Tujina

Našli obe skrinjici

Sarajevo/Skopje, 27. 02. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Reševalci so odkrili trupla žrtev in še drugo črno skrinjico strmoglavljenega letala makedonskega predsednika.

Mednarodne mirovne enote Sforja, enote bosanske policije in posebna makedonska skupina so na območju kraja Rotimlja, 20 kilometrov južno od Mostarja, odkrile vseh devet trupel. Po napovedih makedonske vlade naj bi trupla ponesrečencev v domovino prepeljali že v nedeljo, vendar pa to za zdaj še ni povsem trdno določeno.

Razbitine strmoglavljenega letala (Foto: Reuters)
Razbitine strmoglavljenega letala (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Našli so tudi obe črni skrinjici, ki naj bi ju poslali v analizo na sedež Evropske uprave za civilni letalski promet v Pariz. Obe črni skrinjici - prvo so reševalci odkrili nekaj ur prej – sta ključni za celovito rekonstrukcijo zadnjih trenutkov leta letala Beechcraft Super King Air B2000.

V Makedoniji žalujejo za svojim predsednikom (Foto: Reuters)
V Makedoniji žalujejo za svojim predsednikom (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

V Makedoniji tridnevno žalovanje

Zaradi smrti predsednika se je v Makedoniji začelo tridnevno žalovanje, dan žalovanja pa je danes tudi v BiH. Makedonska vlada se je v četrtek zvečer sestala na izredni seji, predsedniške dolžnosti pa je do izvolitve novega predsednika prevzel predsednik parlamenta Ljupčo Jordanovski. V Makedoniji so poostrili varnostne ukrepe, vendar oblasti zatrjujejo, da država ni v krizi, vse institucije pa normalno delujejo.

Pri preiskovanju mesta nesreče sodelujejo mednarodne mirovne enote Sforja, enote bosanske policije in posebna makedonska skupina (Foto: Reuters)
Pri preiskovanju mesta nesreče sodelujejo mednarodne mirovne enote Sforja, enote bosanske policije in posebna makedonska skupina (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Zmeda z informacijami

Sarajevske oblasti so za četrtkovo zmedo, ki je nastala, ko so najprej trdili, da so že našli razbitine makedonskega letala in trupla, kasneje pa se je izkazalo drugače, okrivile Sfor. "Dobili smo poročila, ki sta jih podpisala vsaj dva predstavnika Sfor in so trdila, da so našli tako ostanke letala kot trupla potnikov," je izjavil predsednik predsedstva BiH Dragan Čović. Bosanski premier Adnan Terzić pa je izrazil nezadovoljstvo zaradi slabega sodelovanja med bosanskimi oblastmi in enotami Sfor. Predstavnik slednjih je sicer zatrdil, da se po najboljših močeh trudijo pomagati lokalni policiji.

Foto: Reuters
Foto: Reuters FOTO: Reuters

Solana v Skopju

Skopje je danes obiskal visoki predstavnik Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana, ki želi z obiskom izraziti solidarnost s prebivalci Makedonije, državi pa zagotoviti podporo EU pri njenem približevanju evropskim povezavam. "Rad bi poudaril, da to ni tragedija le za vašo državo in družine umrlih, temveč je tragedija tudi zame. Bil sem dober prijatelj predsednika in države, zato ste lahko prepričani, da doživljam ta dogodek, kot da bi bil državljan Makedonije," je dejal Solana.

Visoki predstavnik Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana se je v Makedoniji sestal s premierom Brankom Crvenkovskim (Foto: Reuters)
Visoki predstavnik Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana se je v Makedoniji sestal s premierom Brankom Crvenkovskim (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Solana je že v četrtek izrazil sožalje ob nesreči makedonskega predsednika, ki ga je označil za 'velikega moža' in prijatelja Evrope. "Predsednik Trajkovski je bil velik mož, energičen mož, ki je svojo državo popeljal ne le na pot reform, temveč tudi k hitremu približevanju Evropi," je menil Solana.

SORODNI ČLANKI