Tujina

Nato priznal "napako"

Kabul, 24. 06. 2007 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je ostro napadel Nato operacije, pri katerih umira vse več civilistov.

"Ne morete se boriti proti teroristom tako, da z razdalje 37 km izstrelite raketo v tarčo. Tako boste zagotovo povzročili smrt nedolžnih civilistov,“ je dejal Karzaj.

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je obtožil Nato in koalicijske sile, da njihova nepripravljenost na komunikacijo in sodelovanje z afganistanskimi silami, vodi k vse večjemu številu nedolžnih žrtev. Tuje vojaške sile naj bi že leta ignorirale nasvete afganistanskih sil. Karzaj je dejal, da je v Nato bombardiranju v provinci Uruzgan ubitih 62 civilistov. Samo v prejšnjem tednu je bilo ubitih skoraj 90 civilistov. V tem letu je bilo ubitih več civilistov s strani tujih vojnih akcij, kot pa s strani upornikov.

Afganistanski predsednik Karzaj je kritično ovrednotil operacije tujih sil v njegovi državi.
Afganistanski predsednik Karzaj je kritično ovrednotil operacije tujih sil v njegovi državi. FOTO: Reuters

Napovedal je tudi, da bo v prihodnosti potrebno vsako vojaško operacijo koordinirati direktno z njegovo vlado. Vse bo moralo biti v skladu z napisanimi načrti, ki že obstajajo.

"Afganistanska življenja niso poceni in nihče se ne sme do njih obnašati, kot da so,“ je dejal Karzaj.

Kritična razlika

"Moramo biti boljši, kot smo bili doslej. Toda v nasprotju s Talibani, mi ne delujemo z namenom povzročiti civilne smrti in to je kritična razlika med nami,“ je dejal Nato predstavnik.

Nato predstavnik Nick Lunt je že odgovoril na kritike afganistanskega predsednika. Dejal je, da popolnoma razumejo predsednika in da ima pravico biti jezen in razočaran nad številom mrtvih civilistov v zadnjem tednu.

V Afganistanu sta dve tuji misiji. Ena je Isaf, ki je pod okriljem Nata, z 37 000 četami iz 37 držav, vključujoč tudi ZDA. Njihov cilj je pomagati afganistanski vladi pri vzpostavljanju varnosti in razvoja.

Druga misija je pod vodstvom ZDA. Ta koalicija je sestavljena iz specialnih enot, ki se bojujejo proti terorizmu.

Hudi spopadi v prejšnjem tednu

Obe misiji sta bili v zadnjem času udeležene v hudih spopadih z uporniki. V bojih med koalicijskimi in afganistanskimi silami ter talibanskimi uporniki na jugu Afganistana je bilo v soboto ubitih najmanj dvanajst upornikov ter koalicijski in afganistanski vojak.

Do spopadov v provinci Helmand je prišlo, ko so talibani napadli koalicijske sile, ki so se nahajale na območju. Spopadi so trajali cel dan, koalicijske sile pa so na pomoč poklicale tudi svoje letalske in helikopterske sile, ki so bombardirale položaje talibanov.

V spopadu je bilo ubitih najmanj 12 upornikov, medtem ko sta bila na strani koalicije dva vojaka ranjena. Poročil o civilnih žrtvah ni, je še sporočila ameriška vojska.

Nato priznal, da so med napadi umrli tudi civilisti

Zveza Nato je medtem priznala, da je bilo v sobotnem napadu Nata na upornike ob meji s Pakistanom ubitih najmanj devet civilistov. Tiskovni predstavnik mednarodnih sil v Afganistanu, major John Thomas, je dejal, da Nato "obžaluje izgubo nedolžnih življenj".

"Prejeli smo poročila, da je eno izmed naših orožij zadelo stavbo, v kateri naj bi se nahajali pakistanski civilisti," je dejal Thomas.

Prav tako so priznali, da so bili v napadih proti talibanskim upornikom, ki so se ob meji s Pakistanom pripravljali za izvedbo napada, ubiti tudi pakistanski civilisti. Mednarodne sile v Afganistanu (Isaf) so najprej sporočile, da je bilo v napadih ubitih 60 upornikov, kasnejše preiskave pa so pokazale, da je napad zahteval tudi civilne žrtve.

Zveza Nato obžaluje izgubo nedolžnih življenj.
Zveza Nato obžaluje izgubo nedolžnih življenj. FOTO: Reuters

Thomas je še dodal, da so sile Nata prestopile afganistansko-pakistansko mejo po pomoti. "Kot se je pozneje izkazalo, so se nekatere stvari dogajale preko meje, saj so se uporniki, ki smo jih zasledovali, gibali," je še dejal Thomas.

Isaf je sicer v soboto sporočil, da so uporniki streljali na njihova letala in da so se pripravljali za napad na oporišče ob meji. Ko so sile Isafa vrnile ogenj, so uporniki zbežali preko meje v Pakistan.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

amel505@msn.com
25. 06. 2007 11.44
Krajisnik spet ti?!Kaj boste pa vi rekli,k ste vec let bombardiral Sarajevo kt neke pickice z vec km razdalje(seveda z artilerijo-heroji ni kj)?Kt je rekel clox,100 je nic s primerjavo ka ste vi delal.
clox
25. 06. 2007 10.09
Glede na to koliko so Srbi pobili oz. poklali nedolžnih ljudi, je tistih 100 še premalo.
hot-shot69
25. 06. 2007 02.40
Zaradi npr. enega generala pomrlo vec STO NEDOLZNIH LJUDI. --Kaj pa to, NATO posluša razne protivojne aktiviste, pa ta general, zaradi katerega bi umrlo nekaj 100 civilov da ukaz o poboju nekaj 1000 civilistov.
makajjezvami
25. 06. 2007 02.33
Glede na komentarje se mi zdi da bi bilo najbolje da bi teroristi vzdrževali mir. Oni najbrž bolj pazijo na civiliste.
anzi_mahackala
24. 06. 2007 22.50
hot-shot69: tu si se zdej izkazal kako si inteligenten. Ce pogledas si spet na istem. Zaradi npr. enega generala pomrlo vec STO NEDOLZNIH LJUDI. Ce so se trudili, da ne bi pobijali nedolznih civilistov ne bi zmetal 1000 bomb nad Beograd.
HandOfSteel
24. 06. 2007 18.16
hot-shot69: jst bi pa na un most se tebe prvezu ... pol pa kr naj ga zbombajo ... ena budala mn ...
hot-shot69
24. 06. 2007 17.45
Krajšnik, če bi bli natovi generali pametni, bi še une mostove u luft vrgl, k je folk na njih protestirov. V vsaki vojin tud nedolžni nastradajo, a za razliko se nato vsaj trud, da ne bi pobijal nedolžnih.
anzi_mahackala
24. 06. 2007 17.09
Am..mirovna akcija...pa kaj bodo pa rekl za bombne napade 1999 leta na Srbijo, ko so pobili vec sto nedolznih ljudi. Prasci eni ...itak so zgubil vojno, ker si niso upal spustit na tla strahopetci. Enako kot Hitler vrgu 100 bomb in zbejzo domu pol so pa prsl pucat, ko je blo ze vse pocrkjeno.
HandOfSteel
24. 06. 2007 13.39
Mene precej zanima zakaj nihce ne odgovarja za tak mnozicen pokol civilistov, ce bi se kj tazga zgodil v kaksni zahodni drzavi bi bil cel vik in krik ... bolano