Tujina

Nekdanji podpredsednik dobil šest let zapora

Teheran, 22. 11. 2009 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sodelovanje v poletnih protestih v Iranu je nekdanjega iranskega podpredsednika stalo svobode. Zaradi načrtovanja zarote so ga oblasti obsodile na šest let zapora.

Zaradi udeležbe v protestih so nekdanjega podpredsednika obsodili na šest let zapora.
Zaradi udeležbe v protestih so nekdanjega podpredsednika obsodili na šest let zapora. FOTO: Reuters

Nekdanji iranski podpredsednik Mohamed Ali Abtahi je bil zaradi sodelovanja v protestih, ki so izbruhnili po spornih junijskih predsedniških volitvah v Iranu, obsojen na šest let zapora, danes poročajo iranski mediji.

Abtahi je bil med letoma 2001 in 2005 namestnik reformističnega predsednika Mohameda Hatamija, na predsedniških volitvah 12. junija letos pa je bil svetovalec predsedniškega kandidata Mehdija Karubija.

Prijeli so ga takoj po povolilnih izgredih, revolucionarno sodišče pa ga je obtožilo načrtovanja zarote za zrušenje vlade v islamski republiki. Po poročanju iranskega dnevnika Džahan Ektesad je Abtahi obvestilo o kazni dobil danes, pričakovati pa je, da se bo na odločitev sodišča pritožil. Za pritožbo ima 20 dni časa.

Številni so bili prepričani, da bo nekdanji podpredsednik dobil nižjo kazen, ker je na televiziji priznal krivdo, kar zadeva poskuse oslabiti vlado, ter pohvalil razmere v iranskih zaporih.

Zaradi povolilnih protestov in nepriznavanja zmage predsednika Mahmuda Ahmadinedžada je v zaporih še vedno več kot sto iranskih oporečnikov.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kotletix
22. 11. 2009 18.12
Iranski Janša, ki mu ni uspelo.
Bolivar
22. 11. 2009 16.54
če ni nič kriv je še kako pomembna novica!
debian
22. 11. 2009 15.30
nepomembne novice...