Tujina

Navzkrižno zaslišanje zaščitene priče

Haag, 25. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na haaškem sodišču se je za zaprtimi vrati nadaljevalo sojenje Miloševiću, na katerem je obtoženec danes začel navzkrižno zaslišanje zaščitene priče C-061. Šlo naj bi za visokega predstavnika nekdanje samooklicane SAO Krajine na Hrvaškem.

Milošević se pritožuje nad sojenjem
Milošević se pritožuje nad sojenjem FOTO: Reuters

Kot je poročala beograjska tiskovna agencija Beta, se je navzkrižno zaslišanje začelo s predvajanjem videoposnetka predhodnih izjav zaščitene priče, ki naj bi bile po besedah Miloševića v popolnem neskladju z izjavami omenjene priče v zadnjih petih dneh na haaškem sodišču. Priča C-061 je začela pričanje prejšnji ponedeljek, ko se je po tednu dni prekinitve zaradi Miloševićevega slabega zdravstvenega stanja sojenje nadaljevalo. Milošević ima za navzkrižno zaslišanje na voljo 20 ur, sojenje pa se bo nadaljevalo v torek zjutraj.

Imenovali novega "prijatelja sodišča"

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je danes imenovalo avstralskega odvetnika Timothya McCormacka za novega prijatelja sodišča na sojenju proti Miloševiću. Profesor mednarodnega prava McCormack je tako zamenjal nizozemskega odvetnika Michaila Wladimiroffa, ki ga je haaški sodni senat pod predsedovanjem Richarda Maya 10. oktobra odstavil zaradi javnih izjav, neprimernih za prijatelja sodišča. Wladimiroff je v septembrskem pogovoru za nizozemski dnevnik Haagsche Courant izjavil, da je haaško tožilstvo med dokaznim postopkom za zločine na Kosovu predstavilo dovolj dokazov za Miloševićevo obsodbo. Milošević se je po objavi omenjenega pogovora pritožil haaškemu sodišču, da takšne ocene predstavljajo "prejudiciranje odločitve sodišča".