Tujina

Nasilna aretacija kosovskih aktivistov

Priština, 13. 06. 2010 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kosovska policija je aretirala vodjo gibanja Samoodločba in sedem aktivistov. Do aretacij je prišlo po novinarski konferenci, na kateri so aktivisti napovedali, da bodo kandidirali na parlamentarnih volitvah.

V akciji, v kateri so kosovski policisti aretirali vodjo gibanja Samoodločba Albina Kurtija in še sedem aktivistov, je bilo ranjenih 12 policistov. Do aretacij je prišlo po novinarski konferenci, na kateri je Kurti napovedal, da bo gibanje kandidiralo na naslednjih parlamentarnih volitvah leta 2011. Aretacijo so potrdili tudi na uradni spletni strani gibanja vetevendosje.org. Zapisali so, da so specialne enote kosovske policije skupino aretirale včeraj okoli 15. ure, pri tem pa so uporabili silo in solzivec. Na spletni strani je še zapisano, da so aktiviste v policijski postaji brutalno pretepli, pri tem pa so bili vklenjeni, poročajo tudi o hudih telesnih poškodbah.

Tako so Albina Kurtija aretirali leta 2006, ko je skupaj s podporniki zahteval, da mednarodna skupnost zapusti Kosovo.
Tako so Albina Kurtija aretirali leta 2006, ko je skupaj s podporniki zahteval, da mednarodna skupnost zapusti Kosovo. FOTO: Reuters

Tiskovni predstavnik policije Baki Kelani je dejal, da so uporabili silo, saj je obstajala nevarnost, da razmere uidejo izpod nadzora. Aktivisti so se namreč aretacijam uprli. Izbruhnili so tudi nemiri, v katerih je bilo poškodovanih 12 policistov in uničenih pet policijskih vozil ter eno vozilo misije EU na Kosovu (EULEX). O aretacijah poročata tudi kosovski spletni strani Koha Ditore in RTV-21.

na današnji novinarski konferenci so predstavniki gibanja dejali, da so za včerajšnje dogodke odgovorni kosovski premier Hashim Thaci, vodja misije EULEX na Kosovu Yves De Kermabon ter visoki predstavnik EU za Kosovo Pieter Feith. Namesto, da se omenjeni borijo zoper organizirani kriminal in korupcijo v državi, se borijo zoper organiziranje kosovskega prebivalstva v gibanja, menijo. Ostro so obsodili nasilno aretacijo aktivistov, dodali pa so, da bodo 21. junija protestirali pred sodiščem, kjer naj bi sodili Kurtiju, poroča Koha Ditore.

Aktivnosti Albina Kurtija

Kurti je večkrat javno zahteval, da se mednarodna skupnost umakne s Kosova. Misija EULEX je Kurtija obtožila, da je leta 2007 organiziral nezakonite proteste, v katerih sta umrla dva protestnika, okoli 70 pa je bilo ranjenih. Na ulicah so namreč zahtevali, da mora Kosovo postati popolnoma samostojna država, v kateri mednarodna skupnost nima kaj iskati.

Kurti je znan tudi po tem, da je vidne kosovske politike obtožil, da se priklanjajo Eulexu, sam pa izpostavlja, da gibanje VETËVENDOSJE! (Samoodločba) zagovarja nacionalni interes kosovskih Albancev in Kosova kot samostojne in neodvisne države.

Kurti je že bil v rokah kosovske policije, katero je leta 2007 po nasilnih protestih obtožil, da je prav ona izzvala spopade. Že leta opozarja na korupcijo v državi, gibanje pa je sporočilo, da je zaradi vseh teh svojih aktivnosti trn v peti kosovskim politikom in vladi.

Služil je tudi zaporno kazen v Srbiji. Sodišče ga je namreč obtožilo zaradi terorizma, v zaporu v Nišu pa je odsedel le 30 mesecev, čeprav je bil obsojen na 15 let. Po vrnitvi na Kosovo je ustanovil omenjeno gibanje.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samtheman
14. 06. 2010 10.29
to je tista nehvaležnost ko nekoga ne potrebuješ več, res zahvalen narod, pa sami bi se obranil 1999, reče se najlepša hvala, banda
HAWX
13. 06. 2010 23.33
Hocejo samostojnost,ki pa je v resnici nimajo saj jim je obljubljeno eno v resnici pa so marionetna država NATA ,ki služi interesom CIA za preprodajo afganistanskega heroina evropi in za polnjenje Black fondov! itd itd
elzan
13. 06. 2010 21.52
ceprou sm sam albanc mi ni jasn kaj te ljudje delajo? :((((((
mjolnir
13. 06. 2010 17.35
Zdaj ko ste počistili Srbe in ostale nealbance, ste se spravili drug na drugega! Pametno, kjer se dva kregata, tretji profitira!
pipek0007
13. 06. 2010 16.53
no koncno.....