Tujina

Nekaj Francozov že volilo

Pariz, 21. 04. 2007 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami je nekaj francoskih volivcev že oddalo svoj glas.

Kandidatka socialistov Segolene Royal ima veliko možnosti za napredovanje v odločilni drugi krog
Kandidatka socialistov Segolene Royal ima veliko možnosti za napredovanje v odločilni drugi krog FOTO: Reuters
Dodatna novost na letošnjih predsedniških volitvah je, da lahko 1,5 milijona volivcev v 82 občinah z več kot 3500 državljani svoje glasove odda elektronsko na posebnih volilnih avtomatih. Njihovi nasprotniki se bojijo prevar in napak, ki bi jih tako glasovanje lahko povzročilo.

Volilni boj v Franciji se je končal, po tednih polnih predvolilnih obljub imajo sedaj besedo francoski volivci. Približno milijon od skupaj 44 milijonov francoskih volilnih upravičencev v čezmorskih ozemljih in departmajih na ameriški celini, med katere spadajo tudi francoski izseljenci na zahodni polobli, bo predsednika volilo že danes. Z volitvami so že pričeli prebivalci otočja St. Pierre et Miquelon ob kanadski obali. Na francoskem čezmorskem ozemlju ob kanadski atlantski obali je sicer registriranih le 5.000 francoskih volilnih upravičencev.

Glasovanje francoskih volilnih upravičencev na ameriški celini dan pred volitvami v matični državi je letošnja novost. V preteklosti so zaradi časovne razlike namreč volivci v departmajih in teritorijih kot so Guadeloupe, Martnique, Francoska Gvajana ter St. Pierre et Miquelon še volili, medtem ko je zmagovalec v Parizu že veselo slavil zmago.

Kdo bo nasledil Chiraca?

Sodeč po rezultatih zadnje javnomnenjske raziskave pred prvim krogom francoskih predsedniških volitev, ki se bo odvil v nedeljo, imata največje možnosti za napredovanje v odločilni drugi krog kandidatka socialistov Segolene Royal ter kandidat Unije za ljudsko gibanje (UMP) Nicolas Sarkozy. Kandidat skrajno desne Nacionalne fronte (FN) Jean-Marie Le Pen je po tej raziskavi na tretjem mestu prehitel sredinskega kandidata Francois Bayrouja.

Po raziskavi, ki jo je izvedlo tržnoraziskovalno podjetje CSA, bi Sarkozy v nedeljskem prvem krogu tako dobil 26,5 odstotka glasov, Royalova pa za odstotek manj.

Prihodnji in nekdanji predsednik Francije?
Prihodnji in nekdanji predsednik Francije? FOTO: Reuters

Le Pen, ki bi dobil 16,5 odstotka, je tako dan pred volitvami dosegel svoj najboljši rezultat v javnomnenjskih raziskavah od novembra lani. Francois Bayrou iz Zveze za francosko demokracijo (UDF), ki je bil nekaj časa po priljubljenosti zelo blizu obema glavnima kandidatoma, bi po napovedih CSA v prvem krogu dobil 16 odstotkov glasov.

Za morebiten obračun v drugem krogu med Sarkozyem in Royalovo tržnoraziskovalno podjetje napoveduje zelo tesen izid, saj sta kandidata povsem izenačena.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.