Tujina

'Ne pozabimo na malarijo, hepatitis in kolero!'

Ženeva, 29. 04. 2009 18.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prašičja gripa, ki je že zahtevala več kot 150 življenj, predstavlja še posebej veliko nevarnost za okužene z virusom HIV in ostale, ki se že borijo z infekcijami.

Prašičja gripa lahko ogrozi na milijone ljudi, ki se borijo proti drugim boleznim. Strokovnjaki opozarjajo, da bodo na udaru predvsem oboleli z virusom HIV, oboleli za tuberkulozo in tisti, ki se borijo z drugimi infekcijami.

Prašičja gripa je po svetu povzročila veliko paniko.
Prašičja gripa je po svetu povzročila veliko paniko. FOTO: Reuters

V državah s potrjenimi primeri prašičje gripe, razen Mehike, imajo okuženi le blažje simptome, pa tudi širjenje bolezni je v primerjavi z epidemijami malarije, hepatitisa, kolere in meningitisa zanemarljivo. Vendar pa zdravnike vseeno skrbi, da bo imela epidemija t.i. nove gripe katastrofalne posledice za ljudi, ki imajo oslabel imunski sistem zaradi virusa HIV ali katere druge bolezni. Tako naj bi bili med smrtnimi primeri v Mehiki tudi takšni ljudje. “Na te primere smo še posebej pozorni, saj je povsem mogoče, da so bili ljudje že prej bolni, da so imeli oslabljen imunski sistem, zato jih je tudi ta nova gripa tako prizadela,” je povedal predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Gregory Hartl. Kot je še dodal, je gripa lahko smrtonosna za otroke in ostarele, nikakor pa ne za zdrave odrasle.

Po ocenah WHO je na svetu 33 milijonov okuženih z virusom HIV, vsako leto pa se jih devet milijonov okuži s tuberkulozo. Če bi se prašičja gripa začela širiti tam, kjer je okuženih z virusom HIV ali tuberkulozo največ in kjer je največja poselitev, na primer v predmestnih slumih, bi to pomenilo katastrofalne posledice.

WHO poziva, naj ob širjenju virusa prašičje gripe ne pozabimo na druge epidemije po svetu.
WHO poziva, naj ob širjenju virusa prašičje gripe ne pozabimo na druge epidemije po svetu. FOTO: Reuters

Ob tem WHO vlade sveta še poziva, naj v luči gospodarske krize, ki se kaže tudi v zdravstvu, ne varčujejo na račun bolnikov, okuženih z virusom HIV in tuberkulozo, in naj jim priskrbijo ustrezna zdravila, da bo njihov organizem ostal močan in ne bodo podlegli gripi, saj bi tako lahko zato zahtevala na milijone žrtev, predvsem med revnimi. “Najrevnejši ljudje so najbolj izpostavljeni smrtonosnim boleznim, ki se prenašajo po zraku,” poudarja predstavnica skupine za boj proti tuberkulozi. Pri WHO pa pravijo, da moramo ostati pozorni na epidemijo prašičje gripe, vendar ne smemo pozabiti na druge, veliko bolj smrtonosne nalezljive bolezni.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nejc Ozmec
30. 04. 2009 11.34
virus so podtaknili da bi zamotili gospodarsko krizo
jezek_teka_teka
30. 04. 2009 10.28
Pomrli bodo tisti, ki so najmanj odporni ... zakon narave ...
Kathalena
30. 04. 2009 10.22
Dan zemlje se že čisti.
byteME
30. 04. 2009 08.37
ježek-teka-teka pa ti si pa res en bolan človek! pa ne govorim to da bi te žalu ampak da se mal zamisliš in poiščeš pomoč! resno...
jezek_teka_teka
29. 04. 2009 22.06
Spomladanska čistilna akcija ...
Uroš Palhartinger
29. 04. 2009 21.48
Zopet kuga ... Potrebno bo veliko moliti in se izpovedati grehov, nikoli ne veš, če zboliš lahko da ne prideš na vrsto za spoved... Maske pa ne pomagajo, niso pomagale v času Burbonske kuge in ne pomagajo danes. Primerne so kvečjemu za beneški karneval...
go84
29. 04. 2009 19.48
samo res... koliko ljudi na dan umre za raznimi drugimi nevarnimi boleznimi pa o tem nihče ne poroča? Ko pa se pojavi neka takšna nova potencialna bolezen, ki še zdaleč ni najhujša od vseh, pa vsi takoj naredijo paniko in vlagajo ogromno, da bi preprečili širjenje... seveda je vse to prav, poskrbeti moramo za čimmanj obolelih, ampak če bi za vsako nevarno bolezen (predvsem v Afriki) toliko namenili in o tem toliko govorili... bi lahko še marsikatero bolezen tako upočasnili, morda celo izkoreninili...