Tujina

Natascha končuje šolo

Dunaj, 24. 01. 2007 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Natascha Kampusch, ki se je v središču medijev znašla po pobegu iz krempljev ugrabitelja, se je vrnila v šolo.

Natascha Kampusch, ki se je v medijih znašla lani avgusta, potem ko ji je po osmih letih uspelo zbežati iz krempljev ugrabitelja Wolfganga Priklopila, namerava dokončati šolanje. Kot je sporočil njen predstavnik za stike z javnostjo, je bila vrnitev med šolske klopi Nataschina največja želja vse odkar je na prostosti.

Priklopilova hiša
Priklopilova hiša FOTO: Reuters

Avstrijske oblasti bodo 18-letnemu dekletu priznale štiri leta osnovne šole, kolikor izobrazbe je Natascha pridobila pred ugrabitvijo, kako dolgo bo Avstrijka rabila za dokončanje osnovne šole, pa je nemogoče napovedati. Kot je dejal njen predstavnik, je Natascha med osemletnim ujetništvom sicer izkoristila vsako možnost za učenje, kljub temu pa ji manjka še kar nekaj znanja, še posebej znanje tujih jezikov, matematika in biologija. Zdaj za njeno izobrazbo skrbijo posebni učitelji na zasebnih urah.

Ugrabitev terjala svoj davek

Čeprav je sprva kazalo, da Natascha ne bo imela večjih čustvenih posledic zaradi ugrabitve, pa so se mesece po pobegu začele kazati določene motnje. Tako ima najstnica številne fobije, pretirano se nažira, poleg tega pa se tudi težko sooča z zunanjim svetom. Pet mesecev po slavnem pobegu se Natascha varno počuti samo v zavetju svoje sobe, ki je še vedno takšna, kot je bila pred njeno ugrabitvijo.

Kot najslavnejša ugrabljenka je Natascha podpisala številne pogodbe z revijami in prodikcijskimi hišami - o njej bodo posneli celo film -, zaradi česar se je znatno izboljšalo tudi njeno finančno stanje. Kupila si je stanovanje na Dunaju, a dekle še zdaleč ni samostojno. Tako se večkrat vrača v rodni kraj, v svojo sobo, kjer se počuti varno. In čeprav se Natascha močno trudi biti mlado zrelo dekle, je to po mnenju strokovanjkov pravzaprav nemogoče, saj nikoli ni izkusila prave pubertete, zato se iz otroka tudi ni mogla razviti v zrelo osebo. Tako po besedah očeta o ničemer ne odloča sama, pač pa skupina psihologov, svetovalcev in predstavnikov za stike z javnostjo, ki nadzorujejo vsak njen korak.

V petih mesecih od pobega se je močno spremenila tudi njena zunanja podoba, saj se je zaradi pretiranega nažiranja močno zredila. Po pobegu je izgledala že skoraj izstradana, zdaj pa je njena teža že prekomerna. Kot pove njen oče, doma samo je, a ji tega ne morejo preprečiti.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.