Tujina

'Neapelj ni Divji zahod'

Neapelj, 03. 11. 2006 21.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Nasilju v Neaplju ni videti konca, kljub temu pa italijanski notranji minister zavrača primerjave z Divjim zahodom.

Vlada v Rimu namerava v Neapelj napotiti več kot tisoč dodatnih policistov in oblikovala posebne enote za varovanje turističnih območij.

Za red v Neaplju naj bi skrbelo dodatnih tisoč policistov
Za red v Neaplju naj bi skrbelo dodatnih tisoč policistov FOTO: Reuters
Premier Prodi je v četrtek ocenil, da ravno nasilje in kriminal preprečujeta italijanskemu jugu, da bi se gospodarsko razvil in da že leta močno zaostaja za severom države.

Nov varnostni načrt, s katerim želijo poskrbeti za red in mir v italijanskem mestu, ki ga pretresa obračunavanje med mafijskimi skupinami, je v Neaplju predstavil italijanski notranji minister Giuliano Amato. Napovedal je, da bodo v mesto pod Vezuvom sedanjih 13.500 policistov okrepili še za dodatnih tisoč, ki bodo mesto pregledali "ulico za ulico". Poleg tega bo policija dobila več motorjev, da se bo lahko hitreje gibala po mestu. Na neapeljskih šolah in drugih javnih krajev naj bi uvedli videonadzor.

"Uvajamo strukturne rešitve, ne izrednih razmer. Pomembna so stalna sredstva za zaščito prebivalcev in Neapelj ne more čakati niti dneva več," je Amato zapisal za petkovo izdajo neapeljskega dnevnika Il Matino. "Poskrbeli bomo za to, da me bo več zatočišč za kriminalce," je še komentiral Amato.

To naj bi bil glavni odgovor uradnega Rima na krepitev nasilja v Neaplju, kjer je bilo letos umorjenih že več kot 70 ljudi, večina umorov pa naj bi bila posledica vojne znotraj mafijskih klanov.

Posebne enote naj bi skrbele za lepšo podobo turističnih delov mesta in za zaščito obiskovalcev
Posebne enote naj bi skrbele za lepšo podobo turističnih delov mesta in za zaščito obiskovalcev FOTO: Reuters
Skupina ministrov je predlagala, da bi v Neapelj poslali vojsko. Premier Prodi te možnost ni izključil.

Neapelj je mesto z eno najvišjih stopenj brezposelnosti v Italiji - brez dela naj bi bilo 24 odstotkov od približno milijona prebivalcev - v mestu pa živi tudi več kot 4000 znanih prestopnikov oziroma "mafijcev". Klani neapeljske Camorre naj bi letno v različnih nezakonitih poslih obrnili za okoli 16 milijard evrov. Kar štiri milijarde naj bi pridobili preko izsiljevanj in oderuštva. Večina njihovih dejavnosti naj bi bila usmerjena v preprodajo drog, vse bolj pa nadzirajo tudi gradbeni in gostinski sektor.

Mediji preveč črno slikajo Neapelj

'Neapelj ni Divji zahod!' rohni Amato
'Neapelj ni Divji zahod!' rohni Amato FOTO: Reuters

Notranji minister Amato je okrcal italijanske medije, ki po njegovem mnenju pristaniško mesto predstavljajo kot evropski Divji zahod, vse polno gangsterjev in žeparjev. »Ni pravično trditi, da začenjamo 'z ničle'. Neapelj ni Divji zahod,« je dejal. Dodal je, da so v mestu letos aretirali že okoli 5000 ljudi. »Na Divjem zahodu niso aretirali nikogar,« je poudaril razliko.

Streljanje ob obisku

Kljub visokim obiskom nasilju v Neaplju ni videti konca. V središču mesta je policija streljala na roparja, ki je bežal proti svojemu avtomobilu. 32-letnik, sicer star znanec policije, je z rano v predelu prsi pristal v bolnišnici.

V zadnjih osmih dneh so na neapeljskih ulicah ubili kar sedem ljudi, tri samo v torek.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.