Tujina

Ne upajo si priznati

Bruselj/Priština/Banjaluka, 21. 11. 2007 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Politiki v Srbiji se zavedajo, da je Kosovo izgubljeno, a tega ne upajo priznati srbski javnosti, meni Kacin.

Srbski politiki si ne upajo priznati, da je Kosovo za Srbijo že izgubljeno, meni Kacin
Srbski politiki si ne upajo priznati, da je Kosovo za Srbijo že izgubljeno, meni Kacin FOTO: Reuters

Pogajanja o Kosovu so le še iskanje načina, kako bi srbski politiki ohranili dostojnost, je danes v Bruslju ocenil evropski poslanec in poročevalec za Srbijo Jelko Kacin po torkovem krogu pogajanj med Beogradom in Prištino o statusu Kosova, ki so se kot vsa prejšnja končala s statusom quo. "Ni politika v Srbiji, ki se ne bi zavedal, da bo Kosovo samostojno. Vendar nihče nima hrabrosti, da bi to jasno povedal srbski javnosti," je poudaril Kacin, sklicujoč se na besede poslanca Bernda Posselta.

Nemški poslanec Posselt (EPP) je namreč to poudaril v "izmenjavi mnenj" o Zahodnem Balkanu med člani zunanjepolitičnega odbora Evropskega parlamenta in komisarja Ollija Rehna. Pogajanja o Kosovu so tako samo še iskanje "izhoda za srbske politike", medtem ko je "srbska javnost veliko bolj zrela in se zaveda, da Kosova nimajo več", je k temu dodal Kacin.

Še en krog pogajanj minil brez napredka

Več tisoč Srbov je oktobra letos zagrozilo, da bodo v primeru neodvisnosti Kosova razglasili odcepitev Republike Srbske v Bosni.

V Bruslju se je v torek končal še en krog pogajanj med Beogradom in Prištino, na katerem je vsaka stran vztrajala pri svojem: kosovska pri oblikovanju "novega odnosa", srbska pa pri različnih modelih "največje mogoče" oziroma "vsebinske avtonomije", med katerimi je kot nov model predstavila avtonomijo po vzoru Aalandskih otokov na Finskem.

"To je še ena precej eksotična rešitev" s srbske strani in "tako eksotična rešitev je popolnoma nesprejemljiva za balkanske razmere", je o tem predlogu menil Kacin. "O tem naj se pogajajo pogajalci," pa je zamisel o rešitvi statusa Kosova po vzoru Aalandskega otočja na Finskem komentiral komisar Rehn, ki je sicer po rodu Finec.

Koha ditore: VS ZN o poročilu o Kosovu 19. decembra

Kfor vojaka v Kosovski Mitrovici
Kfor vojaka v Kosovski Mitrovici FOTO: Reuters

Varnostni svet ZN bo o poročilu kontaktne skupine za Kosovo o napredku, doseženem na pogovorih Beograda in Prištine pod okriljem pogajalske trojke (EU, ZDA, Rusija), razpravljal 19. decembra, v današnji izdaji piše prištinski dnevnik Koha ditore. Kot ob tem dodaja časnik, bo Rusija 19. decembra po navedbah virov iz ZN zagotovo zahtevala nadaljevanje pogovorov o prihodnjem statusu Kosova. VS ZN bo sicer decembra predsedovala Italija.

Nekaj dni pred zasedanjem VS ZN bo po pisanju dnevnika na prizorišče stopila Evropska unija, ki naj bi ugotovila, da Beograd in Priština kljub dodatnim 120 dnem pogovorov nista nič bliže kompromisu. To oceno naj bi na srečanju približno teden dni pred zasedanjem VS ZN sprejeli zunanji ministri držav članic EU.

Takrat naj bi tudi izrazili pripravljenost Unije, da na Kosovu prevzame nalogo, ki jo zanjo predvideva načrt posebnega odposlanca Marttija Ahtisaarija, oziroma da na Kosovo pošlje svojo misijo, ki bo skrbela predvsem za uveljavljanje vladavine prava in delo policije.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun morebitne enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova ne bo preklical, ampak bodo ZN v tem primeru molčali, piše albanski Koha ditore. ZN Prištino sicer pozivajo, naj se v zaključni fazi iskanja rešitve glede prihodnjega statusa Kosova vzdrži enostranskih potez, piše časnik, ki se sklicuje na vire iz ZN v New Yorku.

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

goran1_15@hotmail.com
22. 11. 2007 21.55
šta je što niste objavili moj odgovor 24ur miševi!!!!!!!!! šta po vašem prava istina se ne objavljuje ???
24ur@windowslive.com
22. 11. 2007 20.39
Mogvaj glih zaradi teh 800000 pregnanih ljudi so začeli napadati srbe!
mogvaj
22. 11. 2007 20.28
24ur:še odgovor na vprašanje, ki si ga zastavil goranu.: Kdo je pregnal 800000 ljudi? Mislim da če na ozemlje, ki je pol manjše od Slo.in je na njem 1800000 albancev, začnejo padati bombe v velikih količinah, pred kom bežijo ti ljudje???? Vidli so kako je kolono njihovih rojakov zbombardiral NATO strahopetec v avionu.
24ur@windowslive.com
22. 11. 2007 20.27
Goran očitno me sploh ne razumeš. Lej js ti devam svojo zgodbo z dokazi ti pa mi pametuješ ja to so oni delali oni so taki tk pa tk ja ja dost je teh zgodbic. Dokazi pjeb veljajo ne tvoje čenče!! Mogvaj poznam js dost folka misliš da mi je net vse..raje grem nekam pa se prepričam da je to to. Dokazov je preveč mogvaj da se gre okrog tega. Ne obsojam nobenega vendar nacionalistično idejo pa sigurno!!!
goran1_15@hotmail.com
22. 11. 2007 20.11
e moj junaće 24ur brezveze se s tabo pregovarjat ker res nimaš pojma in brkaš vse živo,pa nisem noben pubertetnik to si očitno ti vsaj po tvojih komentarjih sodeč. Pa poglej kdo vodi vlado na kosovu obtoženca za vojne zločine ćeku in tači ,pripadnika uck.TKO DA NE SERI!!!!!!!!!!!!!!!
mogvaj
22. 11. 2007 20.08
24ur: Po tvojih postih sodeč si pa ti tisti ,ki je to vse videl le po 24ur in so ti v glavo zabili mediji da so vsega krivi srbi. Prav 24 ur z takoimenovanim vojnim dopisnikom Valentinom Arehom na čelu so poročali le s strani teroristične ovk. Pa to ni edini primer , v iraku je ta isti dopisnik hodil z ameriško vojsko in spomnim se kako mu je zadrhtel glas od žalostiob posnetkih na ubite ameriške vojake, ko pa je naslednje dni poročal o pobitih iraških civilih pa je bilo slišati kot da ni to nič. Potem je tu Čečenija, največkrat so posneti čečenski teroristi po njegovem borci za čečenijo. Hočem ti povedati da je poročal proti tisti strani proti kateri je bila Amerika, tako da le ne veš vsega kar je bilo resnično. Resnično ti predlagam da včasih pogledaš še malo po svoji volji ne pa kot ti naročijo drugi.
24ur@windowslive.com
22. 11. 2007 19.32
Lej goran tle se delaš preveč pametnega. ka ti misliš da ti sam veš za Kosovo? Pa dej ne me zaebavat. In kaj zdj če si hodu dol 25 let? Gdo je reku da js sploh držim z albanci? Omenil si mi srbe ki so bili izgnani ti pa povem da jih je 10x več bilo na albanski strani tudi civilnih žrtev tko da lepo te prosim. Ka ste pa naredli vi za Kosovo? Ti ljudje dol nimajo nič razne mafije, kakšna je industrija, prometna povezava nič niste ukrenili da bi se albanci počutili zadovoljnim za življenje. Poglej na sanđaku ista stvar pa je dol večina muslimanov zanimivo ane? Ni čudno da so vam albanci obrnili hrbet če lej ka ste jim delali dol. In še to nisem za neodvisno Kosovo ker to lahko (in verjetno tudi bo) sprožilo še kakšno vojno na balkanu. To si pa ne želi nihče razen vas. Vidim pa po tvojem izražanju da si pupertetnik , ki ga doma filajo z zgodbicamo kk je srbska vojska zmagala vse vojne itd itd. Ja goran sprejmi resnico tko kot jih je zelo veliko: Srbi so začeli vojno na balkanu in so največji nacionalisti!!! še kej ?
Prvo Bore
22. 11. 2007 18.42
goran1_15 čudno, da te niso zbrisal, ker si povedal RESNICO !
goran1_15@hotmail.com
22. 11. 2007 17.53
aja 24ur vidim da full obožuješ albance tko da ti želim da jih pride vsaj pol toliko v slovenijo kot si napisal da je bilo izgnanih.so na dobri poti da jih bo kmalu toliko v sloveniji ,pride en ,prpele 10 člansko familijo,pride jih 10 prpelejo še sto in tko dalje go for it. .
goran1_15@hotmail.com
22. 11. 2007 17.47
ej ti 24ur si en velik kreten si sploh kdaj bil na kosovu ,verjetno ne.No ti lahko povem sem hodil dol več kot petindvajset let.Moji predniki so živeli tam že stoletja ko teh šiptarjev sploh ni blo.Tko da ne bluzi , albanci so se naseljevali šele kasneje in oni so bli čist nekaj drugega kot teli k so zdaj.pa ne bom ti razlagal nekaj ker ti ne štekaš v čem je point,pa mal se pozanimaj kdo je začel vojno.Pa o kakšnih spopadih bluziš v sloveniji ,kretenu jedan kje to piše v mojmu komentarju,seljaćino.Pa kakšna vojvodina stran ,ma ti si en velik butec .
mogvaj
22. 11. 2007 15.26
Kriss714: Zanima me ali ta številka za tvojim vzdevkom pomeni premer tvoj ritne odprtine katero tako veselo nastavljaš zahodnjakom?
24ur@windowslive.com
22. 11. 2007 14.45
A res da goran pol pa ti men povej ko se je začela vojna gdo je etično očistu Kosovo z 800 000 albanci ? ha povej zdj če si pameten. Ne pametovat vem js zlo dobr nimam js nobenih kriterijev sm za pravico aveš. In pr vas je enostavno nevidim. Pa gdo je začel vojno gospodič? a teb ni jasno kej tle. Ti boš začel spopade v sloveniji ka pričakuješ da boš še živel tuki al ka ? dej ne mi z takimi. Ja tvoja svetinja ti RS je genocidni enttet pa govor ka hočeš . Pejt si mal prebrat žene v crnom iz beograda pa boš vidu ka ti je pravica pa ka ti bojo povedle. Svaka čast v leglu os upajo povedati ker je folku dost in z njimi držim!!!!! Vidim pa da si še kr pristaš miloševičeve politike..kr bod sj te bo vrnalo 50 let nazaj. Aja še neki zdj mi pa povej zaka pa hoče vojvodina stran? A si nebote nikol pršli gor al ka.. Noče več noben z vami in vašim nacionlazmom živet..
goran1_15@hotmail.com
22. 11. 2007 11.44
ej ti 24ur vidiš kakšne gluposti pišeš,se pravi maš določen kriterij glede rs,pa bluziš etnično čiščenje ,kaj se je pa dogajalo na kosovu,ma ne piši če nimaš pojma.pa razlož mi kaj je zate na tisoče srpskih beguncev ki so jih izgnali ko je bila vojna na hrvaškem in veliko število jih je šlo tudi na kosovo in ko se je začelo sranje dol so bili izgnani s strani šiptarjev (uck) s pomočjo je***ih američanov.se pravi dvakrat biti izgnan e to je tvoje jeb**o etnično čiščnje majmune jedan.
Uroš S.
22. 11. 2007 11.03
Kje so bli šiptarji na Vidovdan 1389 ?? U srpski vojski jih ni blo, v turški jih tud ni zabeležil noben letopisec. Pa zakaj šipcev ni blo v turških katasterskih popisih Kosova, vse tam do 16. stoletja ?
Raso
22. 11. 2007 08.27
hm 24ur, nevem kok se jih je "neserbov" vrnil nazaj v RS , medt tem pa poglej kok se jih ni v bih in hrv, pa kok majo tisti ki so tam probleme pri zaposlovanju?glede naresti teren etnično čist, mislim da so kr oboji to delal, sam ne vem kdo je muđahedine poklicu in jih zdaj naselil dol, kar postaja ne samo problem Bih , ampak tudi eu, zdej pa so vsi zaskrbljeni k dol postaja leglo islamskih teroristov. zadnjič mi dol pravjo, da je oblast bih ze neki casa nazaj prosila za pomoc rs, da bi skupaj jih probal izgnat,kar pa so nasi odklonil., če so jih sami "uzvozil", naj jih tud sami izvozjo.
kriss714@amis.net
22. 11. 2007 00.22
Velika srbija od terazija do kalamegdana. Whahahahahahahahahahahahaahaaa
anzi_mahackala
22. 11. 2007 00.13
Tak, ko je reku Voja :"samo vi nastavite pa cete morati da pojedete sva govna koja sta izasrali!" :))))
24ur@windowslive.com
21. 11. 2007 23.42
Mimogrede pred vojno je "predvidevam da si srb" na tleh Republike Srpske živelo več kot 50% nesrbov. Tko da sam ššššššššš pojma nimaš ka govoriš !!
24ur@windowslive.com
21. 11. 2007 23.40
Raso a svobodna volja ljudi je etnično očisiti teritorij od nesrbov in ga potem z mirnim in "demokratskim" voljenjem odcepit od BiH? Ne ga tk lomit no!!
izotop
21. 11. 2007 20.33
Srbija ko NOKIA. Sve manja i manja! :-)