Tujina

Nehote urinirali na Koran

Washington/Guantanamo, 04. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pentagon je razkril nove podrobnosti v zvezi s slabim ravnanjem s Koranom v ameriškem zaporu Guantanamo.

Pentagon zatrjuje, da so se v Guantanamu zgodili tudi primeri, ko so zaporniki slabo ravnali s Koranom (Foto: Reuters)
Pentagon zatrjuje, da so se v Guantanamu zgodili tudi primeri, ko so zaporniki slabo ravnali s Koranom (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Predstavniki Pentagona so med preiskavo v zvezi s slabim ravnanjem z islamsko sveto knjigo Koran v ameriškem vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi, med drugim ugotovili, da so varnostniki ponesreči urinirali na Koran, vendar nihče izmed tamkajšnjih varnostnikov Korana ni vrgel v straniščno školjko.

Ugotovili so tudi primer, da je uslužbenec ameriške vojske nalašč brcnil koran, neki druge uslužbenec naj bi uriniral v zračni ventilator in pri tem nevede poškropil enega od jetnikov in njegovo sveto knjigo. Pazniki naj bi prav tako metali vodne balone v zaporniške celice in pri tem zmočili neznano število koranov. Enega od zasliševalcev pa so zaradi večkrat nesprejemljivega obnašanja že odpustili, tudi zato, ker je namerno stopil na muslimansko sveto knjigo, čeprav je vedel, da počne strogo prepovedano dejanje. Niso pa mogli ugotoviti, kdo je enemu od zapornikov v Koran napisal nespodobne besede.

Ameriško obrambno ministrstvo je med preiskavo ugotovilo devet primerov namernega ali nenamernega slabega ravnanja s Koranom, od katerih jih je bilo mogoče potrditi le pet. V sedem incidentov so bili vpleteni varnostniki v Guantanamu, v dva pa preiskovalci.

Brigadir Hood je predstavil nove podrobnosti iz Guantanama
Brigadir Hood je predstavil nove podrobnosti iz Guantanama FOTO: Reuters

Glede na ugotovitve preiskave Pentagona so se v Guantanamu zgodili tudi primeri, ko so zaporniki slabo ravnali s Koranom. Odkrili so 15 takšnih incidentov, med njimi je bil tudi ta, ko je neki zapornik raztrgal svoj Koran in ga skušal vreči v straniščno školjko. Temu so bile priče štirje varnostniki. Poleg tega je nek zapornik uporabil Koran kot vzglavnik, neki drugi zapornik je uriniral na Koran sojetnika, ki ga je obtožil, da ni pravi moški.

Preiskavo je sprožila ameriška revija Newsweek, ki je 9. maja poročala o zlorabah s Koranom v Guantanamu in o tem, da naj bi ga preiskovalci odplaknili v stranišču. Ameriška revija je konec maja nato umaknila zgodbo o Koranu in stranišču, potem ko je neimenovani vladni vir dejal, da ni prepričan glede prvotne trditve, da je tovrstno dejanje zapisano v vojaških preiskovalnih dokumentih.

Zgodba je predvsem v Afganistanu in tudi drugih islamskih državah izzvala številne nasilne proteste, v katerih je bilo ubitih najmanj 17 ljudi, več kot sto jih je bilo ranjenih.