Tujina

Našli orožje napadalcev

Colombo, 13. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Šrilanška policija, ki preiskuje atentat na zunanjega ministra, je v hiši nasproti njegovega doma našla orožje.

Minister Kadirgamar ob srečanju z britanskim princem Charlesom februarja letos
Minister Kadirgamar ob srečanju z britanskim princem Charlesom februarja letos FOTO: Reuters

Policija je v povezavi z atentatom na šrilanškega zunanjega ministra Lakshmana Kadirgamarja priprla in zaslišala tri osebe.

Osvobodilni tigri tamilskega Eelama (LTTE) so sicer zanikali vsakršno odgovornost za atentat na ministra, ki ga je v petek zvečer v prestolnici Colombo ustrelil neznani napadalec, je poročala indijska televizija NDTV. Ob tem je dodala, da je za danes v šrilanškem kraju Killinochi sklican sestanek političnega odbora LTTE.

Neimenovani visoki predstavnik LTTE je za televizijo NDTV po telefonu iz Killinochija povedal, da tamilski tigri niso vpleteni v umor ministra, natančno pojasnilo pa bodo javnosti predstavili po današnjem sestanku političnega odbora LTTE.

73-letni šrilanški zunanji minister tamilskega rodu, ki ga je v petek zvečer na dvorišču njegove močno zastražene hiše ustrelil neznani napadalec, je kmalu po prihodu v bolnišnico umrl. Utrpel je poškodbe glave in prsnega koša, je pojasnil načelnik šrilanške vojske Shantha Kottegoda. V državi so danes razglasili izredno stanje, šrilanška predsednica Chandrika Kumaratunga pa je vse državljane pozvala k strpnosti.

Glavni osumljenci za ministrov umor so Tamilski tigri (Foto: Reuters)
Glavni osumljenci za ministrov umor so Tamilski tigri (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Osvobodilni tigri tamilskega Eelama (LTTE), ki večinske Singalce obtožuje diskriminacije, so se z vladnimi silami več kot dve desetletji spopadali za avtonomijo do sklenitve premirja februarja 2002. Krvavi spopadi so zahtevali več kot 65.000 življenj. Premirje za zdaj ostaja v veljavi, čeprav se na obeh straneh pojavljajo kršitve, mirovna pogajanja pa so bila ustavljena aprila 2003.

Glavni osumljenec za umor Kadirgamarja je LTTE, je davi povedal tiskovni predstavnik šrilanške vojske Daya Ratnayake. Pojasnil je, da je minister prejel grožnje LTTE. "Pred dvema tednoma smo tudi aretirali dva domnevna pripadnika LTTE, ki sta vohunila za ministrom," je dodal. Tamilski tigri se zaenkrat še niso odzvali.

Poostren policijski nadzor na Šrilanki (Foto: Reuters)
Poostren policijski nadzor na Šrilanki (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Takoj po atentatu so vojaki v Colombu začeli s hišnimi preiskavami, policija pa je postavila cestne zapore, mesto so začeli preletavati helikopterji. Lokalna policija je sporočila, da so v šrilanški prestolnici v petek umrle še najmanj tri osebe, ki jih prav tako povezujejo z uboji Tamilskih tigrov.

Potem ko je predsednica Kumaratunga danes razglasila izredno stanje, imajo varnostne sile tudi več pristojnosti za aretacije in pripor osumljencev.

Atentat na ministra je med drugimi obsodil tudi Kofi Anan
Atentat na ministra je med drugimi obsodil tudi Kofi Anan FOTO: Reuters

Svet se odziva na smrt Kadirgamarja

Iz sveta medtem še vedno prihajajo obsodbe atentata in pozivi, da ta dogodek ne sme ogroziti mirovnega procesa na Šrilanki.

Atentat, ki ga je generalni sekretar Združenih narodov Kofi Anan označil za "kriminalnega in nesmiselnega", pomeni še en udarec zastalemu mirovnemu procesu na Šrilanki.

"Ta nesmiseln umor je bil zlobno teroristično dejanje, ki ga ZDA ostro obsojajo. Odgovorne je treba pripeljati pred roko pravice," meni ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice.

Kanadski zunanji minister Pierre Pettigrew je atentat označil za "brezvestno dejanje" in izrazil sožalje svojcem ministra in vsem Šrilančanom. Avstralski zunanji minister Alexander Downer meni, da to "gnusno teroristično dejanje" ne bi smelo iztiriti mirovnega procesa.

Zgroženi so tudi na Maldivih. "Najostreje obsojamo to nerazumno, barbarsko dejanje," je dejal maldivijski zunanji minister Ahmed Shaheed.

SORODNI ČLANKI