Tujina

Ne na mejo s Sirijo

Bejrut, 26. 08. 2006 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Libanon se je evropskim državam zahvalil za podporo. Namestitve mednarodnih sil na meji s Sirijo naj ne bi dovolili.

Pripadnik mirovnih sil v Libanonu
Pripadnik mirovnih sil v Libanonu FOTO: Reuters


Libanonski premier Fuad Saniora se je zahvalil vladam držav članic Evropske unije za njihovo podporo Libanonu, ki so jo izkazale z zavezo, da bodo na jug države kot del okrepljene misije ZN v Libanonu (UNIFIL) poslale do 6.900 vojakov.

Finski zunanji minister Erkki Tuomioja je po petkovem izrednem zasedanju zunanjih ministrov EU sporočil, da se bo število vojakov iz držav EU gibalo med 5600 in 6900, v Libanon pa bodo prispeli v dveh do treh mesecih. Največ vojakov, med 2000 in 3000, bo v UNIFIL prispevala Italija, ki ji sledita Francija z 2000 vojaki in Španija s 1000 do 1200 vojaki. Finska je ponudila 250 vojakov, Poljska 500, Belgija pa se bo misije predvidoma udeležila s 450 vojaki. Danska, Nemčija in Grčija bodo sodelovale z vojaškimi ladjami.

Slovenija je ponusila do 20 vojakov.

Saniora se je še posebej zahvalil francoski vladi in francoskemu predsedniku Jacquesu Chiracu, ker so "stali Libanonu od strani pri zaustavljanju izraelske agresije na Libanon in za pomoč Libanonu, da se izkoplje iz krize".

V Libanon je dan po petkovem sklepu zunanjih ministrov Evropske unije, da okrepijo sile Združenih narodov v južnem Libanonu (UNIFIL), prispelo še nekaj francoskih inženircev. Francoski vojaki so se na pot iz Francije odpravili v ponedeljek, po besedah poveljujočega oficirja pa bo njihova naloga predvsem popravilo uničenih cest, potrebnih za oskrbo prebivalstva.

Francoski vojaki prihajajo v Libanon
Francoski vojaki prihajajo v Libanon FOTO: Reuters


Italijanski premier Romano Prodi je sicer sporočil, da bi lahko italijanske enote, ki bodo sodelovale v UNIFIL, v Libanon odšle že v torek, o čemer bo vlada v Rimu razpravljala v ponedeljek. Italija bi glede na petkov predlog generalnega sekretarja Združenih narodov Kofija Anana februarja 2007 prevzela vodenje razširjene misije UNIFIL, ki bo nadzorovala premirje med Izraelom in Hezbolahom.

Libanon proti namestitvi UNIFIL na mejo s Sirijo

Izraelski premier Ehud Olmert je kot pogoj za umik pomorske in zračne blokade Libanona postavil namestitev mednarodnih sil na libanonsko-sirsko mejo in na letališče v Bejrutu.

Libanon ne namerava dovoliti namestitve mirovnih sil ZN vzdolž svoje meje s Sirijo, je dejal libanonski minister za informiranje Gazi Aridi. "Samo libanonska vojska ima nadzor nad mejami s Sirijo in ne pride v poštev, da bi tja namestili sile ZN v Libanonu", je povedal in dodal, da je libanonska vlada zaprosila le za tehnično pomoč pri nadzoru meje s Sirijo.

Sirski predsednik Bašar al Asad je že v sredo izrazil nasprotovanje namestitvi mednarodnih mirovnih sil na libanonsko-sirsko mejo, za kar se zavzema Izrael. To bi po njegovih besedah predstavljalo "sovražno dejanje" in "krčenje libanonske suverenosti".

Številni civilisti so se morali po silovitem izraelskem bombardiranju mest in vasi iz porušenih hiš preseliti v šotore
Številni civilisti so se morali po silovitem izraelskem bombardiranju mest in vasi iz porušenih hiš preseliti v šotore FOTO: Reuters

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kritika@email.si
26. 08. 2006 13.10
Se strinjam, da je brezveze, ker se ne rešuje vzrokov težav ampak samo posledice. Pravi vzrok vseh teh težav od samega začetka je izraelska okupacija in agresija ob direktni pomoči ZDA. In ljudje okoli njih ne bodo tega nikoli sprejeli, ker je krivično in ker je preteklo preveč krvi njihovih sorodnikov, prijateljev...
Rijad Proši?
26. 08. 2006 12.44
valuk- zakaj bi se pa samo sionisti oboroževali????A zato , ker so Muslimani??
valuk@mail386.com
26. 08. 2006 12.00
Potlej je to vse skup brez veze. Hezbolah bo spet prek Sirije prešvercal na kupe orožja in čez čas se bo zgodba ponovila,...