Tujina

Ne obžalujeta zavezništva

Washington, 17. 05. 2007 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
1

Trdna zaveznika, Bush in Blair, sta v Washingtonu odločno zagovarjala svojo odločitev za vojno v Iraku.

Tony Blair je še zadnjič uradno obiskal ameriškega predsednika Busha.
Tony Blair je še zadnjič uradno obiskal ameriškega predsednika Busha. FOTO: Reuters

Britanski premier Tony Blair je v sredo prispel na svoj zadnji uradni obisk v ZDA. Blair je na srečanju znova potrdil prijateljstvo z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem.

Na srečanju v Washingtonu je Bush Blaira označil za voditelja, ki razmišlja „jasno in strateško“. Blair pa meni, da je Bush "nepopustljiv, odločen voditelj, z neomajnim pogumom.“

Strokovnjaki neodvisnega britanskega političnega raziskovalnega centra Chatham House so črnogledi glede varnostnega položaja v Iraku. Vlada v Bagdadu popolnoma brezmočno spremlja ne le eno, temveč več vstaj in državljanskih vojn v iraških pokrajinah, piše v danes objavljenem poročilu z naslovom Sprejeti stvarnost v Iraku. Popolni zlom države je po oceni politologov mogoče preprečiti le, če vladi ZDA in Velike Britanije radikalno spremenita svojo politiko.

Predsednik Bush je poudaril, da sta se z Blairom podrobno dotaknila številnih tem, med drugim sta se udeležila video konference s poveljniki v Iraku. Oba še vedno vztrajata, da je bilo zavezništvo ZDA in Velike Britanije glede vojne v Iraku pravilna odločitev.

Kot je dejal Blair, si "v tej vojni si ne moremo privoščiti poraza". Državnika, ki sta v Beli hiši stala drug ob drugem, sta dejala, da odločitve za vojno ne obžalujeta in zatrdila, da je Irak pravzaprav postal glavno bojišče v vojni proti globalnemu terorizmu. Vojna v Iraku "je pomemben del varovanja Amerike", je poudaril Bush. "Ne glede na to, kako mirno se zdi tukaj v Ameriki, sovražnik je na preži in samo čaka, da udari po ameriškemu ljudstvu," je dejal.

Bushu je pritrdil tudi Blair: "Sile, proti katerim se bojujmo v Iraku - Al Kaida na eni strani, s strani Irana podprti uporniki na drugi strani - so sile proti katerim se bojujemo vsepovsod."

Blair meni, da je Bush nepopustljiv voditelj.
Blair meni, da je Bush nepopustljiv voditelj. FOTO: Reuters

Blair je izrazil mnenje, da bo Velika Britanija tudi po njegovem odhodu ostala tesna zaveznica ZDA. "Verjamem, da bomo ostali zanesljivi in tesni zavezniki v vojni proti terorizmu" tudi, ko bo premier sedanji finančni minister Gordon Brown, ki "prav tako kot jaz verjame v dobre odnose z ZDA", je dejal. Bush je povedal, da Browna sicer ne pozna prav dobro, vendar pa upa, da mu bo lahko pomagal, tako kot je njemu Blair v njegovih prvih dneh v vlogi predsednika ZDA.

Bush in Blair sta se dotaknila tudi krize v Darfurju. Bush meni, da „sta tako on kot Blair razočarana nad nemočjo mednarodne skupnosti glede vojne v Darfurju“. Veliko časa pa sta namenila tudi debati o klimatskih spremembah, za katere Bush meni, da so „resna zadeva“.

Bo Brown spremenil politiko do Iraka?

Potem ko je britanski finančni minister Gordon Brown med britanskimi laburisti edini zbral dovolj podpore za nominacijo za novega vodjo stranke in postal edini kandidat za naslednika Tonyja Blaira na položaju predsednika laburistične stranke in britanske vlade, je danes Brown tudi formalno sprejel nominacijo ter napovedal, katere bodo njegove prednostne naloge.

Gordon Brown.
Gordon Brown. FOTO: Reuters

Počaščen sem, da se je toliko kolegov izreklo za mojo nominacijo, je dejal Brown in izrazil zadovoljstvo, da bo lahko "služil britanskemu ljudstvu". "Trdno bom delal za vas. Prizadeval si bom zaslužiti vaše zaupanje," je obljubil.

Poznavalci pričakujejo, da Brown ne bo gojil tako tesnega prijateljstva z Bushem kot njegov predhodnik.

Obenem je Brown napovedal "drugačen tip politike" ter obljubil, da bo potoval po državi in prisluhnil volivcem. "Zadnjih deset let me je naučilo, da najboljša priprava za vladanje niso sestanki v Whitehallu, temveč poslušanje britanskega ljudstva," je dejal.

Na zunanjepolitičnem področju je namignil, da Velika Britanija ne bo spremenila svoje politike do Iraka. Glede Bližnjega vzhoda pa je obljubil, da si bo v sodelovanju z britanskimi zavezniki prizadeval za kombinacijo varnostne rešitve, politične sprave in gospodarskega razvoja.

Blairov zadnji uradni obisk ZDA

Za Blaira, ki je minuli teden napovedal, da bo 27. junija odstopil s premierskega položaja, je to zadnji uradni obisk v ZDA. Njegovo desetletno vladanje so zaznamovali tesni odnosi z ZDA in predsednikom Bushem, čeprav naj bi bil po prepričanju številnih prav slednji odgovoren za madež na dediščini nekoč priljubljenega britanskega voditelja.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

max99
17. 05. 2007 18.25
OSTRŽEK.....OSTRŽEK....LAŽOV ..!!!!!!!!