Tujina

Našli žrtev ETE

Madrid/Bayonne, 03. 01. 2007 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Enega od dveh pogrešanih po napadu na madridskem letališču so našli mrtvega. To je prva žrtev ETE po treh letih.

35-letni Ekvadorec je prva žrtev ETE po maju 2003
35-letni Ekvadorec je prva žrtev ETE po maju 2003 FOTO: Reuters
Politično krilo baskovske separatistične organizacije ETA Batasuna je sporočilo, da mirovni proces s Španijo "ni končan", kljub sobotni eksploziji na madridskem letališču Barajas, v kateri je bilo ranjenih 19 ljudi. "Želimo zagotoviti, da mirovni proces ni končan. Potreben je bolj kot kdajkoli prej," je dejal tiskovni predstavnik Batasune Xabier Larralde.

Reševalci so v ruševinah garažne hiše na madridskem letališču, kjer je v soboto eksplodiral avtomobil bomba, našli truplo enega od dveh pogrešanih Ekvadorcev. Kot je sporočila policija, gre za 35-letnega ekvadorskega priseljenca Carlosa Alonsa Palateja, ki naj bi spal v avtomobilu, ko je v večnadstropni garaži razneslo bombo. Drugi Ekvadorec, 19-letni Diego Armando Estacio, ki naj bi prav tako spal v avtomobilu, ostaja pogrešan.

V eksploziji na parkirišču terminala 4 na madridskem letališču Barajas je bilo ranjenih še 19 ljudi. Odgovornost za napad je prevzela baskovska separatistična organizacija ETA, ki je pred tem zadnji napad s smrtnimi žrtvami izvedla maja 2003.

Španska vlada je po napadu prekinila mirovna pogajanja z ETA, ki je marca lani enostransko razglasila trajno premirje. V boju ETA za neodvisnost Baskije je od leta 1968 umrlo več kot 800 ljudi.

Prijeli pet teroristov

Špansko notranje ministrstvo je sporočilo, da so prijeli pet ljudi, domnevno povezanih z islamskim "mednarodnim terorizmom". Podrobnosti na ministrstvu niso navedli.

Peterica naj bi dvema islamistoma, ki sta sodelovala v bombnih napadih na vlake v Madridu, pomagala pobegniti
Peterica naj bi dvema islamistoma, ki sta sodelovala v bombnih napadih na vlake v Madridu, pomagala pobegniti FOTO: Reuters

Po poročanju španskega radia Cadena Ser pa naj bi bila peterica osumljena, da je dvema islamistoma, ki naj bi sodelovala v bombnih napadih na vlake v Madridu, v katerih je marca 2004 umrlo 191 ljudi, pomagala pobegniti pred policijo. 

Peterico so aretirali v mestu Cadiz na jugu in mestu Coruna na zahodu Španije. Prijetje je odredil preiskovalni sodnik Juan del Olmo, ki je pristojen za preiskavo napadov v Madridu.

Za 29 ljudi, večinoma Maročanov, kolikor so jih doslej obtožili sodelovanja v napadih leta 2004, so tožilci zahtevali skupaj 270.000 let zapora, vendar je po španski zakonodaji najvišja možna kazen za kriminalno dejanje terorizma 40 let zapora, navaja AFP.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stratusix@email.si
03. 01. 2007 17.43
Vegos: seveda niso dovolj ampak kolikor vidim iz članka, nikjer ne piše o sankcijah. To, da so v priporu, niso sankcije, to je lahko normalen del predkazenskega postopka. Je pa res, da novinarji to potem vedno napihnejo, samo zato, ker je zraven beseda terorizem.
Vegos
03. 01. 2007 17.22
'Domnevno povezani'? A ni v pravni državi tako da vljaš za nedolžnega dokler ti krivda ni dokazana in za sankcije 'domneve' niso dovolj?
esfflight
03. 01. 2007 17.14
Kdo je terorist? Ali se cloveka, ki se bori za golo prezivetje smatra, da je terorist? Kaj pa tisti, ki imajo letala in orozje in terorizirajo cel svet ali so svetniki? Dajte no ze enkrat odprite oci in recite bobu bob!
limonca4
03. 01. 2007 16.23
Bravo, Španci!!!!