Tujina

Ne v nebo, cene letijo v vesolje

Harare, 03. 02. 2008 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Inflacija v Zimbabveju je trenutno 24.470-odstotna. Ob tem se je hrana v enem letu podražila za 164.000 odstotkov.

Zimbabve se tudi sicer poleg nestabilne valute sooča še s pomanjkanjem hrane, goriva in vseh ostalih osnovnih življenjskih potrebščin. Država je v zadnjem obdobju tako zapadla tudi v najhujšo politično krizo po osamosvojitvi leta 1980.

Centralna banka v Zimbabveju je v prvem uradnem poročilu o inflaciji za štirimesečno obdobje objavila podatek, da je inflacija na letni ravni trenutno 24.470-odstotna. To je daleč najvišja inflacija na svetu, kljub temu pa še vedno nizka v primerjavi z ocenami, ki so napovedovale kar 150.000-odstotno inflacijo.

Kot je ob tem dejal guverner zimbabvejske banke Gideon Gono, je inflacija trenutno največja makroekonomska težava, ki pustoši po že tako revni državi in prizadene prav vse sloje prebivalstva. Gono je tudi kritiziral neodvisne ocene, ki so napovedovale kar 150.000-odstotno inflacijo, saj so te "izkrivljene in netočne", kar po njegovih besedah ustvarja nepopravljivo škodo v gospodarstvu in jemlje kredibilnost celotni državi.

V enem letu se je cena državnega časopisa povišala za 200 tisoč odstotkov
V enem letu se je cena državnega časopisa povišala za 200 tisoč odstotkov FOTO: Reuters

V začetku oktobra je zimbabvejski statistični urad podal zadnjo uradno oceno o inflaciji, ki naj bi tedaj znašala "le" slabih 8000 odstotkov. Po tej objavi urad ni več posodabljal podatkov, saj v zaradi pomanjkanja zelo slabo založenih trgovinah ni bilo dovolj artiklov, da bi lahko izračunali regularno ceno potrošniške košarice.

Kljub vsemu je večina Zimbabvejcev skeptična glede Gonove uradne ocene inflacije. Državni časopis se je tako nedavno podražil za trikratnik cene, zanj pa je potrebno odšteti tri milijone zimbabvejskih dolarjev (40 centov). To je že tretja podražitev časopisa od oktobra. V primerjavi z januarjem 2007 se je cena številke časopisa povečala za dobrih 200.000 odstotkov. Odgovorni urednika časopisa je na prvo stran petkove številke zapisal, da so bili v podražitev prisiljeni zaradi visokih cen surovin in transporta.

Še slabše je v trgovinah z živili. Cena perutnine se je v zadnjem letu zvišala za več kot neverjetnih 236.000 odstotkov in je sedaj za kilogram piščanca potrebno odšteti 15 milijonov zimbabvejskih dolarjev (2 evra). Jajca, ki jih je v zimbabvejskih trgovinah izredno težko dobiti, so se od lanskega januarja podražila za 153.000 odstotkov. Še najmanj pa se je podražil sladkor in sicer "zgolj" za 64.000 odstotkov. Inflacija tako, če gledamo le hrano, na letni ravni znaša približno 164.000 odstotkov.

Prazne police v trgovinah so zimbabvejski vsakdan
Prazne police v trgovinah so zimbabvejski vsakdan FOTO: Reuters

Šolnine so se v zadnjem mesecu podražile za 600 odstotkov, cene naftnih derivatov, ki jih v Zimbabveju skoraj ni mogoče dobiti, pa so se v zadnjem tednu potrojile. Nič drugače ni niti s cenami stanovanj, ki so prav tako "poletele v nebo".

Ob teh podatkih Gono sicer priznava, da je inflacija v Zimbabveju res najvišja na svetu, vendar pa dodaja, da zaradi tega ostalih težav, ki jih še pestijo, ne smejo preprosto pomesti pod preprogo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

og_bobycar@hotmail.com
04. 02. 2008 20.22
Sam en info ;p.... V Grčiji je še dražja hrana kokr v Sloveniji in jz ne govorim za trgovine v turističnih krajih... Kva oni tok nabijajo.. O NEEEEEEEEEE 60%.. MLEKO WTF!!! ma djte no sam manipulirajo z nami...
Alexxsaso@yahoo.ca
04. 02. 2008 06.45
In kaj ima bivsa juga (razen hude inflacije) veze s tem clankom in Zimbabvejem?
kriss714@amis.net
03. 02. 2008 22.46
Džovane, juga je bila komunajzarska, vse skupaj se je pa začelo z oktobrsko revolucijo, ki jo je financirala tvoja daljnja žlahta, konkretneje rockefellereji. Komunistična ureditev je predvidevala kolektivizem, torej neke sorte kibuc-ionizma, klar je plemenitemu ljudstvu, kot smo avtohtoni slovenci , tuje. Vi kar zganjajte hudiča po svetu in se igrajte "višje cilje" v imenu nekega "sionističnega novega reda", samo potem se ne čudite, ke vas ima vsake toliko časa kdo tako poln kufer, da ga prime, da bi vas krepko nalomil. Back up (vaš) pa je juga imela, verjemi, sicer je sploh ne bi bilo.
jackoo
03. 02. 2008 22.30
Ni res. Juga je šla zato ker ni bla več 100% k prej... Eni so pametno vodil, drugi pa jo bremzal in ni mela back-up, to k je možno v kapitalizmu..
bohorec@gmail.com
03. 02. 2008 21.55
ti bogi afričani sploh ne vejo da je rešitev povsem enostavna, janša in bajuk lahko namreč v dveh, mogoče treh letih naredita iz tele države pravi gospodarski čudež, če pa zraven pošljemo še rupla lahko postanejo 56. ameriška zvezna država
kriss714@amis.net
03. 02. 2008 21.25
Ajkej, juga je šla v rit zato, ker je po savi šel denar, pritepena čefurjad pa ne.
Bedni
03. 02. 2008 18.44
yuga ni sla v rit zarad raznih posojil in pomoci, pac pa zaradi nesoglasij glede vodenje. nisao mogli bit vsi idioti 90-tih na enkrat na oblasti v eni drzavi. zato so jih rabili vec. ce je bilo ze krivo zadolzevanje in hitro odpalcevanje, potem se je za zamisliti kaj bo z nami, ko smo danes ze v dolgovih nekajkrat vecjih kot pre dosamosvojitvijo. in ko smo spet pri pufih. zanimivo je, da se je iz pufov gradilo po sloveniji, po dalmaciji in po glavnih mestih republik. s epravi so anjvec od pufov potegnil slovenci, in dlamatinci. v slavoniji, sumadijo, makedoniji, po bosni imajo se danes vecinoma wc na strbunk, pri ans so pa prava redkost hise manjse od 300 kvadratov. zato bo se prisel cas poceni nepremicnin.
Slavko ?erv
03. 02. 2008 16.43
chudak --------- Evo še enega vprašam potem vcas pa pustim pri miru ..LOL Ja vse to je res toda Jugoslavija je šla gospodarsko na kant ravno zaradi raznih ugodnostih / posijl / raznih zvez in še kaj bi se našlo.. Kakor se jaz spomnim ko me je očka pošiljal v trgovino so cene dražili vsakodnevno ..Da večmestne inflacije niti ne umenjamo ! Torej če zaključim verjetno ste res živeli nekje od leta 60 do 75 ali 80 na veliki nogi in ste imeli blagostanje , toda potem morate biti pošteni in pogledati še preostali čas ki je sledil za tem ..
Slavko ?erv
03. 02. 2008 16.36
cebelar123 ------------- Zkaj so se tako hitro gradile hiše in vse ostalo .Jah no vprašite se od kje je prihajal denar ! Eni še danes verjamete da smo/ste živeli v vicah in nič ne rečem na trenutke je bilo temu res tako toda od 80 ih naprej je pa bila Juga ena sama katastrofa . Dolgovi k ijih je imela bivša Juga so bili gromozanski in še generacija za nami bo verjetno vračala te dolgove ! Pravzaprav je baje Slovenija svoj delež že vrnila.. Primerjava Slovenije in Zimbagveja je pa smešna če že ne numna ! Pri nas se kregamo zaradi nekaj odstotne inflacije in imamo vsega v izobilju to je dejstvo , pa poglejte njih ! To je žalostno in ne vem kako folk sploh tam preživi ,očitno si vse pridelajo sami ..Nas je lahk okvečjemu sram in to cel zahod skupaj da je toliko vsega ,da se kar stran meče tam pa živijo takole..
boschko1@yahoo.com
03. 02. 2008 15.00
tam rabijo BAJUKA !!!! Bajuk go and save Africa !!!!!
vedronebo
03. 02. 2008 14.39
CHUDAK - Če še tega ne veš, kaj je to plansko gospodarstvo (zate je plantažno), kako lahko govoriš take neumnosti. Meni ni očka zapil plače, ker sem si jo sama zaslužila in vem kako je bilo. Kaj pa je partija pomagala odplačati, prosim te?Saj nimaš pojma in ne govori o stvareh, ki jih ne poznaš. Verjetno si se še s kamenčki igral na dvorišču, ko smo mi uživali "tekovine revolucije".
chudak@planet.si
03. 02. 2008 14.31
Hana-ana, če ti vam je očka zapil celotno plačo, še ne pomeni, da vam jo je požrla inflacija :). Jaz, vsakega, ko sem ga vprašal, kako so se oni počutili v Jugoslaviji so rekli, da je bilo dobro, res da je v trgovini zmanjkalo kakšne stvari, bencina je bilo malo itd., toda stvari so bili poceni, vsak si je lahko privoščil vsako stvar, res da so malce čakali na stvar, toda odplačali so jo hitro in partija je pomagala! Morate razumeti, da smo v YU imeli plantažno gospodarstvo, sedaj pa imamo tržno gospodarstvo, in če tega ne boste začeli ločiti, je brez veze dajati kakršnekoli primerjave s prejšnjo državo.
Milan Hišan
03. 02. 2008 14.04
Jožajoža Z teb komentarjem si dokazal da si bebec.
cebelar123
03. 02. 2008 13.55
Zakaj pa so potem v tej neuspešni Jugoslaviji vsi ki so hoteli in niso denarja zapili,zgradili bajte in jih odplačali tako hitro.Naj sedaj v casu demokracije in kapitalizma kdo od mladih naredi kaj takega in se pri tem ne zakreditira do prakticno do konca življenja.Pa ne se zaj tu oglasat tisti ki ste pojerbali od sorodnikov kaj in si na racu tega kaj postavli.
Jožajoža
03. 02. 2008 13.46
nekaj podobnega so nam slovencem zakuhali janšisti.
Carleone
03. 02. 2008 13.39
Glavni krivec za to je belec, saj z njihove perspektive. O tem so na CNN poročali že dolgo nazaj.
badabum
03. 02. 2008 13.28
janez.erjavec :"Who gives a F*** about africa...ne pa od sveta pozabljen kontinent" - čestitam na tvoji razgledanosti. Afrika ni pozabljena od sveta(vendar takšen tepec kot si ti to niti ne more vedeti, ker še ni bil nikoli v afriki) , temveč je pozabljena od takih zaostalih retardirancov kot si ti..
dejan22@email.si
03. 02. 2008 13.25
kritika | 03.02.2008 | 12:46 Kritiziram novinarje za njihovo nepismenost potem pa berem te pijane komentarje in ugotovim, da je očitno takšno obče družbeno stanje. Takšnih kot si ti primanjkuje v Slo.!
keinhouse
03. 02. 2008 13.06
hana-ana, jugoslavija je itak "epic phail". Kdor pa misli drugače in hkrati favorizira komunizem je pa bolan in omejen. lep pozdrav,
kritika@email.si
03. 02. 2008 12.46
Kritiziram novinarje za njihovo nepismenost potem pa berem te pijane komentarje in ugotovim, da je očitno takšno obče družbeno stanje.