Tujina

'Naše družbe ni mogoče terorizirati'

Atene, 25. 06. 2010 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kdo stoji za bombnim napadom na grško ministrstvo, za zdaj ni znano. Premier je že sporočil, da gre za teroristični napad.

Grški premier George Papandreu je danes ostro obsodil četrtkov napad na ministrstvo za javno varnost, ki je zahteval smrtno žrtev, in ga označil za terorističnega. Kdo stoji za napadom, za zdaj ni znano. Papandreu je poudaril, da se morajo morilci zavedati, da jim ne bo uspelo, saj imajo proti sebi državo in vso družbo. "Naše družbe ni mogoče terorizirati," je še poudaril.

Četrtkovo eksplozijo v sedmem nadstropju ministrstva je povzročila bomba, skrita v paketu. V eksploziji je umrl vodja osebne varnostne službe ministra za javno varnost Mihalisa Hrisohoidisa, George Vasilakis, povzročila pa je tudi veliko gmotno škodo v sosednjih pisarnah.

Pred ministrstvom za javno varnost
Pred ministrstvom za javno varnost FOTO: Reuters

Bombo je razneslo, ko je Vasilakis, že desetletje tesen sodelavec Hrisohoidisa, odpiral paket, ki naj bi bil naslovljen na ministra. Ta je bil v času eksplozije le nekaj metrov stran, ni pa bil poškodovan.

Malomarnost varnostne službe?

Incident je v Grčiji vzbudil pomisleke glede varnosti v poslopju ministrstva za javno varnost, kjer ima sedeže tudi grška policija. To naj bi bilo eno izmed najbolj varovanih v državi. Po navedbah predstavnikov policije naj bi bilo z bombo dejansko nemogoče vstopiti v stavbo, naj pa bi bilo mogoče vanjo spraviti paket z eksplozivno napravo.

Na policiji so dejali tudi, da bi lahko eksploziji botrovala "malomarnost" tamkajšnje varnostne službe. Zavrnili pa so možnost, da bi bombo prinesel nekdo od uslužbencev.

'Ne bojimo se'

Na grški policiji so tudi povedali, da je trenutno še prezgodaj, da bi odgovornost za napad pripisovali tej ali oni skrajni skupini. So pa že uvedli preiskavo, ki je v rokah protiterostične enote. Grčija se sicer že dolgo časa sooča z napadi skrajnih desničarskih in levičarskih skupin.

Minister Hrisohoidis si prizadeva zatreti levičarske skupine, ki so v preteklosti izvedle več napadov. "Ne bojimo se. Nadaljevali bomo boj," je dejal danes, ko se je poslavljal od umrlega dolgoletnega sodelavca.

Na čelu ministrstva za javnost varnost je bil Hrisohoidis že leta 2002, ko so v Grčiji razbili skrajno skupino 17. november. Pripisali so mu tudi zasluge za aretacijo domnevnih članov skupine Revolucionarni boj aprila letos.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

carpathian
25. 06. 2010 19.57
terorizem je le medijsko orodje za zastraševanje ljudi, če vam še ni potegnilo.
Strok
25. 06. 2010 16.59
terorizem se lahko razširi tudi do nas, če ne bomo strpni