Tujina

Nekadilska Francija

Pariz, 01. 02. 2007 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Francija je postala še ena država EU s prepovedjo kajenja v javnih prostorih. Kadilci so se večinoma sprijaznili.

V Franciji je danes začela veljati popolna prepoved kajenja v nekaterih zaprtih javnih prostorih, kar so francoski kadilci sprejeli brez večjih ugovorov.

V Franciji je sicer še vedno dovoljeno kajenje v barih in restavracijah, a najverjetneje le do 1. januarja prihodnje leto.
V Franciji je sicer še vedno dovoljeno kajenje v barih in restavracijah, a najverjetneje le do 1. januarja prihodnje leto. FOTO: Reuters

Kajenje je po novem popolnoma prepovedano v šolah, bolnišnicah in mladinskih centrih, prepoved pa se bo na bare, restavracije in delovna mesta razširila šele s 1. januarjem 2008. V številnih podjetjih kajenje že zdaj ni dovoljeno, zato novi ukrep ne predstavlja večje spremembe v življenju Francozov, a vlada kljub temu upa, da bodo zmanjšali število smrti zaradi pasivnega in aktivnega kajenja. V Franciji vsako leto umre 60.000 kadilcev, poleg tega pa še 5000 ljudi, ki so bili izpostavljeni cigaretnemu dimu.

Francoski kadilci so vdano sprejeli nove ukrepe proti kajenju. Mnogi pravijo, da to niti ni tako slaba stvar, saj je lahko priložnost vsaj za zmanjšanje, če že ne za odnehanje. Veliko bolj pa prepovedim nasprotujejo lastniki lokalov, ki se bojijo, da prepoved kajenja tudi v barih in restavracijah pomeni konec jutranjega obreda pitja kave in prižganja cigarete.

Nasprotniki zakona so trdili, da zakon omejuje njihovo svobodo.
Nasprotniki zakona so trdili, da zakon omejuje njihovo svobodo. FOTO: Reuters

Je pa predlog zakona pred časom sprožil številne proteste po državi. Kadilci so se, podobno kot v Sloveniji, kjer vlada prav tako načrtuje strožje omejitve za kajenje, pritoževali, da gre za omejevanje njihovih pravic.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.