Tujina

Nato ostaja v Makedoniji

Bruselj, 21. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Severnoatlantski svet bo do 26. oktobra podaljšal mandat Natove mirovne misije v Makedoniji. Za takšen ukrep so se odločili zaradi prošnje makedonskega predsednika Borisa Trajkovskega.

Podaljšanje misije je zahteval Trajkovski
Podaljšanje misije je zahteval Trajkovski FOTO: Reuters

Mirovna operacija zveze Nato v Makedoniji bi se namreč po prvotnih načrtih morala zaključiti do 26. junija. Neki neimenovani predstavnik zveze Nato je pojasnil, da naj bi makedonske oblasti želele, da bi bili vojaki zveze Nato prisotni med parlamentarnimi volitvami v Makedoniji, ki so napovedane za 15. september.

V Makedoniji je trenutno nameščenih približno 700 pripadnikov zveze Nato, katerih glavna naloga je po razorožitvi albanskih skrajnežev skrbeti za varnost in varovati mednarodne opazovalce v državi. Operacijo Jantarna lisica je doslej vodila Nemčija, ob začetku podaljšanega mandata pa naj bi vodstvo prevzela Nizozemska. Če bo Makedonija želela prisotnost mednarodnih vojakov tudi po 26. oktobru, pa naj bi tamkajšnjo operacijo prevzela Evropska unija. Ustrezen sporazum o vojaškem sodelovanju EU in Nato sicer že od decembra lani blokira Grčija.