Tujina

Ne zlorabljajo samo ujetnikov, tudi sovojake

Washington, 13. 10. 2009 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V ameriški vojski se slabo piše istospolno usmerjenim. Zapiranje v pasje kletke, poniževanja in prikrita izživljanja. V javnost prihaja vse več pretresljivih pričanj homoseksualcev v vojaških vrstah.

Mučenje v ameriški vojski očitno ni rezervirano le za ujetnike, temveč tudi za homoseksualno usmerjene sovojake.
Mučenje v ameriški vojski očitno ni rezervirano le za ujetnike, temveč tudi za homoseksualno usmerjene sovojake. FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je nedavno napovedal, da bo ameriška administracija odpravila zakon, ki istospolno usmerjenim vojakom prepoveduje javno govoriti o svoji spolni usmerjenosti. Obljubil je, da bo odpravil politiko "Ne sprašuj, ne govori", ki homoseksualcem služenje v vojski omogoča pod pogojem, če javno ne priznajo svoje spolne usmerjenosti, o tem pa jih nihče ne sme spraševati. Medtem pa v javnost prihaja vse več zgodb o dogajanju v ameriški vojski. Tako je o zlorabah za časnik The Washington Post spregovoril tudi Joseph Rocha.

Rocha se je ameriški mornarici pridružil pri 18. letih, že nekaj mesecev kasneje pa so ga poslali v oporišče v Bahrajn. Želel je služiti domovini, vendar pa je zase tudi dobro vedel, da je gej. Kljub temu se je v prepričanju, da politika ''Ne sprašuj, ne govori'' deluje in da ne bo nič narobe, če ne bo kršil pravil, odločil žrtvovati za vojaško kariero. Izkazalo se je, da se je motil.

V nekaj dneh po prihodu v Bahrajn, kjer se je pridružil enoti, ki s pomočjo psov odkriva skriti eksploziv, se je začelo fizično in emocionalno mučenje tako s strani nadrejenih kot s strani sovojakov. Ker se ni zanimal za prostitutke in ni sodeloval v pogovorih o seksu, so sovojaki to sprejeli kot priznanje, da je gej. Zaradi tega pa so jim nadrejeni tudi dovolili izživljanje nad njim. Privezovali so ga na stole, ga zasmehovali, vanj uperjali puške in ga zaklepali v pasje kletke, polne iztrebkov.

Vojak Rocha je v Bahrajnu doživljal pravo nočno moro.
Vojak Rocha je v Bahrajnu doživljal pravo nočno moro. FOTO: Reuters

Nekega dne ga je nadrejeni cel dan mučil s tem, da se je moral v eni od učilnic ameriške šole pretvarjati, da temu nadrejenemu nudi oralni seks, na vseh štirih. Pri tem pa so v prostor spuščali po enega psa, ki naj bi ju zalotil. To je moral ponoviti z vsakim od 32 psov.

Nikomur ni povedal, kaj preživlja, saj bi to lahko vodilo v preiskavo o njegovi spolni usmerjenosti. Kot pravi Rocha, je bil večkrat priča tudi zlorabi omenjene politike proti heteroseksualnim ženskam, ki so prijavljale morebitne zlorabe. Utišali bi jih z grožnjami češ, ''niso te spolno napadli, slišim, da si lezbijka''. Istospolno usmerjeni pa v ameriški vojski nimajo nikakršnih pravic.

Rochev primer je prijavila vojakinja, ko je prvič videla, da so ga pustili privezanega na pasjem povodcu. To je sprožilo notranjo preiskavo, v kateri je mornarica ugotovila 93 primerov neprimernega vedenja, vključno z zlorabami, telesnim napadom, zvodništvom in zlorabo sredstev. Kljub temu so primer zaprli, njegov nadrejeni pa je bil povišan. So pa v nadaljevanju obtožili Rochevo najboljšo prijateljico, češ da je kriv, ker ni preprečil tiranije s strani nadrejenega. Ko je izvedela, da se zaradi obtožb ne sme vrniti domov, kot je bilo predvideno, si je vzela življenje.

Obama je obljubil ukinitev politike ''Ne sprašuj, ne povej''.
Obama je obljubil ukinitev politike ''Ne sprašuj, ne povej''. FOTO: Reuters

Zaradi vsega, kar se mu je pripetilo, je Rocha podal prošnjo za odpust iz vojske z utemeljitvijo, da je homoseksualec. Vojska dva meseca ni vedela, kaj naj stori, v tem času pa so ga praktično povsem izolirali, saj niso želeli, da bi ''vplival na druge''. Nato so ga častno izpustili iz vojske, zaradi česar je lahko na primer obdržal zdravstveno zavarovanje. Pod politiko ''Ne sprašuj, ne povej'' bi ga lahko zakonito nagnali brez vsega. Nato se je moral zdraviti zaradi hude oblike depresije, nespečnosti in posttravmatskega sindroma. Trenutno študira politične vede na univerzi v San Diegu in upa, da bo lahko kmalu ponosno znova služil kot časnik, če bo Obama držal svojo obljubo.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomi.passion@gmail.com
13. 10. 2009 22.01
Ko gledam ocene na nekatere komentarje je takoj jasno, kdo največ bere takšne članke in kdo dela v uredništvu 24 ur.com. Geji in zafustrirane ženske oz. lezbijke. Zdaj pa mi usujte rekordno število minusov.
petdan
13. 10. 2009 12.13
Dajte še kaj napisati o čednih dekletih in ne toliko o bozerantih.
mjolnir
13. 10. 2009 12.11
Ja, pravilo je "Ne vprašaj, n povej", ampak primitivci so vedno taki, da tud če nisi gej, to sumijo sam zato če recimo imaš neka merila, pa ne greš za vsako kiklo, ali ker si zvest svoji dragi!
rjavec2
13. 10. 2009 12.03
@ julija petaros: a si ti sploh prebrala kaj piše v članku? Da povzamem en stavek: "Ker se ni zanimal za prostitutke in ni sodeloval v pogovorih o seksu, so sovojaki to sprejeli kot priznanje, da je gej." Ta bogi vojak ni o svoji spolni usmerjenosti očitno govoril nobenemu. Ker pa se ni zanimal za prostitutke... so ga pač začeli sumiti in na koncu je verjetno stvar moral tudi priznati. Saj če ne bi toliko drezali vanj, ne bi nihče vedel. Tako pa je bil prisiljen o sebi povedati da je gej. Torej ga niso kar tako spraševali, ali je gej, kot tudi tebe o tem ne sprašujejo. Spraševati so ga začeli zato, ker ga pač niso zanimale prostitutke. A razumeš v čem je poanta???
dejcx
13. 10. 2009 11.49
izživljal so se nad njim, ker so se lahko - ker je švohcen. pol pa naj bo za gospodinjo doma v roza predpasniku
123_Zoke_vec_ni
13. 10. 2009 11.45
Če bi bil velik dva metra in nabildan ko švarci, ga ne bi noben zafrkavu. Če bi bil natreniran kot brusli, ga prav tako ne bi noben zafrkavu. Pa koga v vojski briga če je kdo gej - izživljal so se nad njim, ker so se lahko - ker je švohcen.
dejcx
13. 10. 2009 11.44
naj jih dajo v prvo vrsto, za premzanje metkov so ok
porka.malorka
13. 10. 2009 11.37
zupancicevajama Očitno nisi prebral pravilno. Se zgodi jaz te ne bom obsojal. Sicer pa Sedaj ti sicer ne bom opisal s slikicami zato prosi nekoga da ti prebere še enkrat.
xyxyz
13. 10. 2009 11.31
porka.malorka 13.10.2009, 11:26 A zelis povedat, da imas ti visok iq ??? hahaha
porka.malorka
13. 10. 2009 11.26
Mislim kaj so pa pričakovali. Dragi moji pa to je vojska. V vojski ni pač visokega iq-a. Tako pač je. Pa še v vojni so. V vsakem vodu so ljudje ki so šikanerani. Sploh pa če so drugačni. To ne bo nihče spremenil. Kot to da se spoštuje ženevska konencija,ki vsi vemo je samo lajež v luno. Tako pač je.
xyxyz
13. 10. 2009 11.21
Tudi v bivsi JNA so bili homo usmerjeni fanti, pa nikoli nisem videl, da bi kdo koga maltretiral zaradi tega. Nekaj je ocitno zelo narobe v tej najbolj demokraticni vojski sveta...
Raphael
13. 10. 2009 11.17
ata_jez
13. 10. 2009 11.07
OK, ecco ... torej si gej v službi ... kaj pa doma? Mimogrede ... a si zaposlen v Slo Vojski (ali vsaj Slo Policiji)?
GAYPROPAGANDA
13. 10. 2009 10.43
Mene so že vprašali če sem gej v službi! Rekel sem jim da ja. Sam imam veliko podporo od zaposlenih, tako da nisem imel nikoli nobenega neprimernega komentarja, kaj šele svinjarije, ki se dogajajo drugim gejem. Imam srečo. Slišim pa da se so se poniževanja dogajajo drugim, kar ni prav.
kleopatra-1
13. 10. 2009 10.15
preprosto ne razumem teh gejevskih in lezbičnih težav - mene še nihče nikoli ni vprašal po spolni usmerjenosti in mene tudi ne zanima, s kom kdo seksa, zato se mi zdi, da so te scene malo napihnjene oziroma da si homoseksualci sami delajo probleme
mastablasta
13. 10. 2009 10.10
"da se je moral v eni od učilnic ameriške šole pretvarjati, da temu nadrejenemu nudi oralni seks, na vseh štirih." hmm mogoče ja pa njegov nadrejeni bil tudi homoseksualec.