Tujina

Natascha: Nisem bila žrtev

Dunaj, 20. 08. 2007 18.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mineva leto dni od pobega Natasche Kampusch iz krempljev ugrabitelja. Mladenki se še danes ugrabitelj smili.

Slika Natasche
Slika Natasche FOTO: Reuters

Natascha Kampusch, avstrijska mladenka, ki jo je ugrabitelj Wolfgang Priklopil osem let zadrževal v svoji kleti, je skoraj pred letom dni uspela pobegniti iz njegovih krempljev in se prelevila v mednarodno medijsko senzacijo.

A tudi po letu dni mladenka še ni uspela urediti svojih misli in ugotoviti, kakšen je bil ugrabiteljev odnos do nje in obratno. Čeprav v intervjuju za avstrijsko nacionalno televizijo ORF zatrjuje, da ugrabitev ni zaznamovala njenega življenja, pa hkrati izjavlja, da ni bila žrtev, da se ji Priklopil smili in celo, da ji je včasih žal, da je sploh pobegnila.

Natascha Kampusch
Natascha Kampusch FOTO: Reuters

Nisem žrtev samo zato, ker drugi pravijo, da sem. Ne postaneš žrtev zato, ker drugi tako pravijo. Samo sam sebe lahko narediš za žrtev,“ meni Natascha, ki jo je Priklopil ugrabil leta 1998 na poti v šolo, ko je bila stara komaj deset let, tako da je večino svojih najstniških let preživela zaprta v majhni sobici brez oken.

Zdaj je odločena, da bo zaživela čim bolj normalno življenje, kar so ujeli tudi na dokumentarcu avstrijske televizije. Tako posnetki kažejo Natascho, ki si je privoščila izlet v Barcelono in uživala brez pozornosti medijev, pa tudi vsakodnevni vrvež, s katerim se srečuje na Dunaju, kjer se novinarske hiše zanjo še vedno močno zanimajo.

V pomoč ji nista niti ločena starša. Med njima se je namreč vnel nov spor, potem ko je mama Brigitte Sirny objavila knjigo, v kateri naj bi očrnila svojega nekdanjega moža Ludwiga Kocha. Ta je zdaj zagrozil s tožbo, Natascha pa se je spet znašla med dvema ognjema.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slosap@yahoo.de
22. 08. 2007 08.03
Kot je Gen.T napisal, stockholmski sindrom. Naj si v leksiskonu vsi to preberejo, ki govorijo da je ruknjena...
majanovak@yahoo.com
21. 08. 2007 15.22
Dekle samo izraža običajne simptome žrtev ujetništva, novinarji žal tega ne razumejo. Nemogoče je pričakovati, da bi se človek po takšni kruti izkušnji uredil v letu dni. Mati je pa hitro pristavila svoj lonček k hčerini nesreči, presneto.
edita_madam_6@hotmail.com
21. 08. 2007 15.18
Mislm starša bi ji pa lahk poiskala kazga psihologa ne pa da se napadata pa po sodišču vlečeta...kaj ne vidta da s tem otrok ni nekaj uredu...zaprite niju osem let pa jima dejte knjige....pa boste vidl....namest da otroka peljeta do psihologa....bogve kaj ji je ugrabitelj use delu...da je use to potlačla vase pa da kupuje hišo od njega haloooo....
DarthRevan
21. 08. 2007 14.43
theykilledKenny
21. 08. 2007 14.34
warianta
21. 08. 2007 14.26
Pomoje je trditev o "žal" vzeta iz konteksta. Sicer ima pa pomoje popolnoma urejene misli, če se zaveda, da si žrtev takrat, ko sam dovoliš, da si. Pa ne mi zdej, da zagovarjam zločin(c)e. Odločila se je, da je sama odgovorna zase, in da žrtev ne bo (več). Svaka čast, očitno je res skulirana!
takopačje
21. 08. 2007 13.04
+1
biofrutek: kdo bi pa bil normalen, ce bi moral vsa ta leta preziveti v kleti in brati knjige O_o ;)))
Biofrutekk
21. 08. 2007 10.49
+1
Ta je usekana se ji vid...Če prjavš eno tako v stilu:"včasih mi je žal da sem sploh pobegnila" pol zihr nis čist normalna.
super_man
21. 08. 2007 10.26
dolgočasne novice. dejte rajš kej o Paris povedat, lol
Samo.Jst
21. 08. 2007 08.55
..bljak...se mi zdi kot nekakšna ameriška nanizanka...