Tujina

Ne želi sestaviti vlade

Bejrut, 13. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Nekdanji libanonski premier in mandatar za sestavo nove vlade Karami je sporočil, da se odreka oblikovanju nove vlade, saj so pogajanja zašla v slepo ulico.

Libanonski premier Karami odstopa s položaja (Foto: Reuters)
Libanonski premier Karami odstopa s položaja (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
"Predsedniku Lahudu sem odstop ponudil že v ponedeljek, vendar me je prosil, naj še malo počakam, a ker ne vidim nobenih sprememb, potrjujem svojo odločitev o odstopu," je povedal prosirski premier Omar Karami. S pozivom k politični enotnosti so sicer v Libanonu danes obeležili 30. obletnico izbruha državljanske vojne, ki je ob množični mednarodni vpletenosti trajala skoraj poldrugo desetletje ter opustošila državo, ki je nekdaj veljala za "bližnjevzhodno Švico".


Karami je po predhodni napovedi danes potrdil svoj odstop s položaja mandatarja, ker mu ni uspelo oblikovati nove vlade enotnosti z opozicijskimi strankami. Po odstopu je Karami še povedal, da bodo volitve potekale maja, kot je bilo napovedano. "Še vedno je čas za volitve v mesecu maju," je dejal.

Spomin na ubitega Haririja
Množične demonstracije v Bejrutu (Foto: Reuters)
Množične demonstracije v Bejrutu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Na kraju, kjer je bil 14. februarja v bombnem napadu ubit nekdanji libanonski premier Rafik Hariri, se je danes zbralo kakih 5000 politikov in tujih diplomatov na čelu s Haririjevo sestro Bahio Hariri.

Ženska se podpisuje na blago, ki bo del zastave (Foto: Reuters)
Ženska se podpisuje na blago, ki bo del zastave (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

"Izbrisati želimo brazgotine, želimo enotnost in svobodo. To si je želel moj brat mučenik Hariri," je povedala Bahia Hariri. "Z umorom mojega brata so želeli ubiti sanje. Vendar jim moramo povedati, da bodo Libanonci nadaljevali Haririjeve sanje," je dodala.

Demonstranti v libanonski prestolnici (Foto: Reuters)
Demonstranti v libanonski prestolnici (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Mladi predstavniki različnih libanonskih verstev so se na konjih zbrali na Trgu mučenikov v središču Bejruta. Nosili so 18 kosov blaga, ki so jih podpisali župani z vseh koncev Libanona in s tem simbolično prikazali enotnost različnih veroizpovedi v skoraj štirimilijonskem Libanonu. Kose blaga bodo zašili v velikansko libanonsko zastavo, ki jo bodo razobesili poleg Haririjevega groba na trgu. Kljub prikazu enotnosti pa je Libanon že šest tednov brez vlade.