. Pogosto so zaprti skupaj z mladimi izraelskimi prestopniki, ki jih nadlegujejo, prav tako pa jim ni zagotovljena ustrezna pravne pomoči, saj je palestinskim odvetnikom le redko dovoljen vstop v izraelske zapore.

Od začetka drugega palestinskega upora proti izraelski okupaciji septembra 2000 je umrlo najmanj 1576 Palestincev in 602 Izraelcev.

Izrael bo vrnil dolg Palestincem

Izrael je sporočil, da bo v prihodnjih dneh, zaradi pritiskov ZDA, sprostil sredstva v višini približno 14 milijonov ameriških dolarjev, ki jih dolguje Palestincem. Gre za sredstva iz različnih skladov, ki jih je Izrael zamrznil, ko je septembra 2000 izbruhnila zadnja palestinska vstaja, intifada. To bo tretji in zadnji obrok od skupno 42 milijonov ameriških dolarjev, za katere je Izrael pristal, da jih vrne Palestincem.

Dva obroka palestinskih sredstev je Izrael sprostil julija, vendar je proces vračanja denarja zatem zastal, ker je izraelska stran trdila, da palestinski minister za finance v odstopu Salam Fajed ni uspešno nadziral financiranja palestinske uprave. Poleg tega se Izrael ni strinjal, ker naj bi Palestinci del denarja od prvih dveh obrokov porabili za financiranje palestinskih varnostnih sil.

SORODNI ČLANKI