Tujina

Nato udaril prvi

Kabul/Islamabad, 23. 06. 2007 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pripadniki Nata v Afganistanu so ubili okoli 80 upornikov. V spopadih je bilo tudi veliko civilnih žrtev.

Sile zveze Nato so v dveh bitkah v Afganistanu ubile okoli 80 upornikov, od tega 60 na območju province Patika vzdolž meje s Pakistanom, so sporočili iz Nata. Uporniki v Patiki so se v petek pripravljali na napad na sile ISAF in afganistansko vojsko, Nato in ameriške sile pa so udarile prve in ubile okoli 60 upornikov. V ločenem spopadu v provinci Kandahar pa so afganistanske in koalicijske sile ubile okoli 20 upornikov.

Uporniki so se pripravljali na napad na sile ISAF in afganistansko vojsko, toda Nato in ameriške sile so jih prehitele.
Uporniki so se pripravljali na napad na sile ISAF in afganistansko vojsko, toda Nato in ameriške sile so jih prehitele. FOTO: Reuters

Po besedah predstavnika sil ISAF Johna Thomasa so zavezniške sile v okrožju Barmal v Patiki opazile "skupino upornikov, ki se je pripravljala na napad na različne tarče v Afganistanu."

Očitno so bili oboroženi in sovražni," je še povedal v pojasnilu o "kombiniranem zračnem in topniškem napadu na upornike, ki so hoteli pobegniti preko meje v Pakistan.“

Spopadi tudi v Kandaharju

Do ločenega spopada med afganistanskimi in koalicijskimi vojaki na eni ter uporniškimi vojaki na drugi strani pa je v petek prišlo tudi v provinci Kandahar. V sedemurnem spopadu je bilo ubitih okoli 20 upornikov, koalicijske sile pod vodstvom ZDA pa so v sporočilu za javnost poudarile, da nimajo poročil o morebitnih žrtvah med civilnim prebivalstvom.

Afganistanske sile in koalicijski vojaki se spopadajo z uporniki.
Afganistanske sile in koalicijski vojaki se spopadajo z uporniki. FOTO: Reuters

Civilisti umirajo

V zračnem napadu letal sil zveze Nato v petek zjutraj je na jugu Afganistana umrlo 25 civilistov, med njimi devet žensk in trije otroci. V istem napadu v provinci Helmand naj bi bilo ubitih tudi okoli 20 talibanskih upornikov povedal načelnik policije v Helmandu polkovnik Mohamed Hasan. Generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer je sicer že pozval k preiskavi dogodka, napad v katerem so bile žrtve civilisti pa označil za "napako".

Rakete so priletele na pakistansko ozemlje in zadele hotel

Medtem pa so ameriške rakete v noči na soboto zadele nek manjši hotel v Pakistanu, na meji z Afganistanom, pri čemer je bilo ubitih osem ljudi, še trije so bili ranjeni. Ameriška letala in helikopterji naj bi raketirali omenjeni hotel, pakistanska vojska pa je to zanikala, čeprav je priznala, da so rakete zadele hotel.

"Koalicijske sile so bile vpletene v spopad s talibani v Afganistanu. Med streljanjem je nekaj izstrelkov in raket priletelo na hotel na pakistanski strani," je dejal tiskovni predstavnik pakistanske vojske Vahid Aršad, ki je zanikal, da bi ameriška vojska tako kršila nedotakljivost meja.

Afganistanski predsednik obsoja nenatančne operacije Nata

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je danes obsodil "nenatančne" operacije zveze Nato, ki ne delajo razlik med tarčami in ki so v samo v zadnjem tednu terjale življenja 90 civilistov.

Napadi, ki povzročajo žrtve med civilisti za nas niso sprejemljivi. Tega ne moremo več tolerirati. Hamid Karzaj, afganistanski predsednik

"Kot veste so zadnje dni zaradi nenatančnih operacij Nata in koalicijskih sil naši ljudje utrpeli veliko žrtev," je novinarje v svoji predsedniški palači opomnil Karzaj. Navedel je štiri operacije v zadnjih 10 dneh, vključno s tridnevnimi spopadi v južni provinci Uzurgan, ki so po Karzajevih besedah terjali življenja 52 civilistov.

Karzaj je povedal, da je že večkrat prosil tuje sile, ki Afganistanu pomagajo v boju proti talibanskim upornikom, naj "se izognejo nepotrebnim in nevarnim operacijam". "Vendar se na žalost ne držijo tega in zato so naši ljudje ranjeni in ubiti," je še povedal in opozoril, da bi lahko takšni incidenti škodili varnostnim razmeram v Afganistanu.




SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hot-shot69
23. 06. 2007 14.07
O Talbanih ne bi več poslušal, če bi se Ameriški generali spomnili dobrih starih izrazov, Total war in carpet bombing. Pametne bombe naj pa zmečejo na vsako votlino, ki jo odkrijejo v gorah vzdolž meje s Pakestanom. Še enkrat se ponavljam, med letalskimi napadi pred zavezniškim izkrcanjem v Franciji je umrlo 15000 Francoskih civilistov, pa se noben ni preveč sikirov, tudi Francozi sami ne...