Tujina

Srditi spopadi v Libiji

Tripoli, 16. 04. 2011 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zahodno od mesta Adždabija v Libiji je prišlo do srditih spopadov. Slišati je bilo rakete, minomete in streljanje. Medtem so Natove zračne sile obstreljevale Gadafijevo rojstno mesto Sirta.

Med uporniškimi silami in silami, zvestimi libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, je danes popoldne zahodno od mesta Adždabija prišlo do srditih spopadov. Slišati je bilo rakete, minomete in streljanje.

Uporniki, ki so izkoristili Natove zračne napade na Gadafijeve sile, trdijo, da so zavzeli puščavsko območje v bližini mesta Adžabija na vzhodu države in obmorsko pot, ki vodi do 80 kilometrov oddaljenega mesta Brega, najpomembnejšega nahajališča nafte.

Libijski uporniki
Libijski uporniki FOTO: Reuters

Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP, ki navaja enega od uporniških vojakov, naj bi uporniki Brego imeli na vidiku, vendar jim v mesto še ni uspelo vstopiti. Zadnji spopadi naj bi jih sicer potisnili nazaj na obrobje mesta.

Nato obstreljuje Sirto

Libijska tiskovna agencija Jana je medtem poročala, da so Natove zračne sile obstreljevale osrednje obmorsko mesto Sirta, ki ima okoli 120.000 prebivalcev in leži okoli 600 kilometrov vzhodno od Tripolija. Sirta, ki je tudi Gadafijevo rojstno mesto, so Natove sile sicer obstreljevale že v petek, vendar njihove natančne tarče napadov niso znane.

Gadafijeve sile pa medtem nadaljujejo napade na mesto Misrata, ki je še edino večje mesto na zahodu države v rokah upornikov.

Uporabljajo prepovedane kasetne bombe?

Libija
Libija FOTO: Reuters

Organizacija za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch je Gadafijeve sile obtožila, da pri napadih na upornike v Misrati uporabljajo tudi kasetne bombe, ki so sicer prepovedane. Toda tiskovni predstavnik Gadafijeve vlade je tovrstne navedbe zanikal in pozval upornike, naj jih dokažejo. “Absolutno ne. Ne moremo početi tega. Ne moralno ne pravno ne moremo delati tega," je dejal in pozval upornike, naj dokažejo te trditve,” je dejal predstavnik vlade.

Human Rights Watch je poročala o najmanj treh granatah s kasetnim strelivom, ki so eksplodirale nad obleganim mestom. Strokovnjaki so jih identificirali kot kasetne bombe, ki so bile izdelane v Španiji, odkril pa jih je novinar New York Timesa.

Toda Human Rights Watch je navedla precej precizne oznake kasetnega streliva, ki je bilo uporabljeno nad Misrato. Šlo naj bi za 120-milimetrske granate, v katerih je še 21 manjših bomb, leta 2007 pa jih je izdelalo špansko podjetje Instalaza, je poročal New York Times.

Kasetne bombe so še posebej nevarne za civiliste. Osnovna granata eksplodira na višini in nato po večjem območju razprši še manjše bombe ter s tem poveča območje ubijanja. Z mednarodno konvencijo, ki je začela veljati lani, so prepovedane v več kot 100 državah. Libije sicer ni med njimi, prav tako pa tudi ne ZDA, ki so kasetne bombe v zadnjih letih uporabljale tudi v bojih proti talibanom v Afganistanu.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je vseeno izrazila zaskrbljenost zaradi poročil, da Gadafijeve sile uporabljajo kasetne bombe. Sicer je "ne preseneča nič, kar Gadafijeve sile počnejo", je pa zaskrbljujoče, da se to dogaja na urbanih območjih. To pa predstavlja velik izziv tako za Nato kot za upornike, je ocenila.

Natu zmanjkuje streliva?

Zvezi Nato pa naj bi zmanjkovalo vodenih bomb in drugega streliva v operacijah proti Gadafijevim silam, navaja Washington Post. Med več predstavniki zavezništva so se zato že pojavila ugibanja, kdaj se bodo morale ZDA vrniti v operacijo.

Problem se je pokazal, ko so ZDA prejšnji teden iz operacije Združeni zaščitnik umaknile okoli 50 svojih bojnih letal, potem ko je vodenje operacij nad Libijo prevzel Nato. Razsežnost težav zavezništva v Libiji sicer ni povsem jasna, vendar pa problem s strelivom po navedbah neimenovanega visokega predstavnika Nata kaže na omejene zmogljivosti Velike Britanije, Francije in drugih evropskih držav, da vzdržujejo celo relativno majhno operacijo, navaja Washington Post.

Vojna v Libiji
Vojna v Libiji FOTO: Reuters

Sodeluje le šest od 28 članic Nata

Trenutno v operacijah nad Libijo dejavno sodeluje le šest od skupno 28 članic Nata. Francija in Velika Britanija poskrbita za polovico misij. Za ostalo polovico pa poskrbijo Belgija, Danska, Norveška in Kanada. V nekaterih operacijah proti Gadafijevim sistemom zračne obrambe pa sodelujejo tudi ameriška letala.

Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je sicer v petek v Berlinu po neformalnem zasedanju zunanjih ministrov Nata ocenil, da se bo položaj glede pomanjkanja bojnih letal v naslednjih dneh izboljšal. Ministri sicer niso sprejeli nobenih zavez v zvezi s tem, a Rasmussen pričakuje, da bodo članice izpolnile svoje obveze. Poveljnik operacij nad Libijo za zdaj sicer še ni zaprosil za dodatna letala ali orožje.

Zunanji ministri 28 držav članic zveze Nato so na dvodnevnem srečanju v Berlinu Gadafija pozvali, naj svoje enote umakne v vojašnice, da bi na tak način dejansko lahko vzpostavili prekinitev ognja med Gadafijevimi silami in uporniki, ki bi jo bilo moč tudi nadzorovati. Prav tako so zunanji ministri sprejeli izjavo o Libiji, v kateri podpirajo pozive k odstopu libijskega voditelja.
 

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BogatunLOL
17. 04. 2011 12.06
Na vzhodu pa se spopadi nadaljujejo v mestu Bengazi. OD KDAJ PA SO SPET BORBE V BENGAZIJU???? Mislm, to me spominja na prve dni vojne v Iraku, ko so koalicijcje snage 10X zavzele UM KASER... Tendenca smrti je, da vzpodbuja depresiven pogled na vojno," kot bi rekel obrambni minister Rumsfeld. In padali so helikopterji in bojna morala in Španci in Italijani in Britanci in kasetne bombe in policijske postaje in mošeje in civilisti in otroci, pa ne le pri iraški Samari, kjer so Bushevi fantje namesto "upornikov" zmasakrirali civiliste, ampak tudi v Afganistanu, kjer so na začetku decembra dvakrat zadeli kopico otrok - medtem ko so igrali nogomet oz. spali! Odvratno! Zahrbtno! Strahopetno? Bušiji so se spustili na nivo Sadama Huseina. Teroristi ne ločijo med vojaki in civilisti - Američani tudi ne. Ameriška vojska je "kolateralno škodo" spremenila v svoj raison d'etre, mednarodno pravo, ženevsko konvencijo in človekove pravice pa vrgla podganam. In mednarodna skupnost? Nič. Združeni narodi? Nehajte. Postali so, kot bi rekel Bush, "irelevantni". Pa mednarodno kazensko sodišče v Haagu? Je zahtevalo preiskavo in izročitev ameriških vojakov? Kje neki. Američani imajo zeleno luč - v svojih novih kolonijah, Afganistanu in Iraku, lahko počnejo, kar hočejo. V imenu purifikacije. V imenu vojne proti bibličnemu Zlu. V imenu apokaliptične "preventivne" megalomanije. V imenu heroične remitizacije in kozmične prenove Amerike.
VURDERINGER
17. 04. 2011 09.53
KAKŠNA FORMACIJA PA JE "NATO", DA JI ZMANJKUJE STRELIVA!!?? BOLJE, DA SE ŽE DANES RAZFORMIRA, SAJ JE BREZ ZDA KOT PES BREZ ZOB.
BALIENCRIP
17. 04. 2011 01.07
stavim da s triglavom podmornico ter kopenskimi silami slovenske vojske,premagamo obe strani v 14 dneh, brez koleteralne skode.
ma5t3r
16. 04. 2011 22.42
naši bi zaj zmagali v libiji ker smo dobli podmornico
ma5t3r
16. 04. 2011 22.41
naša vojska bi mogla posredovat sama v libiji pa bi vidli da bi bil takoj mir
BogatunLOL
16. 04. 2011 22.10
BogatunLOL 16.04.2011, 22:04 0 Poseben problem je postal odnos do prikazovanja vojaških ujetnikov. Že v prvih dneh vojne so prokoalicijski mediji ponosno kazali gručo otopelih vojakov, ki so z dvignjenimi rokami nemo stopali po puščavski cesti. Pokazali so tudi dva, v civilna oblačila ogrnjena moška, kako sta na kolenih brala z arabsko pisavo potiskanega lista papirja, ki jima ga je v roke potisnil dobri ameriški vojak z veliko puško. Ko je nekaj dni pozneje arabska Al Džezira pokazala zajete ameriške vojake in zmaličena trupla, so isti mediji citirali Rumsfeldovo žuganje z ženevsko konvencijo. BogatunLOL 16.04.2011, 22:01 0 Al Atheer, iraško tovarno za izdelavo nuklearnega orožja, so ob asistenci ameriških bank skoraj v celoti "opremile" ameriške firme (Latrobe, Kennametal itd.), medtem ko so ameriške korporacije a la Phillips Petroleum, Unilever, Alcolac, Allied Signal, American Type Culture Collection in Teledyne kar tekmovale v tem, katera bo Iraku dostavila več biokemičnih toksinov, virusov in bakterij, hja, tudi antraksa. Amerika je s tem povsem legitimirala Sadamov vojaški napad na Iran, ki mu ga zdaj očita. Bush starejši je celo - prek egipčanskega predsednika Mubaraka - Sadamu sporočil, da naj Irak "ojača zračno vojno in bombardiranje Irana". Ameriško ministrstvo za trgovino je med letoma 1985 in 1989 avtoriziralo izvoz kar sedemdesetih bioloških pošiljk, tudi antraksa, mnoge pa so v Irak romale ilegalno - z avtorizacijo CIE. Ergo: Amerika je Sadamu biokemično orožje, ki naj bi ustavilo množične iranske ofenzive, pošiljala tudi po letu 1988, ko je kurdsko mesto Halabja doživelo biokemični napad (umrlo je 5.000 civilistov), ki so ga najprej pripisali Iranu, zdaj pa se bolje prodaja "iraška verzija". Kakorkoli, Amerika je s svojim vztrajnim biokemičnim oskrbovanjem Sadama povsem legitimirala njegove biokemične napade, ki mu jih zdaj očita. Še huje, Amerika je Sadama podpirala in favorizirala, pa četudi je bilo jasno, da je dal na tisoče iranskih vojnih ujetnikov preprosto postreliti in četudi je bilo jasno, da ima do Kurdov skrajno genociden, kriptonacističen odnos - ob koncu osemdesetih je pod Sadamovo vojsko obležalo okrog 100.000 Kurdov.
BogatunLOL
16. 04. 2011 22.07
BogatunLOL 16.04.2011, 22:01 0 Al Atheer, iraško tovarno za izdelavo nuklearnega orožja, so ob asistenci ameriških bank skoraj v celoti "opremile" ameriške firme (Latrobe, Kennametal itd.), medtem ko so ameriške korporacije a la Phillips Petroleum, Unilever, Alcolac, Allied Signal, American Type Culture Collection in Teledyne kar tekmovale v tem, katera bo Iraku dostavila več biokemičnih toksinov, virusov in bakterij, hja, tudi antraksa. Amerika je s tem povsem legitimirala Sadamov vojaški napad na Iran, ki mu ga zdaj očita. Bush starejši je celo - prek egipčanskega predsednika Mubaraka - Sadamu sporočil, da naj Irak "ojača zračno vojno in bombardiranje Irana". Ameriško ministrstvo za trgovino je med letoma 1985 in 1989 avtoriziralo izvoz kar sedemdesetih bioloških pošiljk, tudi antraksa, mnoge pa so v Irak romale ilegalno - z avtorizacijo CIE. Ergo: Amerika je Sadamu biokemično orožje, ki naj bi ustavilo množične iranske ofenzive, pošiljala tudi po letu 1988, ko je kurdsko mesto Halabja doživelo biokemični napad (umrlo je 5.000 civilistov), ki so ga najprej pripisali Iranu, zdaj pa se bolje prodaja "iraška verzija". Kakorkoli, Amerika je s svojim vztrajnim biokemičnim oskrbovanjem Sadama povsem legitimirala njegove biokemične napade, ki mu jih zdaj očita. Še huje, Amerika je Sadama podpirala in favorizirala, pa četudi je bilo jasno, da je dal na tisoče iranskih vojnih ujetnikov preprosto postreliti in četudi je bilo jasno, da ima do Kurdov skrajno genociden, kriptonacističen odnos - ob koncu osemdesetih je pod Sadamovo vojsko obležalo okrog 100.000 Kurdov.
BogatunLOL
16. 04. 2011 22.04
Poseben problem je postal odnos do prikazovanja vojaških ujetnikov. Že v prvih dneh vojne so prokoalicijski mediji ponosno kazali gručo otopelih vojakov, ki so z dvignjenimi rokami nemo stopali po puščavski cesti. Pokazali so tudi dva, v civilna oblačila ogrnjena moška, kako sta na kolenih brala z arabsko pisavo potiskanega lista papirja, ki jima ga je v roke potisnil dobri ameriški vojak z veliko puško. Ko je nekaj dni pozneje arabska Al Džezira pokazala zajete ameriške vojake in zmaličena trupla, so isti mediji citirali Rumsfeldovo žuganje z ženevsko konvencijo.
BogatunLOL
16. 04. 2011 21.58
03.04.2003 0:00 24 ur Mednarodna organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International (AI) je v sredo izrazila veliko zaskrbljenost, ker naj bi ameriško-britanske sile v napadih na gosto naseljena območja v Iraku uporabljale sporne kasetne bombe. V sporočilu za javnost je AI še opozorila, da je bilo v ameriškem napadu na mesto Al Hila v torek ubitih najmanj 33 civilistov, med njimi številni otroci. V napadu s kasetno bombo na bagdadsko četrt Al Dura je bilo ubitih 14 ljudi, v napadu na stanovanjsko četrt v kraju El Mahmudija 30 kilometrov od Bagdada pa pet.
BogatunLOL
16. 04. 2011 21.55
Mednarodna organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International (AI) je v sredo izrazila veliko zaskrbljenost, ker naj bi ameriško-britanske sile v napadih na gosto naseljena območja v Iraku uporabljale sporne kasetne bombe. V sporočilu za javnost je AI še opozorila, da je bilo v ameriškem napadu na mesto Al Hila v torek ubitih najmanj 33 civilistov, med njimi številni otroci.
BogatunLOL
16. 04. 2011 21.52
PERVERZNO JE, DA SE OČITA UPORABE NEČESA, KAR SAMO VSESKOZI UPORABLJAJO.... BOMBE, ZA ONESPOSABLJANJE LETALIŠČ SO KLASIČNE KASETNE BOMBE.... DRUGAČE PA SO SPODAJ NAVEDENE VSE HUMANE VARJANTE...
BogatunLOL
16. 04. 2011 21.50
JDAM - Pametna bomba, napovedana kot največji hit iraškega spopada. Donald Rumsfeld jo je označeval kot "humano orožje". Navidez nič posebnega. Običajna "neumna" bomba cigaraste oblike, ki tehta do 900 kilogramov, na katero so pritrdili GPS-navigacijski sistem, ki omogoča vodenje bombe s pomočjo satelitske navigacije. Računalnik pilota opozori, da je napočil čas za izstrelitev bombe. Ko pada skozi zrak, vseskozi dobiva satelitski signal, repna krilca pa jo vodijo natančno v tarčo (največji odmik od cilja naj bi bil 13 metrov). Prednost GPS-navigacije je v tem, da je bombe moč usmerjati ne glede na vremenske razmere. JDAM sprosti uničujoč udarni val in sproži nadzvočno prho razbeljenih kovinskih delcev, ki so sposobni razbijanja, trganja in zažiganja človeškega mesa in kosti. Temperatura ognjenega tuša je okoli 4700 stopinj, posledica eksplozije pa tudi do 7-metrski krater. JDAM ima še eno veliko prednost, ceno. Vsaka bomba stane zgolj okoli 22.000 dolarjev. GBU-28 "bunker buster" laser-guided bomb - Narejene so bile po naročilu za iraško vojno leta 1991. Z njimi naj bi uničevali podzemne iraške komandne centre. Že ob otvoritvi so uničevalci bunkerjev povzročili pravo klavnico. Letala F-111 so jih odvrgla na neki bunker v Bagdadu, ki je bil glede na konstrukcijo namenjen vojski ali policiji. Toda znotraj so imele zavetišče družine vojakov. Posledica je bila 400 mrtvih civilistov. Prebijalci bunkerjev in drugih utrjenih postojank so zloglasni tudi zato, ker naj bi za izdelavo konic uporabljali osiromašeni uran. Pentagon nikoli ni hotel razkriti, iz kakšnih komponent je konica bomb, ki omogoča prodiranje skozi nekaj nadstropij iz betona ali jekla. Poznavalci trdijo, da je konica lahko samo iz dveh materialov. Tungstena ali osiromašenega urana. Slednji je poceni stranski produkt jedrske fuzije v nuklearnih elektrarnah in je 2,5-krat trši od jekla in 1,7-krat od svinca. Po trdoti mu je konkurenčen le tungsten, ki pa je veliko dražji. Termobarične bombe - Veljajo za nekaj najbolj uničevalnega, kar premorejo vojaški arzenali. Aktivno so bile uporabljene v Afganistanu, ko so ameriški vojaki lovili v jamah skrite alkajdovce. Eksplozija bombe je sestavljena iz dveh delov. Najprej visoko vnetljiv eksploziv dobesedno zakuri zrak, potem pa posrka celoten zrak iz prostora. Nesrečnež, ki je preživel ognjeno kalvarijo, se pozneje zagotovo zaduši ali pa mu organi dobesedno eksplodirajo. MOAB (Massive Ordnance Air Blast) - Američani so jo poimenovali Mati vseh bomb. Testirali so jo neposredno pred napadom na Irak. Eksplozija satelitsko vodene bombe se je slišala v skoraj dva tisoč kilometrov oddaljenem vojaškem oporišču. Moč 9,45 tone težke bombe sicer primerjajo z manjšo jedrsko bombo. MOAB ima 40 odstotkov večjo moč kot doslej najmočnejša konvencionalna ameriška bomba, 6,75-tonska daisy cutter, ki so jo uporabljali v gorovju Tora Bora.
yarrick
16. 04. 2011 19.04
@ca6e Pri enem ni problema, ko pa pada po stotisoče takih krogel/konic na relativno malo območje je ap druga stvar.Poleg tega pa bi lahko bile konice oplemenitene z čim drugim, ne osiromašenim uranom.A le zakaj? ko pa lahko porabijo iztrošeni uran za orožje, pa še veliko cenejši je kot ostale alternative.poceni dobijo, drago prodajo vmes pa svinjsko profitirajo.Pač vojna = največji biznis.kaj pa misliš zakaj se velike tovarne v ameriki potegujejo za 20, 30 in več letne pogodbe z ameriškim oddelkom za obrambo?
Ca6e
16. 04. 2011 17.41
Kaj eni nabijate, skoraj vsaka moderna konica bombe ki je namenjena za prebijanje oklepov in bunkrov je iz osiromašenega urana, ki je pa na žalost dovoljen seveda je omejen količinsko na eno bombo/metek! Tudi v slovenski vojski imamo take konice! AP naboj 12.7 tudi vsebuje uranovo konico! In če bi malo gruntali ta metek sploh ni nevaren, ker verjmite da bi jih umaknil iz proizvodne zaradi zdravja strelcev! In ne misliti da je to nekako tako kot atomska bomba ki je tudi sestavljena iz urana, je popolnoma drugače, to so samo uranove konice ki pri veliki hitrosti zažarijo, s temperauro kot je na površju sonca, in pred sabo topijo vse! Meritve sevanja pri iztrelu take konice so manjše kot pa 1m od TV zaslona s katodno cevjo!
yarrick
16. 04. 2011 17.33
"Kasetne bombe so še posebej nevarne za civiliste. Osnovna granata eksplodira na višini in nato po večjem območju razprši še manjše bombe ter s tem poveča območje ubijanja. Z mednarodno konvencijo, ki je začela veljati lani, so prepovedane v več kot 100 državah. Libije sicer ni med njimi, prav tako pa tudi ne ZDA, ki so kasetne bombe v zadnjih letih uporabljale tudi v bojih proti talibanom v Afganistanu." Tu se HRW nekaj bunijo zaradi kasetnega streliva, ki "naj bi ga" uporabljala libijska vojska, zakrivajo pa si oči, ko ga uporablja/ga je uporabljala amerika? Se vidi, kdo daje finance tem "neprofitnim" organizacijam :S .
HLAPCEVSKINAROD
16. 04. 2011 17.11
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je vseeno izrazila zaskrbljenost zaradi poročil, da Gadafijeve sile uporabljajo kasetne bombe. Sicer je "ne preseneča nič, kar Gadafijeve sile počnejo", - HAHAHAHAHAHA, NE, A RES, ŠE DOBRO, DA IMAMO AMERIKO, KI JE NAD VSEM TEM
yarrick
16. 04. 2011 16.56
@korintos Po moje pa ne ravno proti jugu :P. Sicer pa, kaj bi pa lahko dala slovenija? pilatuse z nevodenimi raketami? škoda naših pilotov, da bi umirali dol nekje, zaradi POHLEPA večjih držav članic Eu in NATA.
korintos1
16. 04. 2011 15.45
Bomo malo popazili, če bodo mogoče spet kolone tovornjakov krenile proti jugu.
upornik007
16. 04. 2011 15.36
rusi pa kitajci mi mogl zobe pokazat natu!
lolipoly
16. 04. 2011 15.33
Torej brez Amerikancev nic ne gre.