Tujina

Ne za Turčijo

Pariz, 21. 09. 2007 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nicolas Sarkozy še vedno zagovarja svoje stališče glede vstopa Turčije v EU. Ta po njegovem mnenju nima mesta v Evropi.

Sarkozy je proti vstopu Turčije v EU
Sarkozy je proti vstopu Turčije v EU FOTO: Reuters

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je v četrtek ponovil svoje stališče, da ''Turčija nima mesta v Evropi''. "Menim, da mesto Turčije ni v Evropi. In to iz preprostega razloga, ker leži v Mali Aziji," je dejal Sarkozy. Dodal pa je, da si želi, da bi Turčija in Evropska unija sklenili resnično partnerstvo.

"To, kar bi rad predstavil Turčiji, je resnično partnerstvo z Evropo, ki pa ni integracija v Evropo," je pojasnil francoski predsednik, ki je enako stališče zagovarjal že v predvolilni kampanji. Zdelo pa se je, da je po izvolitvi na predsedniški položaj stališče nekoliko omilil.

Sarkozy je tudi spomnil, da je že konec avgusta drugim članicam EU predlagal oblikovanje nekakšnega sveta modrecev, ki bi razmislil o prihodnosti Evrope in njenih mejah.

Turčija želi v EU

Bo Turčiji uspelo priti v tako željeno EU?
Bo Turčiji uspelo priti v tako željeno EU? FOTO: Reuters

Turčija je konec leta 2005 začela pristopna pogajanja z EU, vendar pa ji je doslej uspelo odpreti le štiri od 35 poglavij. Za osem poglavij pa so pogajanja sploh zamrznjena, ker Turčija ne želi odpreti svojih pristanišč in letališč za letala in ladje s Cipra.

V zvezi z nedavno izjavo francoskega evropskega ministra Pierrea Jouyeta, češ da bi se Francija v prihodnosti lahko odpovedala referendumom o vstopu novih držav v EU, pa je predsednik Sarkozy dejal, da gre zgolj za ministrovo mnenje.

V skladu s francosko ustavo bodo Francozi o vseh prihodnjih širitvah EU lahko odločali na referendumu. To se ne nanaša le na Hrvaško, ki je imela ob spremembi francoske ustave, s katero so uvedli možnost referenduma, že status kandidatke za članstvo v EU.

Sarkozy poziva ECB

Znak za evro
Znak za evro FOTO: POP TV

Sarkozy pa se je v četrtek dotaknil tudi vloge Evropske centralne banke. Znova je zatrdil, da spoštuje njeno neodvisnost, vendar pa jo je posredno znova pozval k znižanju obrestnih mer. Dejal, da ameriška centralna banka glede na razmere v ameriškem gospodarstvu zniža obrestno mero, Evropska centralna banka pa tega ne stori.

Po njegovih beseda Evropa ne bi smela biti edina v svetu, kjer skrb velja samo inflaciji, ne pa tudi brezposelnosti. "Ko vrednost evra zraste za deset centov, Airbus izgubi milijardo," je dejal Sarkozy.

Francoski predsednik je Evropsko centralno banko že večkrat pozval k znižanju obrestnih mer, saj visoka vrednost evra po njegovem mnenju škoduje francoskemu gospodarstvu.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

starmark@siol.net
23. 09. 2007 18.07
"Gen.T", 1. ne razumem tvoje drže. Najprej praviš, da ti "nimaš nič proti Turčiji v EU", potem pa da mogoče čez 40-50 let, pred tem pa "fuck away". Tipično sedanje "evropsko". V sedanji okoli 500 milijonski Evropi (članicami in nečlanicami EU)nas po vseh janpomnejskih "resnih" raziskavah okoli 65-70% meni, da SMO P R O T I polnpravnemu članstvu Turčije v EU. mogoče neko dogovorjeno posebno privilirano PARTNERSTVO med EU in Turčijo. IN vendar nas to veliko večino Evropejcev neka manjša skupinica kar naprej ZMERJA, da zakaj nasprotujemo članstvu Turčije v EU. Kdo je ta skupinica ???????????????? in v čigavem imenu in čigavem interesu deluje ????????????. Osebno sem navedel že spodaj moje razumevanje in videnje tega POSILJEVANJA Evropejcev s turškim članstvom v EU. To posiljebanje je tudi eden od glavnih virov, razlogov za zelo močno prisoten EVROSKEPTICIZEM med nami Evropejci in to je bil tudi glavni razlog pred dvemi leti ZAKAJ so Francizi in NIzozemci glasovali PROTI takratnemu osnutku nove EU Ustavne pogodbe, ker so želeli tistim "juncem" v Bruslju in Strasburgu tudi s tem povedati, da oni niso NEevropejci in "proti"Evropi, da so ZA Evropo vendar za Evropo kot "Evropo", kar pomeni za Evropo BREZ Turčije. IN tisti BIKI gor v Bruslju in Strasburgu še DANES "nočejo" tega razumeti in nas kar posiljujejo s "Turčija v EU", "Turčija v EU", "Turčija v EU", ... Končno je Sarkozy rekel "bobu BOB", ker je bil med drugimm tudis temi stališči izvoljen in ker govori v imenu vsaj 70% Francozov, in roko na srce tudi v imenu vsaj 65-70% vseh Evropejcev. Ampak naši JUNCI in naši "mediji" kar naprej; "Turčija v EU", "Turčija v EU", "Turčija v EU", ..... Lp, M.S.
starmark@siol.net
23. 09. 2007 17.25
"yukatan" 1. Ameriška beseda-pojem "lobby" se zelo široko uporablja kot - "predverje" na primer v hotelu, in - v prenesenem pomenu "lobiranje"-lobbying v "predverju" Kongresa-Senata pri sprejemanju zakonodaje s katerim želijo določene interesne grupe (lobiji) vplivati na sprejemanje zakonodaje v skladu s svojimi interesi. Lobiji in lobiranje obstaja tudi na drugih področjih poskušati vplivati. V Ameriki je cela vrsta organizacij, društev, interesnih skupin, posameznikov, ki se predstavljajo kot lobiji z namenom dosegati določene svoje cilje. Vse te oblike delovanja so v Ameriki povsen zakonite,legalne, javne, in niso nikaršne "skrivne", "tajne", "ZAROTNIŠKE", "nelegalne", "nezakonite", ali kaj podobnega. Največ jih seveda deluja v Washingtonu kjer je center ameriškega tovrstnega delovanja in dogajanja. V tem kontekstu imajo tudi judje zelo široko razvejano organiziranost vseh mogočih oblik, katerih osnovna dejavnost je skrbeti za interese judovske skupnosti in judovstva v Ameriki in v celem svetu in v zvezi s tem tudi za interese Izralela kot judovske države. Gola dajstva so, da je ravno zelo široko zastavljeni "judovski lobi" v Ameriki zelo dobro organiziran in zelo vpliven in močan. 2. Sam osebno zelo cenim, spoštujem in občudujem naše starejše brate v veri-jude in nimam nikaršnih antisemitskih ali protijudovskih predsodkov in nikakršne judofobije. Vse gornje pa ne pomeni, da nimam tudi kritičnih mnenj do judov in do države Izrael, če smatram, da kaj počenjajo kar je potrebno "moje " kritičnosti, tako kot do vsakega drugega ali česar koli drugega. 3. Transparentna, demokratična razprava tako o judih kot o Izraelu je dokaj "deficitarna" ravno zaradi nekih podedovanih tabujev in strahov o katerih naj bi NE smeli diskutirati, in to smatram v osnovi za zgrešeno in nesprejemljivo, za NEDEMOKRATIČNO. 4. Ravnokar zaključujem branje zadnje monumentalne 750 starni dolge knjige Nobelovca Aleksandra Solženicina: "Dvesto let skupaj", katera faktografsko zgodovinsko sijajno in izjemno dokumentirano opisuje "skupno" življenje judov in Rusov v zadnjih 200 letih na območjih, ki so jih v tem času obvladovali Rusi. Delo kakršno zmore samo tak izjemen um kot je Solženicin. 5. Osebno si pizadevam že 40 let, da v moja razmišljanja in spremljanja našega doganja vključujem tudi "judovsko komponento" in mi to že dalj časa predstavlja tudi neko nepretrgano RDEČO NIT. Ne znam, ne zmorem si predstavljati sodobnega "izobraženca" ali karšnegakoli "spremljevalca" in "opazovalca" ter analitika našega tekočega dogajanja (družbenega, političnega, ekonomskega, duhovnega, umetiškega, ......), ne da bi pri tem imeli prezentno TUDI judovsko komponento, saj brez tega praktično NE moremo razumeti večine našega dogajanja. Lp, M.S.
DarthRevan
23. 09. 2007 08.17
No, jaz proti Turčiji v EU nimam nič, čez kakih 40, 50 let, mogoče. Danes pa, no f***in' way.
yukatan
22. 09. 2007 12.55
Starmark! Tolikokrat si uporabil izraz judoizraelski lobi ( ce me obcutek ne vara - v negativnem kontekstu), da dobi clovek obcutek, da si zelo nastrojen proti Izraelu. Mogoce se pa motim. Drugace je pa v tvojem razmisljanju veliko verjetnih tez. Ampak samo verjetnih. To je pac eden izmed scenarijev. Kje pa imas dokaze za svoje trditve? Navedi mi vir prosim, ce si kje prebral. Kaj pa recimo, da so vodilni mozje v EU ze pod vplivom "jodoizraelskega lobija" - kot rad napises? Kaj pa ce vse to vedo in se hocejo priblizati Izraelu? Kaj pa ce jim je strateski cilj - zdruziti se z Izraelsko drzavo? Tudi to ni nemogoce - kajne? Ce nekako pomislim: saj igrajo Izraelski klubi v Evroligi - kosarka, v evropskih nogometnih pokalih itd.... Tako, da so na nek nacin ze del Evrope. No, toliko - samo v razmislek - ni nujno - je pa mozno.
starmark@siol.net
22. 09. 2007 09.47
"Celzij", saj ravno zaradi Izraela gre vsa ta igra s Turčijo. 1. Močan judo-izraelski lobi, ki si je popolnoma podredil zunanjo plitiko ZDA in jo instrumentalizira v svoje specifične interese, kar je vrhunec doseglo s to grozljivo vojaško intervencijo v Iraku, kar sploh ni "Ameriški projekt" ampak je to "judoizraelski projekt", ki ni v skladu z ameriškimi nacionalnimi interesi ampak je v interesu judoizraelskega lobija. Namesto, da bi ZDA in Evrpa z ostalim svetom PRITISNILA na Izrael, da se v skladu z ZN ustanovnimi izhodišči iz leta 1947/48 ustanovitve nove judovske države: - 1.1. da poleg judovske države-Izrael, na tistem območju ob Izraelu nastane tudi arabska država Palestincem, in - 1.2. da dobi mesto Jeruzalem poseben mednarodni status namenjen judom, kristajanom in muslimanom. Judje oboje gornje že 60 let ZAVRAČAJO potem ko so ONI dobili svojo državo in jo hočejo z vsemi sredstvi širiti v njihov "Veliki Izrael" brez države Palestincem in imeti Jeruzalem izključno samo za sebe. 2. Namesto, da bi se spravili s svojimi sosedi, njihovimi daljnimi bratranci "Semiti" in z njimi živeli v miru, hočejo s svojo aroganco in nasilno z vsemi zvijačami vred ob instrumentalizaciji Zahoda, zadnja desetletja predvsem Amerike, katere zunanjo politiko si je postopoma podredil svojim specifičnim interesom, si ta njihov močan lobi v skladu s svojim stratežkimi interesi zadnja leta predvsem preko Amerike prizadeva tudi čimbolj IZNIČITI temelje "evropskosti", temelje evropskih "krščanskih" VREDNOT, ki opredeljujejo Evropo kot "Evropo" in njeno identiteto, njeno civilizacijo, stem, da med drugim hočejo: - 2.1 "PODTAKNITI" sedaj 75 milijonsko NEevropsko-azijsko muslimansko Turtčijo Evropi, ki bi že cez par desetletij postala najštevilčnejša Nacija znotraj EU in s čemer bi Evrope kot "Evrope" NE bilo več. Ta ista Amerika si seveda NE "prizadeva", da bi po enaki logiki poskušala omogočiti, da bi se na primer njihova južna soseda Mehika "vključila" v sistem ZDRUŽENIH držav Amerike kot njihova recimo 51.zvezna država, ampak sedaj celo gradijo 1000 milj dolgo fizično NEPRODUŠNO mejo z mehiko. - 2.2. po hitrem postopku v nasprotju z vsemi mednarodnimi stadardi zagotoviti NEODVISNOST z ustanovitvijo samostojne neodvisne prve pretežno MUSLIMANSKE države KOSOVO na evropskih tleh. 3. Gornja dva cilja (2.1. in 2.2.) sta samo dva izmed palete izdelanih stratežkih zgodovinskih ciljev judoizraelskega lobija skaterim hoče izničiti krščanskost Evrope in uvelajvljati judovstvo in si namesto miru s svojimi sosedi "pripelajti" Evropo, seveda "Evropo" ki sploh bi ne bila več "Evropa", čimbliže svojim mejam. Evropski zgubljeni, slepi, zmešani, zmedeni brezjajčni skopljenci seveda teh stvari NE vidijo in samo papagajsko čivkajo: - "čimprej Turčijo v EU" in tudi naš današnji komentar to zelo lepo odraža, ker "pričakuje" in se HUDUJE kako to, da si Sarkozy ŠE ni premisil in še vedno govori, da Tučija NI Evropa ampak mala Azija. Hvala Bogu, da se tudi Putin-Solženicinova Rusija ob pravilnem naslanjanju tudi na Rusko Pravoslavno Cerkev pravilno osamosvaja in konsolidira ter moralno prenavlja in da so Rusom te "igre" judoizraelskega lobija jasne in se jim po vseh svojih močeh poskuša upirati. Zato pa ta judoizraelski lobi zganja tako medijsko gonjo in poskuša demonizirati "Putina in Rusijo" , kar spet naši evropski mediji pod vplivom tega judoizraelsega lobija samo papagajsko čivkajo. In tako naprej !
Zentrum
21. 09. 2007 20.24
Dandanes je že vse tako skorumpirano, da se ne bi čudil, če bi na koncu še Kitajsko sprejeli v EU. Kako že gre tisto... denar denar sveta vladar.
Celzij
21. 09. 2007 19.27
Čez par let bo še Izrael hotu.
lyinx01@volja.net
21. 09. 2007 15.54
Eh če je USA/CIA/DEA.... spravila noter Poljsko, Romunijo in Bolgarijo da zabremza glavnega konkurenta poleg Kitajske seveda potem bodo tudi Turčijo spravli noter s svojimi plačanci LOL
hot-shot69
21. 09. 2007 15.35
janeznovakljubljana, lepše ne bi mogu napisat. V Evropo spada samo Istanbul, pa še to samo, če ga spet zasedejo Grki.
Turkom smo dolgo branili vstop v področje EU. Izbojevali smo skupaj z ostralimi Evropejci veliko uspešnih, manj uspešnih in izgubljenih bitk. Kurili so naši predhodniki kresove - pa ne za proslave ampak kot opozorilo. Poleg dogajanj v Evropi imajo na grbi še Armence, Kurde, ... Povlecimo kanone iz muzejev!