Tujina

Nemčija bo odprla arhive

Berlin, 19. 04. 2006 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nemčija namerava odpreti ogromen arhiv nacističnih dosjejev o koncentracijskih taboriščih.

Auschwitz
Auschwitz FOTO: POP TV
Arhivski dokumenti so spravljeni v nekdanjih prostorih SS v Bad Arolsenu v osrednji Nemčiji. Odločitev o odprtju arhiva javnosti bodo nemške oblasti najverjetneje uradno sprejele maja.

Nemčija namerava odpreti ogromen arhiv nasističnih dosjejev o koncentracijskih taboriščih, je med obiskom v ZDA razkrila nemška pravosodna ministrica Brigitte Zypries. Dokumentacija vsebuje podrobne informacije o več kot 17 milijonih ljudi, ki so bili v koncentracijskih taboriščih.

Delen dostop do arhivskega gradiva je za pomoč pri iskanju pogrešanih oseb do sedaj imel le Mednarodni rdeči križ, ni pa bilo gradivo na voljo raziskovalcem oziroma neposrednemu dostopu iskalcem pogrešanih oseb. Organizacija sicer še sedaj vsako leto prejme približno 150.000 prošenj za pomoč pri iskanju pogrešanih oseb.

Nemčija je doslej zavračala mednarodne pritiske, naj odpre arhive, pri tem pa se je sklicevala na pravico do zasebnosti. Oblasti so se bale, da se bo zaradi razkritja zasebnih informacij prišlo do poplave tožb, vendar je takšen strah odveč, saj so zadeve že davno zastarale.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.