Tujina

Natascha spet na TV

Dunaj, 19. 12. 2006 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstrijka Natascha Kampusch je za televizijsko postajo ORF povedala, da se boji množic in hrupa.

Wolfgang Priklopil
Wolfgang Priklopil FOTO: Reuters

Avstrijka Natascha Kampusch, ki je letos po osmih letih ujetništva zbežala iz krempljev svojega ugrabitelja, se je spet pojavila na televiziji. Spregovorila je za avstrijsko televizijsko postajo ORF.

18-letnica je izdala, da jo trenutno najbolj motita hrup in gneča. "Zelo težko prenašam glasne zvoke. Ljudje me na ulicah ogovarjajo, kar me včasih prestraši. V javnost za zdaj še ne upam sama," je povedala Natascha in dodala, da so sicer njeni sokrajani do nje zelo prijazni in uvidevni. "Obstaja veliko dobrih ljudi. Ko pristopijo do mene, se mi nasmihajo. To me osvobaja," pravi. Natascha pa je kljub pozitivnim odzivom na njeno zgodbo previdna, saj se boji oseb, ki bi hoteli njeno gorje izkoristiti. In teh ni malo, pravi mladenka.

Kampuschevo je pri desetih letih ugrabil Wolfgang Priklopil in jo zaprl v klet. Ko ji je uspel pobeg, se je 44-letni ugrabitelj ubil. Ker je Natascha javnosti izdala, da je občasno lahko zapustila svojo 'ječo' in tudi hišo, so mnogi namigovali, da dekle laže in da bi lahko pobegnilo že prej. Takoj so se oglasili tudi zlobni jeziki, ki so namigovali, da je Natascha za intervjuje prejela visoko plačilo. "Takšni ljudje, ki menijo, da mi gre odlično in bi svoje življenje takoj zamenjali za moje, se mi smilijo. Nekdo naj jih za kakšen teden zapre v majhno sobo, pa bodo videli," se na kritične glasove odziva Natascha. Zaradi pritiska trpi tudi njena družina. "Vsi mislijo, da smo zelo srečni. Temu ni tako. Situacija je za nas zelo stresna," pravi mladenka, ki se po dolgih letih zopet privaja na svobodno življenje.

Svoj prostor, kjer jo je ugrabitelj zadrževal vsa leta, je poimenovala sarkofag. "Priklopilu sem rekla, da tega prostora ne bom zapustila kot zlomljena oseba." Da bi pozabila na svoje trpljenje, si je pogosto predstavljala, da je njena sobica zelo velika in da je obdana s hišami in drugimi ljudmi.

Priklopil ni poznal milosti, pravi Natascha. "Tovrstnih čustev ni bil sposoben imeti. Smilila se mu nisem niti takrat, ko sem bila bolna. Govorila sem mu, da se obnaša ignorantsko," je izjavila 18-letnica.

Za konec je mladenka še povedala, da se, čeprav jo redno prosijo za intervjuje, ne počuti kot zvezda. "Ljudje, ki me obdajajo, se do mene obnašajo kot do vseh ostalih. Nihče me ne poveličuje," je še dejala mlada dama, ki v majhnem stanovanju živi sama.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theykilledKenny
19. 12. 2006 18.20
A še kar medijsko zvezdo špila?
kritika@email.si
19. 12. 2006 12.18
Zato pa hodi stalno po medijih, ker se vsega boji. Žalostno kako so ljudje neiskreni in kako se iz vsake stvari gleda samo profit.