Tujina

NATO pripravljen na nasilje

Priština, 12. 03. 2007 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vrhovni poveljnik sil NATA v Evropi je zatrdil, da so sile na Kosovu pripravljene na morebiten izbruh nasilja.

Po zagotovilih vrhovnega povelnika sil zveze NATO so njihovi vojaki sposobni odgovoriti na izbruh nasilja v pokrajini.
Po zagotovilih vrhovnega povelnika sil zveze NATO so njihovi vojaki sposobni odgovoriti na izbruh nasilja v pokrajini. FOTO: Reuters

Vrhovni poveljnik sil zveze NATO v Evropi general Bantz Craddock je med obiskom v Prištini poudaril, da so mirovne sile zavezništva na Kosovu popolnoma pripravljene na morebitno nasilje, ki bi lahko izbruhnilo ob začetku razprave v Varnostnem svetu Združenih narodov o predlogu prihodnjega statusa Kosova posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija.

Predlog Marttija Ahtisaarija o prihodnjem statusu Kosova bo najprej prejel generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki ga bo nato izročil VS ZN. Ta naj bi nato aprila povabil Ahtisaarija, da uradno predstavi svoj predlog, s čimer bi VS ZN začel razpravo o njem.

Craddock je po pogovorih s kosovskim predsednikom Fatmirjem Sejdiujem in premierom Agimom Cekujem, poudaril, da je med pogovori kosovskemu vodstvu zagotovil, da je zveza NATO pripravljena in sposobna odgovoriti na kakršenkoli izbruh nasilja in da bodo njihove sile v prihodnjih dneh na Kosovu pomemben dejavnik.

Priprli sodelavca predsednika

Pripadniki mednarodne in lokalne policije so danes v Prištini preiskali glavni sedež Zveze za prihodnost Kosova (AAK), na čelu katere je Ramush Haradinaj, obtoženec Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu. Kot poročajo beograjski mediji, je policija priprla svetovalca kosovskega premiera Agima Cekuja Jaho Luko in direktorja Kasabanke Milazima Abazija.

Haradinaj je bil Cekujev predhodnik na položaju kosovskega premiera, vendar je moral marca 2005 odstopiti, ker je haaško sodišče proti njemu podalo obtožnico zaradi vojnih zločinov na Kosovu leta 1998
Haradinaj je bil Cekujev predhodnik na položaju kosovskega premiera, vendar je moral marca 2005 odstopiti, ker je haaško sodišče proti njemu podalo obtožnico zaradi vojnih zločinov na Kosovu leta 1998 FOTO: Reuters
Usklajevalec skupine Haradinajevih odvetnikov Michael O'Reilly je pred začetkom sodnega postopka v Haagu zatrdil, da so za obrambo Haradinaja do zdaj porabili skupno 7,5 milijona evrov in da potrebujejo še poldrugi milijon evrov. Aprila lani pa je v Prištini povedal, da se je v Skladu Haradinaj nabralo pet milijonov evrov in da bodo za obrambo vodje AAK potrebovali še enkrat toliko.

Podpredsednik AAK Ahmet Isufi je potrdil, da je zjutraj na sedež Haradinajeve stranke prišlo "precejšnje število policistov" iz vrst misije ZN (UNMIK) in kosovske policije in so aretirali dve osebi iz vrha AAK. Luka je tudi član predsedstva AAK, Abazi pa ni le direktor Kasabanbke, ampak tudi eden od voditeljev Sklada Haradinaj.

Haradinaj je bil Cekujev predhodnik na položaju kosovskega premiera, vendar je moral marca 2005 odstopiti, ker je haaško sodišče proti njemu podalo obtožnico zaradi vojnih zločinov na Kosovu leta 1998. Obtoženi je prostovoljno odšel v Haag, sodni senat pa mu je že v juniju 2005 dovolil, da na začetek sojenja počaka na prostosti v domovini. V pripor Scheveningen je odšel februarja letos, 5. marca pa so mu začeli soditi. Na zatožni klopi sta poleg njega še dva njegova soborca iz nekdanje Osvobodilne vojske Kosova, Idriz Balaj in Lahi Brahimi.

Ob koncu januarja so beograjski mediji povzeli izjavo direktorja Kasabanke Milazima Abazija, da policija in UNMIK preverjata poslovanje Sklada Haradinaj. Abazi je takrat poudaril, da se preiskava ne nanaša na poslovanje banke, ampak da policijo zanima, kdo je nakazoval sredstva v Sklad Haradinaj.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.